• 瀏覽: 539,893
  • 回覆: 51
  • 追帖: 31
+352
引用:
原帖由 supremeabc 於 2020-5-23 08:49 AM 發表
今次中央的港版國安法仲要成立機構派員長駐,仲要特首每個月交報告,已經係暗示特首係靠唔住 ! 壞腦莊話咁樣係廢咗特首權力,其實佢咁講已經露底 ,佢一直都話特首只係聽命行事咁點解而家又話削特首權力 ?! 佢應該係擔心冇咗特首守尾門保護佢地就真 ! ...
睇依家個局,阿爺都唔撚再信林鄭,佢只係企响電視前面處理肺炎疫情,可能已經廢咗武功。
只要睇下其他嘢……包括教育局處理辱華試題、保安局長近來嘅說話語氣、邱騰華處理港台嘅反應……都較以往積極,唔似林鄭班子嘅作風,似係阿爺在背後發功。

引用:
原帖由 LouisaYiu 於 2020-5-23 09:48 AM 發表

現在已放風妓者要發牌,睇吓會唔會真的動手整頓黑媒。
一早要發牌啦,根本依家無王管,阿豬阿狗都話係記者,一句新聞自由就大撚晒。

引用:
原帖由 LouisaYiu 於 2020-5-24 04:15 PM 發表

冇啦冇啦,以今天的人數和破壞力,相信黑暴皮已收。  現在等睇點收拾班買國賊。
菊花杰吹到今日有百幾萬人出嚟,睇到盡都係一萬幾千人……雷聲大雨點小,而且菊花杰自己都冇浦頭,剩係見到快必及弱智峯出現,睇嚟……好多黃絲政棍真係餚底。

中央推國安法港版23條,未立法已經有一定的震懾作用,有腦嘅大佬輩都知玩大咗冇彎轉,唔走佬都唔敢再搞事,因為阿爺係同你玩堅唔係吹。濕鳩才子燒藥丸已經走咗去台灣避難,話可能自己以後返唔到香港。

引用:
原帖由 LouisaYiu 於 2020-5-24 08:22 PM 發表

但肥佬黎仲繼續玩大,毒果十分有機會今年內被取締,等睇戲。
國安法還未交待是否有追訴力及執法機關單位,佢地可能在觀望中。
如果有追訴力……執法部門是國安部……肯定佢地走都走唔切。不過聽陳弘毅講……應該冇追訴力。

引用:
原帖由 KG123456 於 2020-5-25 09:50 PM 發表

他們不了解共產黨的做法

香港未來會更好,但那是脫胎換骨的香港,是真正中國人的香港

國安法,表示中央沒放棄香港
看新疆,西藏,中央出手對其大手術後,都更上一層 ...
放棄香港就肯定唔會,但係有點置諸死地而後生的做法,實施港版國安法……中短期不多不少會影響部份外資信心,這段時期……香港經濟上一定有陣痛,香港人亦要面對經濟低潮期,中央亦會預料有此情況出現。也可能是中央順便給香港人一個教訓,好日子過得太耐。

中央亦會分散金融風險……不會再把所有國內金融發展投放在香港,會轉移部份去澳門、上海及深圳。香港只會集中做上市及融資角色,大家不要再奢想香港可以再創高峰……及超越新加坡,因為香港的優勢已慢慢失去,亦是香港人自己做成。

大律師公會:人大無權將香港國安法納入基本法

<匯港通訊> 全國人大正審議《香港國安法》草案,大律師公會在聲明中回應,《香港國安法》看來涉及《基本法》第23條涵蓋的範圍,理應由香港特區在自治範圍內自行立法,且人大常委看來並沒有權力以《基本法》第18條的機制將《香港國安法》納入《基本法》附件三。

公會指出,草案沒有保證《香港國安法》或需要符合《公民權利和政治權利國際公約》的條文,草案並沒有保證於《香港國安法》公佈前會就這項重要的法例作出公眾諮詢。

對於草案提出「中央政府在港設立機構維護國家安全相關職責」,公會擔心該機構是否以香港法律行事、是否受香港法律所規管及有否執法權力等問題均非常含糊不清。再者,這提議是否符合《基本法》第22條的規定,即「中央政府所屬各部門不得干預特區的事務」。

草案第3條提出「香港司法機關應當依據有關法律規定有效防範、制止和懲治危害國家安全的行為」。公會認為「司法機關」在此被提及會令人產生一個司法機關現正或將會被指示如何判決的觀感,司法獨立為香港特區的基石,不應以任何方式被削弱或動搖。

https://hk.mobi.yahoo.com/home/大律師公會-人大無權將香港國安法納入基本法-084224939.html

大律屍公會竟然敢挑戰人大權威……自己釋法就當係 ? 相信港版國安法立法後……第一個要取締就係此班大狀黨。

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2020-5-26 06:41 PM 發表

最恐怖仲要讚賞個犯做得好,呢啲係咩野法官,馬道立啱啱講完唔好講政治野,即刻有隻狗唔聽話,呢班人冇事真係有啲冇天理。
馬道立不久才講過……法官判詞不要加入個人傾向及政治立場。諷刺係這位裁判官竟然……形容"被告是「優秀既細路」,認同他滿腔熱誠深愛香港,希望他痛定思痛,好好裝備自己,在不同崗位貢獻社會。"…… 睇完真係無言,間接認同及鼓勵佢地嘅行為。

原來掟汽油彈係 "優秀既細路、滿腔熱誠深愛香港",不知馬道立會否向這位裁判官訓話呢 ? 如果係公正就不要有雙重標凖 !

