• 瀏覽: 48,521
  • 回覆: 321
  • 追帖: 8
雖然無我份但我支持政府出手幫輕僱主僱員。

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2020-4-9 03:29 PM 發表

你註册BR唔難;公司處所唔難;業務資料呢?員工資料呢?會計紀錄呢?
佢話只要1-4月其中一個月資料
間公司今日成立,有咩咪交咩囉
更何况有大量細公司都未必有好祥細你所講嘅野

引用:
原帖由 tggyef 於 2020-4-9 03:35 PM 發表

佢話只要1-4月其中一個月資料
間公司今日成立,有咩咪交咩囉
我知;當你自僱,都要有文件佐證架~

所有留言,只代表個人意見,並非攻擊讀者。
引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2020-4-9 03:37 PM 發表

我知;當你自僱,都要有文件佐證架~
54000淨系搞下呢d文件,點都值啦

引用:
原帖由 tggyef 於 2020-4-9 03:43 PM 發表

搞文件唔係問題;問題你要租個共享office, 做份生意計劃書, 出18000蚊糧俾自己, 供MPF~

引用:
原帖由 sunvoice 於 9/4/2020 14:56 發表

無限公司盈利/虧損部分一>利得稅(自僱)

在獨資無限公司出糧並有供mpf->薪俸税(員工),可以請好多人頭
自己比自己實唔得!
同埋無限公司一樣可以請員工!

我反而諗緊即刻請自己老婆,親友又可唔可以呢……

馬太 6:26 你們看那天上的飛鳥, 也不種, 也不收, 也不積蓄在倉裡, 你們的天父尚且養活他。 你們不比飛鳥貴重得多麼?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tggyef 於 9/4/2020 15:43 發表

自僱得7500   .... DKLM

馬太 6:26 你們看那天上的飛鳥, 也不種, 也不收, 也不積蓄在倉裡, 你們的天父尚且養活他。 你們不比飛鳥貴重得多麼?

引用:
原帖由 豬仔會爬樹 於 2020-4-9 09:34 發表

am730香港公信力第一的免費報紙  新聞 恐爆結業裁員潮 800億幫僱主出糧 武漢肺炎,新型冠狀病毒肺炎,防疫抗疫基金,政府,財赤,經濟,撐企業,保就業

只係擔心咁救發,香港幾時破產!
只係擔心咁派發,香港赤字能否填補?
黑暴有話肺炎完再玩過!
黑議員又話咩都反對……
香港早於2018年已經出現結構性赤字,只係財爺玩財技回撥房屋儲備扮盈餘!香港咁攪,真係好難講……

新冠肺炎災難式衝擊各行各業,部分更陷「冰封」停頓,政府繼早前推出300億元防疫抗疫基金及財政預算案中1 ...

回覆 引用 TOP

好多的士司機都冇供強積金唔知點樣補貼

引用:
原帖由 fb68610f430cf9 於 2020-4-9 03:56 PM 發表

好多的士司機都冇供強積金唔知點樣補貼
抵佢哋,平時 no stakes to the society, 依家知賴嘢啦?!

引用:
原帖由 ronnietsang 於 2020-4-9 09:59 AM 發表

最好增撥資源比医護購買裝備和疫苗打哩埸仗,再配合全面封关和隔離所有入境人士14天。
如果全面封關,点解仲有人入到境?🤔

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kkwokyan 於 2020-4-9 10:27 AM 發表

其實政府咁做好好多;要阻止失業潮要緊
宜家好多行業都是生意淡薄,開工不足為最大問題。政府措施表面好像幫緊香港打工仔,實則只是做條數出嚟話俾你聽政府有做事而已。要是生意淡薄,意味唔需要咁多人手工作,這舒困措施對雇主來說他們可能都懶得申請,反正錢唔係入自己袋是入員工袋,我為咩要攪咁多手續。而且你唔係唔知政府處事效率是幾“有效”,申請咗之後都唔知幾時可以攞返款項,雇主又做咩未攞到錢既情況底下就俾足糧雇員甚至唔計劃裁員呢?

引用:
原帖由 LouAu 於 2020-4-9 04:16 PM 發表

宜家好多行業都是生意淡薄,開工不足為最大問題。政府措施表面好像幫緊香港打工仔,實則只是做條數出嚟話俾你聽政府有做事而已。要是生意淡薄,意味唔需要咁多人手工作,這舒困措施對雇主來說他們可能都懶得申請,反正錢唔係入自己袋是入員工袋,我為咩要攪咁多手續。而且你唔係唔知政府處事效率是幾“有效”,申請咗之後都唔知幾時可以攞返款項,雇主又做咩未攞到錢既情況底 ...
叫員工放無薪假,咪得囉;至於幾時收到資助?都話六月前咯;咁都等唔到??

D L L M,人地澳門直接派比員工,香港就派比雇主,成班香港政府高官正廢柴

D錢係冇可能再賺返,問下自己,香港仲可以憑乜野,未來十年都會係赤字

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]