• 瀏覽: 540,175
  • 回覆: 214
  • 追帖: 31
+352
引用:
原帖由 LouisaYiu 於 2020-5-23 12:11 PM 發表
唔知港版國安法有冇追溯期,聽湯大狀口吻,唔想有,但這樣做會放生好多人。
成條例好明顯為肥佬黎,李漢奸同痴瘋依幾條四圍唱衰香港既狗度身訂造,你覺得會唔會冇追溯期?

引用:
原帖由 LouisaYiu 於 2020-5-23 06:17 PM 發表
大家估下港版國安法幾時正式生效,如果快過國歌法就好笑。
應該好快,反修例攪左差唔多成年,班黃狗會玩咩花招應該諗好曬點應對,細節應該一早定好曬,話重要揾一兩個月去傾只係做個樣。

引用:
原帖由 LouisaYiu 於 2020-5-23 10:23 PM 發表

最怕如此,所以一日細節未出,都唔敢開心住。
其實唔洗太擔心,習大上任以來有邊次唔係手起刀落,一打貪話知你係玉皇大帝都殺無赦。

就算真係香港審,我估終審權會留返向北京手上,就好似港英時代咁。

個人認為中央會將港英時期既玩法搬返過來,即在香港成立政治部,再將香港警隊直接隸屬於依個新政治部下,至於執法,應該會留返比香港警隊負責。

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2020-5-24 12:46 AM 發表

但係有幾多黃色警察係未知數,就算排查晒黃色警察,仲有廉政公署响度阻頭阻勢,迫藍色警察收手
依個正正係中央將來要直接管理香港警隊既原因,過去一年反修例事件已經睇到香港警隊重要性,香港任何一個人包括777可以反,唯獨是香港警隊絕對不能反,所以與其話公安將取代香港警察,不如話香港警察將升呢做公安。

港版國安法:陳曼琪倡設國家安全法庭 法官無外國居留權

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... 0525_00822_001.html

中央似乎想另開特別法庭審國安法...

引用:
原帖由 hkc9 於 2020-5-25 04:52 PM 發表

因為香港的9姑娘個個都有“中指”。
係黃色的輕輕力打,
係藍色的大大力打。

在“咁公平”的環境下,你唔想下法子,就乜法都保唔到安寧。
我只係覺得,要分兩個法庭審咁麻煩,不如直接送班黃狗上北京審更簡單直接,來個真送中。

重有如果隻黃狗同時犯左國安法及其他法例,如果國安法庭判佢坐十年,另一個法庭又判佢坐一年,咁依兩個刑期係唔係同期執行又搵邊個官決定?

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2020-5-25 05:27 PM 發表

如果是由不同法庭審理,理應分期執行。
甘又係,咁保釋呢?一個官俾保釋,另一個唔俾保釋...

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2020-5-25 05:45 PM 發表

聽聞這次的港版國安法,厚得像本電話簿,相信內裡一定會列明不同情況如何處理。
我只係唔多認同依個雙法庭玩法,如果唔信香港法官,點解唔直接送個犯返北京審。

引用:
原帖由 LouisaYiu 於 2020-5-25 09:55 PM 發表
竟然有39%畜牲答利多於弊,九両菜,根本唔係題目誤導,而係被洗腦。  究竟班教畜有冇教侵華歷史,稍為知道歷史都不會答利多於弊。
自從果隻油雞精係垃圾會講『支那』依兩字已經知道香港新一代出左事,佢地不停受到西方文化影響,個個不是崇日就是崇洋,再加上香港教育界同傳媒不停助攻下,在所謂民主自由保護傘下不停挑戰道德底線,做就左一大班背祖忘宗既準漢奸。

引用:
原帖由 Wilsonnkl 於 2020-5-25 10:55 PM 發表

放棄香港就肯定唔會,但係有點置諸死地而後生的做法,實施港版國安法……中短期不多不少會影響部份外資信心,這段時期……香港經濟上一定有陣痛,香港人亦要面對經濟低潮期,中央亦會預料有此情況出現。也可能是中央順便給香港人一個教訓,好日子過得太耐。

中央亦會分散金融風險……不會再把所有國內金融發展投放在香港,會轉移部份去澳門、上海及深圳。香港只會集中做上市及融資角色,大家不要再奢想香港可以再創 ...
地產霸權一直係香港毒瘤,香港人只懂炒樓炒股票,不事生產,反正坐係道已經有錢收,所以近十年已被其他城市如深圳超越左,地產霸權一日不除,香港只會不停衰落下去。

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2020-5-26 06:37 PM 發表

港島區咁多路口,每個路口一二百,都要成二千幾人

全香港四五個火頭,要成萬幾兩萬人

仲有要留返警力處理日常事務,三萬警察出晒都唔夠
再加上佢地係『手無寸鐵既優秀細路』,又唔打得又唔鬧得,多多警察都攪唔惦。

見到依幾日班黃官甘樣判刑,中央真係要再三考慮國安法係唔係由香港法官審理,我真係唔想聽到有人話痴瘋係優秀既細路,肥佬黎係優秀既老人家。

https://m.discuss.com.hk/index.php?action=thread&tid=29093183

有香討網友揾到依位mud水候選佳麗舊聞,真相大白了。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]