• 瀏覽: 56,265
  • 回覆: 321
  • 追帖: 4
+26
引用:
原帖由 jackyeung123456 於 2020-4-9 04:24 PM 發表
D L L M,人地澳門直接派比員工,香港就派比僱主,成班香港政府高官正廢柴
馬交員工係咪人工減半??

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2020-4-9 04:29 PM 發表

馬交員工係咪人工減半??
人地澳門人2018年有返工有報稅直接派1.5萬,唔使理僱主有無出糧或放緊無薪假

匯豐銀行得益最大

白痴正苦

幾時會退稅啊

全免差餉地租

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2020-4-9 04:21 PM 發表

叫員工放無薪假,咪得囉;至於幾時收到資助?都話六月前咯;咁都等唔到??
一間公司既營運唔係話你話等到唔等到,真係無錢就要炒。而且我都講,如果公司唔夠生意,點解我唔削減人手,而還要煩去申請基金呢?

其實佢可以定以下規則,以防止濫用。
1. 公司需於2020年3月31日前成立,並擁有強積金戶口。
2. 僱主要提供2020年3月31日前的任何MPF紀錄,以證明員工在2020年4月1日前已就職。

政府工資補貼9000元,匯豐銀行得益最大

9000 x 6 x 3萬人 匯豐入袋16億

有生意自然有老闆去做,冇生意的777又係倒錢比老闆,美國每人派1200美元,三個星期就到手,香港派錢三個月都未到手,仲要巨額行政費

不如把防疫基金,受惠全個行業吧!
好多人都失業2個月,甚至半年以上。

還有,我剛去問過社會福利處,社處職員話家庭綜緩,和關愛是不同部門!

搞到好多市民混淆哂,甚至摸門釘,得不到真正社會上幫助,唔怪之,近呢幾年,市民得唔到幫助,而走去輕生念頭啦!

一早封關咪好囉!外地回港大多數係留學生同唔怕死去旅行嘅人,點解要香港人陪佢地死!你條7婆永遠後知後覺!

引用:
原帖由 ballking13 於 2020-4-9 12:31 PM 發表

$都用曬
仲嶼乜鬼

只能用多十億八億研究下
之後再十億八億再度研究

然後研究結果是無$做,所以唔做,之後已經不是特首,關人隱事
這就結果 ...
咁咪好囉,發展商d農地倉地唔洗腳震震驚比填海搞到議價力低左,香港最緊要誠哥等地產商可以賺到錢,咁香港先會繁榮

引用:
原帖由 itucc 於 2020-4-9 05:15 PM 發表
一早封關咪好囉!外地回港大多數係留學生同唔怕死去旅行嘅人,點解要香港人陪佢地死!你條7婆永遠後知後覺!
佢地有錢去死,所以揾 無辜嘅香港市民去陪葬囉!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]