• 瀏覽: 540,374
  • 回覆: 7,246
  • 追帖: 31
+352
引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2020-8-4 11:04 AM 發表
不知是真消息還是假消息,但這樣的新聞一出,粟米的價格就立時上升,所以我從來都反對拿食物作期貨炒賣,這只是美國操控糧食的一種手段。

傳華粟米庫存將耗盡
http://orientaldaily.on.cc/cnt/china_world/20200804/00178_001.html ...
粟米唔係中國人的主糧, 不用擔心。

預防新冠肺炎涼茶, 2月份內地疫情最緊張時提供前線醫護人員飲用。

引用:
原帖由 G36 於 2020-8-4 12:14 PM 發表

普普本性是個無賴, 做事只要有人咩獲就會不擇手段
現在擺明幫美國陀地打開市場空間
只要支持我, 幫你制造壟斷地位
失業率?
毒品合法化及肺炎會令人口加速減小
less people, less problem ...
迫人賣公司,錢就政府袋,人渣國家咩野都做得出。

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2020-8-4 06:20 PM 發表

唔將個張一鳴捉住掟佢入拘留所屈條罪名畀佢,算佢好彩,好似華為太子女咁,又好似何志平咁,最慘係法國佬,無釐頭坐幾年監,間公司最後被尾國佬肢解。
-------------------

2013年4月14日,美國紐約肯尼迪國際機場,法國阿爾斯通集團鍋爐部全球負責人弗雷德里克·皮耶魯奇(Frédéric Pierucci),剛下飛機就被美國聯邦調查局探員逮捕。這場抓捕不僅僅是針對他的個人行為,而是美國政府針對法國阿爾斯通公司的系列行動之一。之后,美國司法部指控皮耶魯奇涉嫌商業賄賂,並對阿爾斯通公司處以7.72億美元罰金。阿爾斯通的電力業務,最終被行業內的主要競爭對手——美國通用電氣公司收購。這家享譽全球的軌道交通、電力設備和電力傳輸基礎設施領域的領先企業,由此被美國人肢解。而皮爾丘奇直到2018年9月才走出監獄,恢復自由。在《美國陷阱》一書中,皮耶魯齊以身陷囹圄的親身經歷披露了阿爾斯通被美國企業“強制”收購,以及美國利用《反海外腐敗法》打擊美國企業競爭對手的內幕。

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2020-8-4 06:20 PM 發表

去到咁盡、咁無賴,真係唔怕嚇窒其他國家投資者嗎?

引用:
原帖由 大橋上一人 於 2020-8-4 09:13 PM 發表

唔將個張一鳴捉住掟佢入拘留所屈條罪名畀佢,算佢好彩,好似華為太子女咁,又好似何志平咁,最慘係法國佬,無釐頭坐幾年監,間公司最後被尾國佬肢解。

2013年4月14日,美國紐約肯尼迪國際機場,法國阿爾斯通集團鍋爐部全球負責人弗雷德里克·皮耶魯奇(Frédéric Pierucci),剛下飛機就被美國聯邦調查局 ...
原來係咁,
重有邊個想在美做生意?
真係傻才去

引用:
原帖由 LouisaYiu 於 2020-8-4 09:42 PM 發表

以前為咗好睇用fbi老屈
現在直接做門面都無
唔知重有冇傻佬去投資

引用:
原帖由 edenfovwin 於 2020-8-4 10:21 PM 發表

原來係咁,
重有邊個想在美做生意?
真係傻才去
係啲仆街爭住去

引用:
原帖由 賭爸 於 2020-8-4 10:54 PM 發表

係啲仆街爭住去
要錢唔要命

引用:
原帖由 edenfovwin 於 2020-8-4 10:23 PM 發表

以前為咗好睇用fbi老屈
現在直接做門面都無
唔知重有冇傻佬去投資
崇洋,對外國太有幻想依個心態唔改變,都好難改變到依家個局面。

何志平,講得唔錯。。。
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... 0805_00822_001.html

美國跨過規則的屍體搶劫TikTok
環球時報
https://m.huanqiu.com/article/3zKipP25x1c

引用:
原帖由 大橋上一人 於 2020-8-4 09:13 PM 發表

2013年4月14日,美國紐約肯尼迪國際機場,法國阿爾斯通集團鍋爐部全球負責人弗雷德里克·皮耶魯奇(Frédéric Pierucci),剛下飛機就被美國聯邦調查局 ...
現在的特朗普又或是美國,已經不需要多餘的包裝,任何卑鄙無恥之事都做得出來,應該說是不用放於枱底下做,下一個受害者是那個?微信?百度?中國某些企業也許應該清醒吧,美國這個所謂的巿場,可能從來都不是中國人應該參與的地方。

引用:
原帖由 LouisaYiu 於 2020-8-4 09:42 PM 發表

西方其他國家很難像中國般給予美國這麽大的威脅,因此打壓力度也有分別,對外國企業是為錢,只要肯付就可以,但對國企,則是將其置之死地,兩者區別巨大。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]