• 瀏覽: 514,055
  • 回覆: 7,246
  • 追帖: 35
引用:
原帖由 大橋上一人 於 2020-8-6 06:30 PM 發表

我就覺得臭港根本冇人才,蜀中無大將,廖化作先鋒。回歸前回歸後,委任啲乜嘢公職,例如九鐵主席丶行政會議成員丶醫務委員會及乜乜柒柒委員會,來來去去都係一班熟口熟面嘅人,所謂的社會精英,來來去去就係班醫生丶狀棍丶大學教獸,所謂成功商人就係一班地主佬,生意離唔開買地皮賣樓,靠錢多就買入壟斷性公共事業如電燈煤氣,臭港連一樣國際品牌都冇,生意沖唔出臭港,只能做條地頭蟲。
林鄭廢,但之前幾個凸首何嘗唔 ...
講卸膊,前幾任特首邊夠林鄭黎,樣樣野都可以拖到阿爺出手,面皮厚過鐵板,極其厲害。

熱賣及精選
引用:
原帖由 大橋上一人 於 2020-8-6 18:41 發表

CY 未又係咁,依家無官一身輕,唔怕得罪班既得利益者,而且有個國家副國級身份,可以狂插班港獨攬炒 L,但以前做凸首時,就好似小媳婦咁受氣,畀啲仆街掟水杯都要強顏歡笑扮大方,日日畀黑媒黃媒醜化指罵,聲都冇得聲吓。 ...
CY真係生不逢時
當時無國安法,無政治部
國教係老曾留俾佢既地雷,根本所有野老曾訂好晒,CY一上台遇上立法會選舉,俾反對派炒熱國教,結果CY不敵,唯有撤回

CY如果依家做,大把手段可以出

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2020-8-6 18:52 發表

CY真係生不逢時
當時無國安法,無政治部
國教係老曾留俾佢既地雷,根本所有野老曾訂好晒,CY一上台遇上立法會選舉,俾反對派炒熱國教,結果CY不敵,唯有撤回

CY如果依家做,大把手段可以出 ...
Cy上台代表中共改變路向。
香港只係其中小部分,重要的是正式啟動去美元化的前奏。

閒話一句…般若定實相
引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2020-8-6 04:16 PM 發表

自己打得不代表識帶兵
英國佬時港督叫做乜跟住做就可以,衰極有個譜
到依家自己做頭,要落決定,就係兩回事
殖民地時代,公檢法都係嬰國佬揸莊,行政立法都係督爺一言堂,邊個可以挑戰?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2020-8-6 06:48 PM 發表

講卸膊,前幾任特首邊夠林鄭黎,樣樣野都可以拖到阿爺出手,面皮厚過鐵板,極其厲害。
大局背景唔同,今日大局係中尾接近反枱邊緣,臭港係戰場之一。以前亞爺守承諾畀港人治港唔插手臭港內部事務,但班政棍仍然抹黑話西環治港,港人治港結果係治到一劈屎咁。今日就唔洗佢哋抹黑,亞爺自己上場,要中央治港,今日就算 CY 仍然做凸首,局面都係一樣,亞爺點都要自己落手。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2020-8-6 06:52 PM 發表

CY真係生不逢時
當時無國安法,無政治部

CY如果依家做,大把手段可以出 ...
唔清洗班假髮,邊個上台做凸首都一狗樣,你睇吓依家話要將垃圾會選舉延期,兩個無業遊民幸加產已經仆出嚟要屍法碌柒。

引用:
原帖由 大橋上一人 於 2020-8-6 19:56 發表

唔清洗班假髮,邊個上台做凸首都一狗樣,你睇吓依家話要將垃圾會選舉延期,兩個無業遊民幸加產已經仆出嚟要屍法碌柒。
但係要徹底清理就只有武力解決一個方法,問題係無人敢用武力處理

李卓人又被警方拘捕了,已記不起他被拘捕了多少次,但到現在,他還是可以自由在各處跑來跑去,做著想做的事,完全沒有任何懲罰降臨到他的身上,這就是本港的司法,一個被捕無數次的人,竟然可以逍遙法外多年,而且更可繼續違法繼續沒事。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 @海東青 於 2020-8-6 04:33 PM 發表

林鄭怎樣的好打?
可有什麼實質說明…
問吓新界班土佬   

https://youtu.be/398TbLJMjyE

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2020-8-6 08:07 PM 發表

但係要徹底清理就只有武力解決一個方法,問題係無人敢用武力處理
你睇得江湖片多,吓吓話要武力解決。亞爺肯的話,改一改基本法就搞掂啦。

引用:
原帖由 大橋上一人 於 2020-8-6 09:00 PM 發表

你睇得江湖片多,吓吓話要武力解決。亞爺肯的話,改一改基本法就搞掂啦。
每次睇到大橋兄同尋回犬師兄嘅對話, 都會有種會心微笑嘅感覺
尋回犬師兄一直到好忠於自己嘅睇法理論,大橋兄就每次都好有耐性去回覆對方。呢種交流咪好囉, 舒舒服服, 就算大家睇法點唔同, 大家都可以平心靜氣講出自己嘅睇法嘛, 唔需要好mean 咁去批評人, 亦唔需要刻意去認同對方嘅睇法

[
引用:
原帖由 @海東青 於 2020-8-6 07:18 PM 發表

Cy上台代表中共改變路向。
香港只係其中小部分,重要的是正式啟動去美元化的前奏。
CY上場係正式同地產霸權宣戰 ! 仲記得玩到要分拆酒店房出售嗎 ? 結果係CY不敵要落場 !
林鄭係因為明日大嶼又同地產黨宣戰 , 結果逃犯條例成為最佳藥引去點火 ! 所以地產黨都係金主之一 !
但要講明林鄭根本係阿爺要佢做野而唔係自己要對付地產黨 ! 仲記得爆出佢同香港的富商高層開會洩露的錄音嗎 ?
佢話保證大陸唔會出解放軍 , 錄音洩露佢居然冇否認只話遺憾 !

地產黨在香港的勢力遠超我地想像 ! 泛民和建制都有佢地的人 ! 根本就係土皇帝 !
習大要換CY唔選唐已經係唔想再俾佢地話事 ,但咁樣俾佢地知道就更加要玩大佢示威 !

引用:
原帖由 supremeabc 於 2020-8-6 22:21 發表

地產黨在香港的勢力遠超我地想像 ! 泛民和建制都有佢地的人 ! 根本就係土皇帝 !
習大要換CY唔選唐已經係唔想再俾佢地話事 ,但咁樣俾佢地知道就更加要玩大佢示威 ! ...
習大連中共軍頭都可擺平
港英餘孽作反,連誅三代連屎都冇得食

閒話一句…般若定實相

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 clinph 於 2020-8-6 10:05 PM 發表

每次睇到大橋兄同尋回犬師兄嘅對話, 都會有種會心微笑嘅感覺
尋回犬師兄一直到好忠於自己嘅睇法理論,大橋兄就每次都好有耐性去回覆對方。呢種交流咪好囉, 舒舒服服, 就算大家睇法點唔同, 大家都可以平心靜氣講出自己嘅睇法嘛, 唔需要好mean 咁去批評人, 亦唔需要刻意去認同對方嘅睇法 ...
我覺得犬哥識好多嘢㗎,佢的思路通常係用簡單粗暴的解決方法,除非去到極端情況,否則現實中多數唔採用咁粗暴解決方法。不過始終係佢一家之言,大家自由表達無不可,唔知點解有啲人無法忍受佢固執於自己睇法的態度。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]