• 瀏覽: 1,903
  • 回覆: 31
  • 追帖: 1
如題

- Gigabyte Desktop (Home)
- Macbook Pro M1 13" (Programming)
- ROG Strix Scar 17 (2022) G733ZX-LL093W (Gaming)
- Xiaomi 10T Pro (Personal)
- POCO X3 GT (Office)
引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2020-4-13 07:18 PM 發表
如題
咁就一定啦,民主自由人權呢啲嘢,根本就係屬於個人主義的產物,所以同中國以社會整體利益出發,對於要犧牲個人權利來成全整個社會的穩定發展及安全,係完全不同的。
所以,西方這些民主自由國家,就要以利益去騙取選民的選票,而要維持這種選民福利,唯一方法就是向全世界榨取資源。
以往德國納粹黨就係以戰爭手段去侵略他國,畧奪人地嘅資源來供養自己國民。今天的美國就要美元霸權來剪全世界羊毛,以收割其他國家的經濟成果來養活美國國民。

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 13-4-2020 19:26 發表

咁就一定啦,民主自由人權呢啲嘢,根本就係屬於個人主義的產物,所以同中國以社會整體利益出發,對於要犧牲個人權利來成全整個社會的穩定發展及安全,係完全不同的。
所以,西方這些民主自由國家,就要以利益去騙取選民的選票,而要維持這種選民福利,唯一方法就是向全世界榨取資源。
以往德國納粹黨就係以戰爭手段去侵略他國,畧奪人地嘅資源來供養自己國民。今天的美國就要美元霸權來剪全世界羊毛,以收割其他國家的經 ...
所以中共其實唔一定係壞人。
好過香港劣質民主暴徒政治,香港遲早玩完。

引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2020-4-13 07:36 PM 發表

所以中共其實唔一定係壞人。
咁要睇你著眼點係乜啦,自私嘅人就會認為中共係壞人,因為這種人只會想得到自由、人權呢啲權利,但就不會希望犧牲自己部份的權利來為社會作出一份責任。中共之所以咁容易被人抹黑,就係因為中共以整體社會安全及穩定為基礎,著眼於整體所以必然會令部份個人的權利有所損失。

引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2020-4-13 07:18 PM 發表
如題
因為民主缺乏了領導的帶領,

有利益時,人人都話要作主,

無利益時,人人都互相推讓。

好彩香港不是行民主制,

否則,特首做甚麼,都對市民說:「你們話事啦!」

咁就不知給誰話事才好了?

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 13-4-2020 19:45 發表

咁要睇你著眼點係乜啦,自私嘅人就會認為中共係壞人,因為這種人只會想得到自由、人權呢啲權利,但就不會希望犧牲自己部份的權利來為社會作出一份責任。中共之所以咁容易被人抹黑,就係因為中共以整體社會安全及穩定為基礎,著眼於整體所以必然會令部份個人的權利有所損失。 ...
閣下所言甚是!

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2020-4-13 07:45 PM 發表

咁要睇你著眼點係乜啦,自私嘅人就會認為中共係壞人,因為這種人只會想得到自由、人權呢啲權利,但就不會希望犧牲自己部份的權利來為社會作出一份責任。中共之所以咁容易被人抹黑,就係因為中共以整體社會安全及穩定為基礎,著眼於整體所以必然會令部份個人的權利有所損失。 ...
對,着眼點為了顧全整體,所以權利就少咗,
例如上網的權利都有規定,唔可以用VPN和YOUTUBE。

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2020-4-13 07:26 PM 發表

以往德國納粹黨就係以戰爭手段去侵略他國,畧奪人地嘅資源來供養自己國民。今天的美國就要美元霸權來剪全世界羊毛,以收割其他國家的經 ...
納粹德國係社會主義嚟㗎!

係人類文明中,強大嘅時候,都會向外發動戰爭!怪就要怪點解會失去軍事平衡。
人都係自私嘅,只有為自己嘅利益奮鬥,先有最大嘅行動力,中國復興同共產主義無關,深圳開放嘅時候,根本亦都係個人利益主義。

大部份集體利益主義結構最後都會變成,軍權獨裁政府。
冇咗資本家,群眾矛盾就會直接指向政府,政府好快就會發現,資本家好貪心,但係窮人一樣好貪心,呢樣野,孔子一早講過,小人與女子難養也。

當面對工人不停要問政府攞福利嘅時候,終於有一日政府就會武裝實力鎮壓人群。
到時政府失去所有嘅權貴支持,亦都得唔到人民嘅支持,成為絕對獨裁嘅軍事政府。

所以係好多所謂集體利益主義嘅社會下,人民係更加受到剝削的。

你係資本主義社會下,份工唔啱你做,辭職走人,但係如果你喺共產主義社會,你辭咗職,我估你就冇嘢做啦。

難聽D講句,係社會主義控制下,好多工人罷工,都受到政府鎮壓!

同你講集體利益主義的人,大部份都係騙子!都係變成獨裁者!

希特拉,史太林,毛澤東,北韓金家,等等。

引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-4-13 09:05 PM 發表

極少人會將毛澤東列為獨裁者,一般談中國近代獨裁者都是說蔣介石

引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-4-13 21:05 發表

呆灣窮民算唔算集體意願?
大部分……人一樣,就唔覺什麼是好壞分別

引用:
原帖由 p2plover 於 2020-4-13 09:54 PM 發表

極少人會將毛澤東列為獨裁者,一般談中國近代獨裁者都是說蔣介石
呢樣野係因為你受共產黨教育姐!

事實上,蔣介石錯喺邊度呢?改革開放,咪又係一黨專政,黨員發財先。又是親美路線!!

毛澤東為了個人的政治權力,搞文化大革命,出賣了一個民族。

引用:
原帖由 @海東青 於 2020-4-13 10:47 PM 發表

呆灣窮民算唔算集體意願?
大部分……人一樣,就唔覺什麼是好壞分別
資本主義,同民主選舉係兩回事,民主係導致西方文明衰落嘅主要原因,但係資本主義係西方強大嘅主要原因!!

中國係以更加資本主義嘅態度,擊敗台灣!

因為中國工人嘅福利,待遇,比唔上台灣,相反競爭力就大過台灣!!

引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-4-13 22:50 發表

資本主義,同民主選舉係兩回事,民主係導致西方文明衰落嘅主要原因,但係資本主義係西方強大嘅主要原因!!

中國係以更加資本主義嘅態度,擊敗台灣!

因為中國工人嘅福利,待遇,比唔上台灣,相反競爭力就大過台灣!! ...
又唔好成日分什麼主義
只不過是人傑地靈,名將百出的事實。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]