• 瀏覽: 421,900
  • 回覆: 23
  • 追帖: 38
繼續盡情發洩 ! 

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2020-5-19 10:17 AM 發表

內地已經準備過冬
盧永雄

香港問題與中美關係的互動,有明顯的關聯。中美一旦決裂,美國主攻中國要為全球疫情負責,科技戰、貿易戰會開打,另外也會從台灣和香港兩個側翼,狂轟濫炸。但美國愈兇,中國處理香港問題包袱就愈少,因為無論阿爺怎樣做,對方都會大力批評,這樣阿爺的決策空間反而大了。

  看阿爺的動作,是要強硬迎戰。內地朋友話,他們正準備要度過寒冬,而香港卻是山雨欲來風滿樓了。
...
周顯講的文章。我都好希望係真,與期俾黑暴黃絲拖死香港,反正都係死咁點解要成全佢地 ?! 中央俾香港長期變成反共基地面子又往那裡放 ?! 長痛不如短痛一鑊過治重藥,香港反而可能慢慢恢復過來 !

https://www.am730.com.hk/column/share/219324

在推遲了兩個月才舉行的全國「兩會」前夕,全國政協常委何柱國接受無綫新聞節目《講清講楚》訪問時指,預料有代表將提出討論《基本法》23條立法。他相信,現時討論這問題,相信社會「反彈唔會好犀利」,並且質問為何當初政府修訂《逃犯條例》,但不直接為23條立法,皆因23條只針對小部分人,與普羅大眾無關。

我不同意如果現在討論23條立法,社會「反彈唔會好犀利」,皆因反對派一直在找尋議題,以整合實力、發動群眾,作出抗爭,尤其是現時正值立法會選舉期,一旦有機可乘,不可能會放棄機會。
然而,就我的所知,人大政協兩會,皆有代表提出23條立法,應是肯定的了。事實上,在中央政府的角度看,23條立法,是勢在必行,萬一香港無法立法,也會以附件形式,直接把法律加在香港的身上。
至於何柱國說的,23條只針對小部分人,與普羅大眾無關。對於此言,我只能說,《逃犯條例》所針對的人更少,但經過反對派傳媒的詮釋之下,卻可變成人人被涉及的法例。簡單點說,這不是法例本身,而是反抗意識,因此,23條所造成的反抗力,絕對不會小。
然而,部分勇武人士已經落網、坐牢、逃亡,逃亡人士也包括了反對派的著名KOL,再加上限聚令等等嚴打行動,究竟反對派還能集結多少抗爭力量,才成疑問。但是,與此無關的普羅大眾,也會大量反抗,卻是無疑的。
就我所知來推測,中央政府不止於想為23條立法,甚至打算修改《基本法》,為香港未來的長治久安,作出一次性的永久安排。而我對中央政府的想法和預測,這些年來,差不多完全沒有錯過。
所以我才會說,中央政府這次會是和反對派打殲滅戰,是吃了秤砣鐵了心,就是發生了比去年下半年更激烈的暴亂,最壞打算是出動解放軍、拉幾萬人坐牢,也要把香港的狀況平定下來。
近月來的整頓警隊、教育部門、香港電台等等,只是前哨戰,相信以後還有多個部門,會被修理。23條和修改《基本法》,也是必然的後續,問題只在於,這會引起多大的武力反抗而已。  

今次中央的港版國安法仲要成立機構派員長駐,仲要特首每個月交報告,已經係暗示特首係靠唔住 ! 壞腦莊話咁樣係廢咗特首權力,其實佢咁講已經露底 ,佢一直都話特首隻係聽命行事咁點解而家又話削特首權力 ?! 佢應該係擔心冇咗特首守尾門保護佢地就真 !

