• 瀏覽: 49,482
  • 回覆: 321
  • 追帖: 6
引用:
原帖由 ronnietsang 於 2020-4-9 09:59 AM 發表

最好增撥資源比医護購買裝備和疫苗打哩埸仗,再配合全面封关和隔離所有入境人士14天。
根本一日唔全面封關, 一日個瘟疫都唔會得到解決, 就算政府再去閂呢樣, 閂果樣, 都係做騷, 源頭唔去杜絕, 搞乜嘢大龍鳳都係多餘。

熱賣及精選

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kk5032019 於 2020-4-9 10:32 AM 發表

比晒老世自己靜雞雞袋晒果 $9000 x 6 個月 = $54000蚊
唔係直接比基層員工,根本就冇用
是有機制。
員工是可以查到受惠老板申請。
況且,香港是會經濟復甦,若果在這個時候玩收玩政府錢,後郁人。

我想黃既人、籃既人,定必唱衰此僱主。

到七,八月是黃金週賺錢期,沒有人敢和七、八月鬥氣。

引用:
原帖由 smallcannon2002 於 2020-4-9 11:09 AM 發表

根本一日唔全面封關, 一日個瘟疫都唔會得到解決, 就算政府再去閂呢樣, 閂果樣, 都係做騷, 源頭唔去杜絕, 搞乜嘢大龍鳳都係多餘。
你返屋企封吧!

回覆 引用 TOP

两个射手嘅博弈
引用:
原帖由 豬仔會爬樹 於 2020-4-9 09:34 AM 發表

am730香港公信力第一的免費報紙  新聞 恐爆結業裁員潮 800億幫僱主出糧 武漢肺炎,新型冠狀病毒肺炎,防疫抗疫基金,政府,財赤,經濟,撐企業,保就業

新冠肺炎災難式衝擊各行各業,部分更陷「冰封」停頓,政府繼早前推出300億元防疫抗疫基金及財政預算案中1 ...
醫護本身有人工的,這是鼓勵性質;你睇救護員及醫院內其他員工,一毛都無,人地都未出聲,你嘈乜春

對失業者不全部涵括不公平,夾在中間果D都好艱難....

燃燒火熱的心  殺盡馬會D金
引用:
原帖由 九龍聞正私處 於 2020-4-9 10:38 AM 發表

望僱主良心發現呀,滴漏效應比返員工呀,我話比你知,以中國人走精面奶到盡,有著數cap政府錢一定唔會嘥,佢話之你,你估真係同D員工有親咩,最冚家產既係炒左現有個班再請返自己D親朋戚友,自己條女又好老婆又好,總之肥水不流別人田,情況有D似2003年,個時老董都開個保就業計劃,政府出4500蚊叫僱主請人三個月,結果好多僱主真係出4500至6千請人,過三個月了試用期炒人,你話呢個政府有幾on9先諗得出呢樣 ...
放心過,2003年以前香港人手機不普及,現在運用智能手機及人肉搜尋功能強大。

班古惑僱主,沒咁易走甩。
天涯海角都會跟到。

加上,私了文化成為社會主流文化,不再和以前一樣。

出古惑害員工既僱主,是會有報應。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 smallcannon2002 於 2020-4-9 11:09 AM 發表

暴徒唔出來播毒咪冇事囉

當大家決心貫徹自己的正義時
自傷殘殺是必然的下場....
這就叫做本末倒置?

回覆 引用 TOP

其實800億做失業救濟金,於今年三月起被解僱可每月領取八千元,這樣既可直接幫助失業群過渡,也可讓僱主唔使蝕到盡頭,好多行業而家係零收入之餘仲要交租和好多雜費開支,代出半份糧冇乜意義

政府都算係咁啦...

我係現代人

回覆 引用 TOP

已失業的完全唔理

其實要政府救本人覺得無問題
但政府救了還反政府才有問題

建議要求拎政府支援/支助的,要宣誓支持特區政府執法,施政

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kk5032019 於 2020-4-9 10:32 AM 發表

比晒老世自己靜雞雞袋晒果 $9000 x 6 個月 = $54000蚊
唔係直接比基層員工,根本就冇用
比晒你冇問題呀,不過被炒就唔好又賴政府,依家係為左阻止失業潮,你想每個月拎9千資助定有工返拎萬8蚊糧?

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右