• 瀏覽: 540,276
  • 回覆: 7,246
  • 追帖: 31
+352
引用:
原帖由 上環 於 2020-9-16 20:58 發表

其實政府要做任何一個政策,只要唔係擾民,我都無問題的,但佢一個膠袋稅,就已經覺得佢係白痴,再黎既係舊年又話整個垃圾收費,仆佢街啊,好彩呢個過唔到審批,過到的話又要吊柒佢,我唔係一個唔講道理既人,但我知道既係,攪緊環保個班人得二種人,一種就係玩政治的人,呢d仆街每一次政府話係邊度起樓,都係要反反反,填海又話污染,郊野公園又話唔郁得,咁呢世都無地方起到樓都得啦,另一種就係真環保人士,理論上佢地係企 ...
以前唔明法國佬會炸左綠色和平隻船,今時今日知道係佢地抵死

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2020-9-16 09:10 PM 發表

攪環保係好麻煩既人黎,真假都係一樣

引用:
原帖由 上環 於 2020-9-16 08:58 PM 發表

其實政府要做任何一個政策,只要唔係擾民,我都無問題的,但佢一個膠袋稅,就已經覺得佢係白痴,再黎既係舊年又話整個垃圾收費,仆佢街啊,好彩呢個過唔到審批,過到的話又要吊柒佢,我唔係一個唔講道理既人,但我知道既係,攪緊環保個班人得二種人,一種就係玩政治的人,呢d仆街每一次政府話係邊度起樓,都係要反反反,填海又話污染,郊野公園又話唔郁得,咁呢世都無地方起到樓都得啦,另一種就係真環保人士,理論上佢地係企 ...
所謂環保,只是另一個賺錢的商機,正如現在不斷炒作的地球暖化,有多少人因而發達?前美國副總統戈爾,就是賺到盤滿缽滿的一位。

又是一邊工作一邊犯法,對象還是自己的客人,與翡翠台那位一樣,這種不尊重客人不尊重工作的人,任何工作都沒資格做。

涉偷拍警員婚禮放上網起底 24歲男攝影助理被捕
https://bit.ly/2FLMHBJ

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2020-9-16 09:17 PM 發表

所謂環保,只是另一個賺錢的商機,正如現在不斷炒作的地球暖化,有多少人因而發達?前美國副總統戈爾,就是賺到盤滿缽滿的一位。
呢度就係我講的同個天鬥,全球暖化就梗左架啦,但就係偏偏有d環保人話要阻止或阻慢佢全球暖化,不自量力

大老虎打唔到,魚毛又捉唔到,當初立這條國安法究竟意欲何為呢?  比藉口別國制裁?  真的想唔通,睇唔透。

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2020-9-16 09:10 PM 發表

當年應該搵大秦國的Decima Flottiglia Motoscafi Armati Siluranti,還有Pamerai

1985年7月10日,「彩虹勇士」號停靠在新西蘭港口奧克蘭,凖備於次日啟程前往穆魯羅瓦島,抗議法國在該島進行的核試驗。吉斯特當時為法國情報機關——法國海外安全總局(DGSE)工作。該情報機關為了阻止抗議行動,決定在一個友好國家的水域上不加警告炸毀這艘和平抗議船隻。

吉斯特是代號「第三組」行動隊隊員,該隊負責將兩枚大型魚雷安置在「彩虹勇士」號船底。他還說,由12個人組成的行動組是由當時法國國防部長下令去執行任務的。他還稱,當時政府拒絕了其他破壞船隻阻止抗議的提議。

1985年7月,彩虹勇士號被炸沉後,兩名參加行動的法國特工被新西蘭警方逮捕。當時的法國國防部長在兩個月後辭職。

兩名被捕的特工在新西蘭被控謀殺,並被判處10年監禁。不過在服刑不久即獲得釋放。因為當時法國威脅新西蘭,如果不交出兩名特工,將阻止新西蘭貿易進入歐洲市場。
https://www.bbc.com/zhongwen/tra ... _apology_greenpeace

引用:
原帖由 上環 於 2020-9-16 09:27 PM 發表

呢度就係我講的同個天鬥,全球暖化就梗左架啦,但就係偏偏有d環保人話要阻止或阻慢佢全球暖化,不自量力
但係我覺得全球暖化是人類造成,解鈴還需繫鈴人。  造物主創造天地萬物講求平衡,物種互相牽制,但人類正不自量力去打破這個平衡,正如巴比倫人,會受到懲罰。

引用:
原帖由 LouisaYiu 於 2020-9-16 09:58 PM 發表

但係我覺得全球暖化是人類造成,解鈴還需繫鈴人。  造物主創造天地萬物講求平衡,物種互相牽制,但人類正不自量力去打破這個平衡,正如巴比倫人,會受到懲罰。 ...
其實係咪人類做成都改變唔到全球暖化呢個結果,我係話呢樣同個天鬥,呢個只係其中一個例子,要講其他的,太多太多啦,大自然既野,有邊個改變到

引用:
原帖由 edenfovwin 於 2020-9-16 08:42 PM 發表

讀萬卷書不如行萬里路
原文應是[讀萬卷書, 行萬里路]並無不如二字, 不如二字只是誤傳, 被旅遊業拿來做宣傳!!!
幾多黃絲年紀輕輕己經周遊列國, 又有甚麼長進!!!
好多野你沒有相類知識, 俾你見一萬次都不會有得著!!!
萬卷書怎會不如萬路!!!

引用:
原帖由 上環 於 2020-9-16 09:27 PM 發表

全球暖化不是人為的,也不是因為石化燃料引致,是真的純粹的自然現象,那是整個太陽系的軌跡問題,現在整個太陽系的溫度都在上升,不是單單地球才這樣,美國太空總署會有太陽系各個行星的溫度變化。

引用:
原帖由 上環 於 2020-9-16 10:06 PM 發表

其實係咪人類做成都改變唔到全球暖化呢個結果,我係話呢樣同個天鬥,呢個只係其中一個例子,要講其他的,太多太多啦,大自然既野,有邊個改變到 ...
其實係可以改變到,只是需要很多人的集體意識才能改變到,但人類這麽自私,沒有多大可能獲得這麽大的意識力量,去改變自然環境。

引用:
原帖由 LouisaYiu 於 2020-9-16 21:51 發表
大老虎打唔到,魚毛又捉唔到,當初立這條國安法究竟意欲何為呢?  比藉口別國制裁?  真的想唔通,睇唔透。
咁只怪中央失職,將國安法交俾香港執法同香港審訊,令國安法完全達不到任何效果

引用:
原帖由 上環 於 2020-9-16 21:15 發表

攪環保係好麻煩既人黎,真假都係一樣
環保撚只係現代岳不群

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]