引用:
原帖由 KG123456 於 2020-5-24 10:38 AM 發表

人無利不往

國安法一出,就是特首,法官都可以拉
之前那二百萬,認為他們有人保,自會出來
現今見能保他們的高官同法官還有人管,而這管的人又不同理念,有事判起來,不止入罪,還斷送高官厚祿 ...
冇錯大家應該對今次阿爺出手有信心 ! 之前其實係好希望香港人最好自己搞返好 , 但結果已經非常清楚不論林鄭係咪鬼其實係一定做唔到野應付唔到 !
況且國安本身就係超出政府權力範圍再加上鴉片戰爭和日本侵華歪曲歷史洗腦青少年如此惡毒卑鄙已經真正激怒中共了 !
派機構和職員長駐並且好大可能和警察共同執法對付所有人或官員法官都要收皮 ! 去到呢一步已經預計晒對付香港的阻力和外國的影響了 !
今次係真正玩大佢 ! 大家普通市民等睇戲美奴漢奸黑暴末日吧 !

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 上環 於 2020-5-29 05:06 PM 發表

我只係政治白痴,好多野都只係睇牌面,之後再去諗諗國家個目的,不難明白,但我有樣野諗唔撚明,就係班懵撚,反對派煽動暴亂都有佢個政治目的,但我諗唔明班懵撚日日係度做緊乜,明知無可能港獨,又明知中國唔會比香港亂落去,咁呢班蠢撚日日重要為乜咁做,我除左話佢地死懵撚,蠢撚之外,我諗唔到重有咩形容到呢班柒頭

唔通只要反共,就係叫形英帥靚正 ...
佢地唔係蠢係錯判 ! 佢地深信中央唔敢亂來,上年暴亂如果出解放軍佢地就會認為破壞一國兩制,商人外資就會走咁香港就真正變漁港 ! 佢地咁囂張狂妄就係認為中央冇任何辦法之餘亦深信中央要靠香港賺外匯!但疫情令中美關係瀕臨決裂,咁香港一定成為風眼因為美國唯一順差就係靠香港 ! 既然反面點解仲要俾老美賺仲可以教訓香港人 ! 其實香港失去特色更加方便澳門深圳發展金融 ! 此計係一石幾鳥 !

引用:
原帖由 上環 於 2020-5-29 07:04 PM 發表

我問既係一班後生蠢撚,呢班人大部份都係學生,錢都未識搵,而有一d更加只係十三,四歲的小朋友,佢地只係比佢地既老師或上一代既反共撚洗左腦,我點解會叫佢地做蠢撚懵撚,就係佢地唔撚用腦既後果,呢班人唔會係錯判啦

至於你講既係有政治目的既人,你是對的,是錯判,我一點我不反對 ...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 上環 於 2020-6-17 08:37 PM 發表

上到國家層面的話,根本就係另一個層次,我信架,之前都有講,有某D案件中央睇左,佢會認為係直接危害到國家安全就會執行,其他的人講廢話,中央話撚知你 ...
其實反中亂黨有句話講得好啱 ! 話逃犯條例和國安法係萬能KEY , 一旦成立就會佢想點就點 ! 係又如何 ?!
鬼叫俾你自己立逃犯條例唔立 , 俾你自己立23條又唔立 , 俾個咁大個位阿爺走入去 , 敬酒唔飲飲罰酒又怪得邊個 ?!  

引用:
原帖由 LouisaYiu 於 2020-6-20 12:12 PM 發表

係,這是中國特色,但為何今天不能表決,有什麼玄機呢?
其實有啲野唔可以在其他帖講 , 只能夠在這帖講 , 好多香港人以為中國政府內部好齊心 , 但我絕不認同 !
所謂江派勢力表面上俾習大掃清但事實上有可能嗎 ?! 真係做到野有可能全部唔用嗎 ? 我相信係有繼續用 ,
即係表面已歸順習大但仍然係祟美恐美的相信點都有 ! 另外紅二代在美國或外地的親人和資產 ?
唔敢講話多但應該真係點都有啲 ! 即係話中央內裡跟美國的利關係和阻力非我地普通人所能理解 !
當然仲有港版國安法實行對其他國家的商貿影響點樣令佢地相信都要傾好多細節 !
所以我信習大真係好大壓力 ! 希望真係主權壓到一切 !

