• 瀏覽: 540,405
  • 回覆: 21
  • 追帖: 31
+352
引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2020-10-28 09:41 AM 發表

港府內部只有淺黃,中黃和深黃,黃人最喜歡的是攬炒。
香港社會好得意,如果喺傳統左派眼中會覺得政府高層(尤其林鄭)係黃,但喺反對派眼中又會覺得係藍

依家林鄭政府同曾蔭權政府都係港英餘孽當道,唔想令社會既得利益者有太大影響,好多人認為係依啲既得利益者係藍,因為只想香港穩定,唔想有任何事阻住佢哋賺錢,如果經濟信念都有分藍黃嘅話,依班親建制既得利益者就係深黃,因為食正港英年代西方資本主義條水先有今時今日成就,當然想個資本主義制度繼續無了期玩落去

唔好講黃人攬炒,香港既得利益者都有份助攻,睇吓深圳點解會超越香港,香港得金融地產物流相關行業先搞得起,同埋佢哋仲以為一張八達通卡就萬能,仲要有啲地方依然用緊現金俾錢,例如街市買餸,睇吓上面用緊幾多電子支付方法先啦,林鄭話唔介意俾深圳超越,唔知係咪搵藉口唔想得罪既得利益者啦

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20201028/bkn-20201028170339623-1028_00822_001.html

新華12月開始停薪留職其實係旅遊界一大警號,政府八月連全民檢測未做就一路放寬晒高危場所防疫措施,越放寬就越拖慢清零速度甚至爆第四波,事實上香港唔清零就唔駛旨意上大陸免隔離,咁放寬法變相係食旅行社人血饅頭,同埋唔好講旅行,一日唔清零,好多本地防疫措施都要繼續,例如結婚擺唔到酒,政府唔好諗住以為咁樣真係可以救到本地經濟,以香港人普遍三分鐘熱度性格,staycation同本地團究竟可以玩幾耐?值唔值得為短期經濟「嬴粒糖」,而令中長期經濟「輸間廠」?

引用:
原帖由 百厭超人 於 2020-10-28 10:14 PM 發表

清零只係最低要求,仲要至少兩至三個月冇任何本地或輸入個案先再考慮通關與否!
一早講咗哩個特衰政府係和你炒嘅合作夥伴,只係中央唔知點解都好似隻眼開隻眼閉咁,究竟內裡咩葫蘆賣咩藥就真係天曉得!
日日有好幾宗甚至幾十宗輸入個案就知咩事,但基本法又冇得唔俾香港人返香港,同樣基本法下亦好似冇權封城,阿爺真係要理嘅大可效法國安法,例如將《傳染病防治法》之類全國性法律直接納入基本法附件三,相信可以好快清到零

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2020-10-30 10:59 AM 發表
不想清零又想通關,港府官員的腦袋恐怕是燒壞了,這種不願付出就想得到成果的做法,已讓國內很多人不滿,港府若再不落實防疫,繼續以得過且過的心態處理問題,就不要怪中央狠下心腸放棄這個不肖之子。

【專欄】港府游說內地通關毋須「清零」
https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/1910408/即時-港聞-專欄-港府游說內地通關毋須-清零
政府就係寧願得罪中央都唔敢得罪商家佬大老闆,一嘈就即刻放寬,未做完檢測就放寬晒高危場所,仲有最近限聚四人但食肆可以坐六人

越放寬得多就越難清零,小學生都知嘅道理,寧願短期贏粒糖都放棄中長期贏間廠嘅機會

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2020-10-30 12:36 PM 發表

果然又係搵中央迫地方開關呢一招
難怪深圳視香港為死對頭
中央為抗疫真係會犧牲一切,香港咁嘅表現佢哋肯通關至奇

上年年中開始嘅示威因為香港平息唔到,中央先出絕招立《國安法》,睇吓如果香港疫情又搞成年都平息唔到,中央會唔會又出絕招?(例如將《傳染病防治法》納入基本法附件三﹖)

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2020-10-30 05:40 PM 發表

香港搲著數搲過頭啦,係時候要還
社會上下不論黃藍,香港絕大部分人有著數就攞到盡同用到盡,小至日常生活吃喝玩樂,大至港英時期留低嘅權利,做服務業嘅人就最明白,當著數拎到太盡,影響到成個社會嘅時候就有問題

中央沙士後放自由行,的確最初幾年係冇大問題同有互惠互利效果,後尾2010年後演變成水貨客問題,作為上水舖頭啲業主,最好日日無時無刻俾水貨客迫爆,因為先賺得最多錢,但掉返轉睇咁玩實會影響到民生

https://www.hk01.com/社會新聞/542549/料最少20間旅行社將裁員-旅業工會吐苦水-停薪留職不如索性倒閉

以香港咁「成功」嘅表現,只有疫苗出咗先有望通返關,已經係最快下年暑假嘅事,雖然跟大陸短線團嘅多數係老人家去,有得優先打疫苗,不過打得黎睇怕啲旅行社都執晒,隨住保就業下個月正式完,加埋政府政策失誤搞出嘅第三波疫情,疫情緩和期嘅放寬措施,某程度上變成損人利己,救得一個行業就救唔到另一個,酒吧卡啦OK房食肆業界嘅快樂,其實係建築喺旅行社從業員嘅痛苦身上,因為更加難清到零,離通關路越來越遠

話時話原本報咗個年初一出發嘅旅行團,被取消但未拎錢,因為手續費太費,早幾個月(第三波疫情前)先話團費可以留一年到下年1月尾,依家咁睇黎到1月尾應該通唔成關

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]