引用:
原帖由 zambot3 於 2020-5-26 09:56 PM 發表

再加上佢地係『手無寸鐵既優秀細路』,又唔打得又唔鬧得,多多警察都攪唔惦。
仲有一班銀髪族、輪椅記者、未夠秤記者……在前線擋路,真係老弱傷殘全部齊,如果警察做嘢碰親佢地……就話你冷血黑警,可以大造文章。

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2020-5-27 06:37 PM 發表
今日香港多左好多「優秀細路」,狗官害人不淺。
話你係優秀嘅細路、滿腔熱誠深愛香港、富有正義感、係時代選中你地……。
捧到班𡃁仔上天,再笠多幾頂高帽……聽到都飄飄然,班後生仔人生經驗不多……聽到一些吹捧讚美嘅說話,個個都美國隊長上身……準備要拯救世界。呢啲招數係人渣政棍狗官先做得出。

引用:
原帖由 上環 於 2020-5-28 06:13 PM 發表
?20200525215938
而家擺到明唔會驚你美國佬
早二日都重見到呢D懵撚,有個疑問,如果唔係蒙住面佢會唔會重係咁柒呢 ...
睇佢地嘅標語……就知呢班人真係思想幼稚低能……近乎智障。
以前美軍登陸香港……第一件事……就係即刻去灣仔酒吧飲酒叫鷄。何況依家中美關咁差,美軍軍艦連中國領海都未必入到…… 仲要保護香港人 ?   😂

引用:
原帖由 小西灣三少爺 於 2020-5-29 12:50 PM 發表

美國為打壓華為,已經讓美國半導體行業不得不掉入下降螺旋,再減少每年幾百億的對港貿易順差,美國下波路的這一腳油,比得真漂亮,美國加油,未來糧食生產就依靠你了,農業大國. ...
美國佬真係搞制裁中港的話,無疑打緊七傷拳,自己已經內傷,仲要去撩人打交……等於慢性自殺。

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2020-7-24 09:13 PM 發表
原來中國買這麽多黃豆,還有抗洪這個用處,現在正是養兵千日用在一時的時候,可能美國想也沒有想過中國買的大量黃豆,是有這個用途。

武漢準備360噸黃豆抗洪,小小黃豆為什么可以抵禦洪水?
http://sputniknews.cn/china/202007241031839152/ ...
請恕我直言……黃豆畢竟係糧食,以黃豆當作沙包阻擋洪水,豈不是浪費大量糧食 ? 而且黃豆經水浸泡後會發霉產生毒素……不能食用或作飼料之用。黃豆價值亦遠比沙包昂貴,感覺只是迫於無奈的緩衝方法。

引用:
原帖由 ricebuket 於 2020-7-24 10:10 PM 發表

如果六四迫宮成功,趙紫陽就係中國戈爾巴喬夫,中國都跪埋,美國獨大,非白人難有翻身之日。
現在望回頭……不得不佩服鄧小平的判斷力,以今天香港發生的事情……亦間接平反了六四事件 (身邊很多朋友也醒覺六四事件是受騙了),鄧小平的決定是沒有做錯,如果當時稍為心軟不夠果斷,亦沒有今天的中國發展及面貌。

引用:
原帖由 edenfovwin 於 2020-7-24 11:36 PM 發表

我都比64呢2件事騙了好多年
被騙唔緊要……最緊要大家都醒覺不再受騙。

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2020-8-3 06:25 AM 發表
自從國安法實施之後,反對派的取向成為各界其中一個注目點,隨著大批反對派候選人被取消參選立法會的資格後,他們又該何去何從?
國安法寫得清楚明白,也道出了中央的底線,就是不能與國外勢力一起顛覆國家主權,亦不能用任何手段癱瘓香港的施政,所以某人或某政黨有份參與上述行為,中央都會嚴加打擊。
既然紅線已劃,再來就是看一眾反對派該如何回應,就像公文黨,三番四次有成員跑到美國英國,要求對方制裁香港,明顯就是越過 ...
認同你的看法。但係港獨派及激進反對派已經沒法走回頭路,因為他們原先就係行激進路線才能從溫和民主派手上搶走大量票源,所以溫和路線對於他們的選民是沒有市場,從他們的所謂初選亦可看到他們支持者的立場傾向。尤其是這幾年很多年青人都已被洗腦,不是兩時三刻能改變的事。所以港獨激進反對派……只會維持他們的激進路線繼續走下去,垃圾會亦會繼續混亂多一段長時間。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]