• 瀏覽: 48,523
  • 回覆: 321
  • 追帖: 8
引用:
原帖由 lubu 於 2020-4-9 12:42 PM 發表

自顧唔work....
可能work
因為唔駛交名

熱賣及精選
唔申請支助咪可以裁員囉!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 sunvoice 於 9/4/2020 12:56 發表

可能work
因為唔駛交名
佢巳經有7500一次過比自顧……
我反而想知如果即時自己請自己老婆,親人,或失業朋友……唔知work 唔work?

祥細detail公怖左未??

馬太 6:26 你們看那天上的飛鳥, 也不種, 也不收, 也不積蓄在倉裡, 你們的天父尚且養活他。 你們不比飛鳥貴重得多麼?

美國人口少咗個數,好多香港人唔想做中國人嘅話可以過去填數,香港人口少咗就業壓力無咁大,都無嘢做就返大陸工作及生活亦無不可,香港漁農業養到幾多人就留幾多係香港就可以了。

http://hk.myblog.yahoo.com/peterwong827

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 豬仔會爬樹 於 2020-4-9 09:34 AM 發表

am730香港公信力第一的免費報紙  新聞 恐爆結業裁員潮 800億幫僱主出糧 武漢肺炎,新型冠狀病毒肺炎,防疫抗疫基金,政府,財赤,經濟,撐企業,保就業

新冠肺炎災難式衝擊各行各業,部分更陷「冰封」停頓,政府繼早前推出300億元防疫抗疫基金及財政預算案中1 ...
反对政府倒贴薪水,如果全面封关相信政府不用派三百亿,今屆政府非常倒米

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 74x 於 2020-4-9 10:08 AM 發表

政策玩法是
已有mpf戶口的失業人士要開番間獨營公司,在4月掛番工資及mpf及勞保(以該月為基礎),由4月起每月出糧18000,直至取足54000補貼為止
嘩!C兄你好叻呀~落實到咩??

所有留言,只代表個人意見,並非攻擊讀者。
引用:
原帖由 sunvoice 於 2020-4-9 12:56 PM 發表

可能work
因為唔駛交名
要交僱員MPF資料架~

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 大自然學數據 於 2020-4-9 11:41 AM 發表

已失業的完全唔理
錯,已特登放鬆申領綜援資產上限~

回覆 引用 TOP

安身家派發發就差唔多

回覆 引用 TOP

Claim 政府金額只需參考今年1月至4月其中一個月發放既薪水,即係腦細$9000照收,奴隸就繼續放no pay

有撚用咩,香港搞成咁病毒因素最多佔10%。如果唔係班撲街暴徒搞足九個月D商戶可以撐最少半年。等疫情過去大陸人來消費又翻生。宜家?就算無這個肺炎一樣前景黯淡

引用:
原帖由 神deal大舊 於 2020-4-9 01:54 PM 發表

Claim 政府金額只需參考今年1月至4月其中一個月發放既薪水,即係腦細$9000照收,奴隸就繼續放no pay
老闆當然以最高員工支出嗰月,去申領津貼啦;所以局長話,有可能唔止資助五成,分分鐘去到九成八~

回覆 引用 TOP

地主會話現在加租不是夢

回覆 引用 TOP

黃店僱主唔會咁衰仔要政府幫掛,咁好生意

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 神deal大舊 於 2020-4-9 01:54 PM 發表

你仲唔去開公司??

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]