• 瀏覽: 540,031
  • 回覆: 7,246
  • 追帖: 31
+352
引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2020-10-29 06:49 AM 發表
有人說香港土地大量被地產商擁有,但地產商的土地,又從那裡而來?港府一日不下定決心與香港地產霸權開戰,一日都解決不了本港的土地問題,每天只想避來避去,怎麼解決問題。

巴士的點評——那個能者可以解決香港土地問題?

香港的問題千頭萬緒,其中一個是土地問題。內地博主「靖海侯」痛批香港不解決自己的問題,包括建制派,只懂得向中央伸手。

這的確刺中香港的痛處。人總是好逸惡勞,喜歡捨難取易。香港問題叫中央解 ...
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20201023/bkn-20201023193146759-1023_00822_001.html

引用:
原帖由 diverstranger 於 2020-10-29 01:25 PM 發表

環保人士當然無權無勢了, 但背後嘅財團就有啦.
另一例子係方向報日日係道唱衰明日大嶼,你話背後無大財團不停『落廣告』,真係揾鬼信。

引用:
原帖由 賭爸 於 2020-10-29 02:38 PM 發表

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20201023/bkn-20201023193146759-1023_00822_001.html
哈哈哈哈.....

引用:
原帖由 zambot3 於 2020-10-29 02:50 PM 發表

另一例子係方向報日日係道唱衰明日大嶼,你話背後無大財團不停『落廣告』,真係揾鬼信。
說實在,方向報唱極都有其道理,其實明日大嶼的確很有爭議性,這樣做亦的確會大規模破壞海洋生態,不過站於本港土地問題之前,又確實很難取捨。
不過如果換了是我,我會毫不猶豫就否決這個計劃。

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2020-10-29 02:59 PM 發表

說實在,方向報唱極都有其道理,其實明日大嶼的確很有爭議性,這樣做亦的確會大規模破壞海洋生態,不過站於本港土地問題之前,又確實很難取捨。
哈兄明白你睇法,如果班地主佬肯合作,肯盡下小小社會責任,唔好下下賺到盡,跟本就唔洗攪甘多多餘野出來。

引用:
原帖由 zambot3 於 2020-10-29 03:11 PM 發表

哈兄明白你睇法,如果班地主佬肯合作,肯盡下小小社會責任,唔好下下賺到盡,跟本就唔洗攪甘多多餘野出來。
可能自幼受毒媒影響
冇人敢同有錢人燒銀紙
黑社會都可英雄化 猛人

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2020-10-29 10:56 AM 發表

樓價下跌只能令有錢的人,能用更便宜的價格買到物業,對房屋問題毫無幫助,無論樓價怎樣下跌,那些需要輪候公屋的人也一樣買不到。
對的,跌夠我都入貨

引用:
原帖由 賭爸 於 2020-10-29 03:28 PM 發表

可能自幼受毒媒影響
冇人敢同有錢人燒銀紙
黑社會都可英雄化 猛人
電影中黑幫老大義薄雲天,古惑仔浪漫淒迷,於是小學生作文寫我的志願- 將來做江湖大佬。

引用:
原帖由 大橋上一人 於 2020-10-29 16:08 發表

電影中黑幫老大義薄雲天,古惑仔浪漫淒迷,於是小學生作文寫我的志願- 將來做江湖大佬。

仲有件周星星,直是魚港刁民模範

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2020-10-29 02:59 PM 發表

海洋佔地球面積 71%,受人錢財的環保 L 鳩吹咩破壞海洋生態係多舊魚,最破壞地球態係電子消費品,叫佢哋20年唔好換手機先再講保護生態。
新加坡有 25% 國土面積係填海得來的,未來會繼續填。

引用:
原帖由 大橋上一人 於 2020-10-29 04:20 PM 發表

海洋佔地球面積 71%,受人錢財的環保 L 鳩吹咩破壞海洋生態係多舊魚,最破壞地球態係電子消費品,叫佢哋20年唔好換手機先再講保護生態。
這只是從不同角度去看,我不會否定填海的用處,但亦不會否定填海對海洋的破壞,怎樣做才能較為平衡,才是最重要的事。

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2020-10-29 04:33 PM 發表

這只是從不同角度去看,我不會否定填海的用處,但亦不會否定填海對海洋的破壞,怎樣做才能較為平衡,才是最重要的事。
60年代,灣仔軒尼斯道就係海邊,再早期啲,中環匯豐總行對出就係海皮,旺角成條新填地街有名你叫。
人類存在就係最破壞環境生態,人類滅絕就係最環保,唔要咁偏激的話,人類生活方式倒退回 1,000年前,咁都好環保了。

引用:
原帖由 大橋上一人 於 2020-10-29 04:20 PM 發表

點同,星加坡係一個姓李既人話曬事,而香港都係一個姓李既人話曬事,林鄭?邊位呀?

引用:
原帖由 zambot3 於 2020-10-29 05:03 PM 發表

點同,星加坡係一個姓李既人話曬事,而香港都係一個姓李既人話曬事,林鄭?邊位呀?
簡單講,弱勢政府,做乜都死,所以之前我講話要香港好,等到2047吧,只有一國一制後,班反共撚先唔敢再出聲

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]