國安法已有初步結果公報,由特首指派指定法官審查外藉法官都得,而香港必定成立國安公署,國安公署監督建議指導協調,只會在特定案件管轄和執法 ! 冇講到追溯權,我諗最重要幾個點都會出手殺雞儆猴 !

引用:
原帖由 大橋上一人 於 2020-8-2 11:37 PM 發表

國安法生效先剛剛一個月,冇追溯期,你就可以下定論國安法唔湯唔水?起碼嚇到班仆街雞飛狗走,又發出通緝令通緝幾條曱甴頭,等佢哋一世都唔敢番嚟,律政檢控專員條黃狗劈炮唔敢再撈,公眾唔知道枱面下仲有幾多嘢做緊,國安部門亦唔會透露,唔通你期望日日幾十架旅遊巴四處拉班人番去,搵個集中營鎖起佢哋? ...
中央已經認真處理香港問題 ! 駱生絕對唔係做吓樣就算相信佢要直接同最高層匯報 ! 國安公署都成立咗夠膽揸流攤 ?!
林鄭都要每月交報告 ! 師兄講得對 ! 我地慢慢就會知道好戲連場了 !

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 @海東青 於 2020-8-6 07:18 PM 發表

Cy上台代表中共改變路向。
香港只係其中小部分,重要的是正式啟動去美元化的前奏。
CY上場係正式同地產霸權宣戰 ! 仲記得玩到要分拆酒店房出售嗎 ? 結果係CY不敵要落場 !
林鄭係因為明日大嶼又同地產黨宣戰 , 結果逃犯條例成為最佳藥引去點火 ! 所以地產黨都係金主之一 !
但要講明林鄭根本係阿爺要佢做野而唔係自己要對付地產黨 ! 仲記得爆出佢同香港的富商高層開會洩露的錄音嗎 ?
佢話保證大陸唔會出解放軍 , 錄音洩露佢居然冇否認只話遺憾 !

地產黨在香港的勢力遠超我地想像 ! 泛民和建制都有佢地的人 ! 根本就係土皇帝 !
習大要換CY唔選唐已經係唔想再俾佢地話事 ,但咁樣俾佢地知道就更加要玩大佢示威 !

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2020-8-7 07:19 PM 發表

三催四請才做一點點,上年暴亂如此,今年疫症也是如此。
有樣野又係只可這裡講 , 台灣防疫做得不錯 ! 相信就係認真封關防疫 !
477人染疫 , 443康復 , 7人死亡 .

引用:
原帖由 上環 於 2020-8-10 11:10 AM 發表

要睇肥佬黎呢單國家點攪,呢隻真係美狗的身邊狗,郁得佢就落美狗面
有冇發覺時間上接近老美制裁香港11人 ? 你做初一我做十五 ! 基本上香港的間諜運作中央一直知悉 !點處理和甚麼時候處理都係睇情況出招 !

引用:
原帖由 mickyhon 於 2020-8-10 12:12 PM 發表

師兄,中央話咗無追溯期,就一定無,但7月1日後繼續犯案,就一定會超重判,這是國內一向的做法。。。
如果真的送返國內審有機會判死刑的。。。
講多句,或者有啲師兄唔知道,在全世界有死刑的國家,判死刑者通常在行刑前都要囚一段時間才再執行的。。。
那段在囚期間的心路比死更難受。。。 ...
國安法早講咗對極少數例子會特別處理,香港係可以完全冇權力過問的 ! 肥佬黎的案件係可以越來越大鑊的 ! 其實根本係同老美較勁緊 !你制裁11人我就煮死肥佬黎 !

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]