• 瀏覽: 49,484
  • 回覆: 321
  • 追帖: 6
引用:
原帖由 MySamSam 於 2020-4-9 11:05 AM 發表

咁會被人話行共產制!!
先唔好話共唔共產。
舉個例子:如果大家手上係有舖收租,財務隱健嘅一群,您哋有幾多人會同租客共渡時艱先。永遠口講最易,身體卻最誠實。
另一例子:班已完尤其係泛民,日日刷存在感叫高官減薪,話要共渡時艱。好啦!特首同高官先後合共兩次,1⃣️次捐一個月人工、1⃣️次減薪一成。敢問一下所有收緊政府人工嘅已完,無論*䲞烚*定*驅*您哋做過咩
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20200408/bkn-20200408211012094-0408_00822_001.html

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 1=1234 於 2020-4-9 10:30 AM 發表

唔明點解係都唔強制d業主減租
終於業主在香港太強勢,咩環境都未到佢地驚

回覆 引用 TOP

如果自己有四五間公司全部出糧咁咪有好多錢

引用:
原帖由 sunvoice 於 2020-4-9 12:56 PM 發表

可能work
因為唔駛交名
假如有間獨資無限公司,自己出糧俾自己,當係自僱人士定員工?

引用:
原帖由 Sanjiii 於 2020-4-9 02:47 PM 發表

無限公司盈利/虧損部分一>利得稅(自僱)

在獨資無限公司出糧並有供mpf->薪俸税(員工),可以請好多人頭

引用:
原帖由 lamlam2288 於 2020-4-9 02:46 PM 發表

如果自己有四五間公司全部出糧咁咪有好多錢
蕭若元集團咪係囉~

所有留言,只代表個人意見,並非攻擊讀者。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kk5032019 於 2020-4-9 10:32 AM 發表

比晒老世自己靜雞雞袋晒果 $9000 x 6 個月 = $54000蚊
唔係直接比基層員工,根本就冇用
但係你有無諗過,直接比54000,但換來比炒/公司結業嘅後果,又是否大家想見到嘅結果?

引用:
原帖由 豬仔會爬樹 於 2020-4-9 09:34 AM 發表

am730香港公信力第一的免費報紙  新聞 恐爆結業裁員潮 800億幫僱主出糧 武漢肺炎,新型冠狀病毒肺炎,防疫抗疫基金,政府,財赤,經濟,撐企業,保就業

新冠肺炎災難式衝擊各行各業,部分更陷「冰封」停頓,政府繼早前推出300億元防疫抗疫基金及財政預算案中1 ...
可以唔要, 可以唔好申請

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2020-4-9 01:21 PM 發表

嘩!C兄你好叻呀~落實到咩??
要睇埋細節

74X

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2020-4-9 01:21 PM 發表

嘩!C兄你好叻呀~落實到咩??
以現有資料黎講得

引用:
原帖由 wallace tam 於 2020-4-9 03:10 PM 發表

但係你有無諗過,直接比54000,但換來比炒/公司結業嘅後果,又是否大家想見到嘅結果?
唔洗爭拗,呢D少恩少惠事情;六個月後,經濟能否復甦,是決定此計劃成功與否的関鍵??如果唔得,一樣會失業!!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Sanjiii 於 2020-4-9 02:47 PM 發表

有mpf應該算員工

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tggyef 於 2020-4-9 03:26 PM 發表

以現有資料黎講得
你註册BR唔難;公司處所唔難;業務資料呢?員工資料呢?會計紀錄呢?

剛才經過間黃飲品店仲大大個字"堅持罷工"

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]