• 瀏覽: 540,118
  • 回覆: 7,246
  • 追帖: 31
+352
引用:
原帖由 北潭坳 於 2020-10-18 10:59 AM 發表

藍人本身都要分兩派,一係親商同其他既得利益者,例如經X聯或新界原居民,立法會入面功能組別佔多,另一就係傳統左派,例如工X會,立法會入面直選佔多

有留意嘅話喺標準工時等部分民生議題上兩派意見會變得唔一致,傳統左派同黃人一樣係贊成標準工時,不過上到立法會投票,分組點票下過唔到親商同既得利益者嗰關先永遠落實唔到 ...
香港政商界嘅所謂藍人,好多都只係靠藍營去搵人仔同著數嘅偽藍人

引用:
原帖由 北潭坳 於 2020-10-18 11:07 AM 發表

搞旅遊氣泡覺得想減低旅遊界怨氣,作為全球三大城市,以香港社會環境同經濟地位好難保持長期零確診,就算唔學內地咁嚴幾日先俾落一次街,用其他措施保持零確診都好易搞到人餓死,商界同樣唔like因為可能會損害營商環境 ...
其實如果政府肯跟中央個套首先封城一個月,之後強制性全民檢測搵出病毒源頭,適時隔離,再對商界作出保就業資助及全民派嗰一萬就已經可以解決大部份問題!但哩個政府就做D唔做D,又對中央出手幫助檢疫hea住做,好嘞,而家中央個醫療隊走晒先話去研究咩全民強制性檢測框架?
而家錢又使咗,機會又失埋,全部打回原形!仲要搞埋晒哩D九唔搭八嘅什麼旅遊氣泡?自己國家國內嘅高消費遊客唔諗辦法爭取(雖然通關之後國內人未必再對來港旅遊好似暴動之前咁熱衷),仲有幾十萬中港家庭問題,就去爭取D自己本身疫情都一鑊泡,消費力又唔係太高嘅國家及地區搞旅遊互通?點呀?而家香港人好想出國去攞其他疫區地方嘅記念品定想其他疫區地方嘅遊客過嚟派記念品呀?
所以話哩個特區政府唔係高度配合攬炒派搞死香港我就真係唔相信!

東風17都擺埋上抬,戰味越黎越濃,菜菜子瀨尿未

引用:
原帖由 eman666 於 2020-10-18 12:07 PM 發表

圍爐圍到上腦,比D忠粉吹棒到上天嗰位未就係隔離的乜叔,成個法x功邪教教主咁,總之7婆做乜都啱,唔可以話7婆不是,-講少少7婆不是,輕則話你什麼帶風向,有可疑,重則就個件邪教教主乜叔寫大段歪理攻擊你,跟住再拉黑,跟手佢班忠粉不停附和,群起圍攻叫囂,根本你比佢拉黑再巳無得反駁。手法跟黃黑暴以多欺少,歪理連篇詵腦等如出一徹。
根本呢位乜叔現實世界中就係一個經常被人欺凌的可憐🐛,失敗者,唯有在網絡世 ...
哩D就係人性嘅醜陋!!當有朝一日你圈粉去到一定數量你都可能會係咁(不管你自願或非自願,因為到時你班徒子徒孫就一定會為你護航保駕)

其實又何只一家

引用:
原帖由 上環 於 2020-10-18 16:26 發表
東風17都擺埋上抬,戰味越黎越濃,菜菜子瀨尿未

https://cdn.discuss.com.hk/t/c2aa66/f/800x0/https://tw.appledaily.com/resizer/rgMm7ppYPh-Rb_6ViVxTROkj5RY=/720x405/filters:quality(100)/cloudfront-ap-northeast ...
真係開拖,中共目標不只是台島

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2020-10-18 01:02 PM 發表
深圳市日前發佈了應急物資清單,內容包括糧食、醫療物資,與及求生物資等,讓很多人都擔心是否即將會有災難例如戰爭等。
但很奇怪,與深圳鄰近的香港,卻沒有任何相應的消息,亦沒有如深圳般列出清單,著巿民早作準備,如果真如網民所說,即將出現戰爭,那毫無準備的香港,恐怕會死傷無數。
有人說,這次是中央政府武統台灣的準備工夫,亦有人說,一切都是因為美國總統特朗普為求連任而做的事,姑勿論誰是誰非,總之現在的中國, ...
我都係嗰句:盡人事應天命!
有準備唔見得一定長命佰歲,冇準備亦不見得一定死路一條!生死有命呀..

引用:
原帖由 @海東青 於 2020-10-18 04:35 PM 發表

真係開拖,中共目標不只是台島
唔會掛??中國收台灣,出師有名,其他地區重有邊個比中國打???

引用:
原帖由 上環 於 2020-10-18 16:39 發表

唔會掛??中國收台灣,出師有名,其他地區重有邊個比中國打???
不知道…
今天的中共非一般想象。

引用:
原帖由 @海東青 於 2020-10-18 04:49 PM 發表

不知道…
今天的中共非一般想象。
咪玩啦,比你嚇死我,打台灣就正路,其他地方唔會啦,中國自己都一早講左話不侵略,軍力只係保護自己,美國佬又唔會輕易出手,我反而認為中國收台灣的話,一打就要快,幾日內攪掂的話,比世界睇到中國軍力有幾強大,呢個可能會係中國個目的

引用:
原帖由 百厭超人 於 2020-10-18 04:39 PM 發表

我都係嗰句:盡人事應天命!
有準備唔見得一定長命佰歲,冇準備亦不見得一定死路一條!生死有命呀..
生有命,死無命
不會生死都有命

引用:
原帖由 百厭超人 於 2020-10-18 04:19 PM 發表

其實如果政府肯跟中央個套首先封城一個月,之後強制性全民檢測搵出病毒源頭,適時隔離,再對商界作出保就業資助及全民派嗰一萬就已經可以解決大部份問題!但哩個政府就做D唔做D,又對中央出手幫助檢疫hea住做,好嘞,而家中央個醫療隊走晒先話去研究咩全民強制性檢測框架?
而家錢又使咗,機會又失埋,全部打回原形!仲要搞埋晒哩D九唔搭八嘅什麼旅遊氣泡?自己國家國內嘅高消費遊客唔諗辦法爭取(雖然通關之後國內人未必 ...
呢個就係傷港
好人都來傷港

引用:
原帖由 edenfovwin 於 2020-10-18 05:34 PM 發表

生有命,死無命
不會生死都有命
其實係生死都有命,想死既以為死左一了百了,點知仲慘過在生時。

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2020-10-18 05:42 PM 發表

其實係生死都有命,想死既以為死左一了百了,點知仲慘過在生時。
呢句話我覺得好好笑

林鄭說不介意被深圳超越,但深圳卻不是要超越香港,而是要取代這個已爛的香港,難得林鄭這婆娘,還這麼慶高采烈參與深圳的四十週年慶祝活動,是因為攬炒香港終於都有成果嗎?

深圳改革40條授權事項出爐 研郵輪入境外籍遊客144小時過境免簽

國家發改委周日(18日)公布深圳綜合改革試點首批授權事項清單,涉及要素市場化配置、營商環境、科技創新、對外開放等6大類別共40條授權事項,包括推進外籍高水準人才簽證便利化,支持建設粵港澳大灣區大數據中心,研究讓郵輪入境外籍遊客144小時過境免簽等,目標在2025年基本完成改革。

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/ ... 1018_00822_001.html

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]