• 瀏覽: 89,205
  • 回覆: 9
  • 追帖: 10
應該全香港。每人一萬消費券。有人使錢。老板就唔會關門。使乜搞到咁。又复雜。又有空鑽。。好多無錢既唔去消費。你政府比錢老板都假。比消費者最現實

引用:
原帖由 賭爸 於 2020-4-8 06:47 PM 發表

啲官有你咁醒
就不會管到咁
事實系啊。你倒貼老板。但好多人已經失業。錢又唔多。點會出去消費。。張d錢帶動源頭。老板見有生意做。點會關門。。千奇未派錢。派錢好多人收埋或出國玩。一樣無用

就算老板無做假。依家大環境唔好。咁系大家坐幾個月。再關門咯。無用既。。你唔刺激消費有乜用。。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 unico 於 2020-4-8 07:27 PM 發表

消費卷好咩?我唔用六折或七折比餐廳那餐廳又賺多筆,最好比錢
消費券唔只開飯既。系一種形式。可以去超市。去坐車。去買衣服。只系唔可以提錢。唔可以賭馬咁咯。。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 DICK~DICK 於 2020-4-8 07:44 PM 發表

我覺得佢方案係很好, 保你唔比人炒, 你羅1萬蚊有乜用? 明天炒左你你有1萬蚊有乜意思? 消費唔一定消費到你工作既行業
好多人一家幾口 都系一兩個人做也 每人派系細路都派埋。都幾萬使下。。

引用:
原帖由 apmichael 於 2020-4-8 07:41 PM 發表

防偽已經係大問題
有心做就無問題。可以提高八達通個額。用可以入信用卡。總之大把辦法。

引用:
原帖由 搬籠門 於 2020-4-8 08:00 PM 發表

你個建議唔錯既但消費卷鹹蓋唔哂咁多種行業
券系一個形式。類似八達通咁咯。好多行業都用到。再講。你有多餘錢後。平時既現金。咁系用去其它行業咯。。。你個大環境唔好。你唔刺激消費。都系坐多幾個月。大家一起失業。。仲有。大行唔差果幾千補貼。小老板就算你補。佢都會抄小部份人。。成本點都系租同貨佔多數。。我有幾個鋪租。d人話。我唔收佢租。佢都唔店。無生意。無人買也。。人工。貨。食物等。都唔小錢

引用:
原帖由 炎夏笨拙的天才 於 2020-4-8 08:08 PM 發表

應學澳門,4月3000,8月再派5000,
好處市民將D錢真的攞去消費,到時多多少會谷起個經濟,比現金可能市民會儲起唔用,冇曬過作用。
我都話系消費券。現金好多人存起。男人去賭馬。消費券刺激大環境。咁先長遠。。你補幾個月。好多人都無信心。消費力差。就算你補得份工。都系坐多幾個月。。何況。租金同貨先重皮。。

引用:
原帖由 賢豬 於 2020-4-8 08:19 PM 發表

消咩費卷?全香港剩係得零售?零售上次已經有8萬袋袋平安喎
消費好多方面吧。平時用得卡找數既。全部都可消費。。

引用:
原帖由 fongbao1987 於 2020-4-9 01:12 AM 發表

咁樣反而唔夠全面,香港好多公司都唔係做零售,消費劵只可以係促進到市民消費,而最大得益都係超市/ 大飲食集團。
當然你話人人都收左一萬唔用就等於零作用,但其實對長遠來講呢一萬都係有用架嘛。而對本身要消費/ 生活較拮据既家庭亦可以作補貼。 ...
消費券只系一個名稱。你可以入落信用卡之類。可以作好多消費用途。只系一定要消費系香港社會上。只有咁。各行各業先有信心。。有錢允。自然再請人。好似以前一樣。。但你補貼老板。你無生意。市民對未來無信心。系唔會消費既。幾個月後一樣要關門

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]