• 瀏覽: 98,993
  • 回覆: 966
  • 追帖: 4
+8
引用:
原帖由 賭爸 於 2020-4-8 06:39 PM 發表

都冇生意
留員工出量有咩意思
租租大救亡

政府一直叫人和行業自行決定,咪就係驚而家咁,要補貼人工,因為是政府下令停業,就要有補償方案,否則,會有大量索償官司,疫情不知還要多久,補償只一時,補不到一年咁耐,政府也會乾塘的,攬炒一齊食蕉在望。

引用:
原帖由 日行千里 於 2020-4-8 06:38 PM 發表

特首林鄭月娥今(8日)召開記者會,交代新一輪抗疫防疫基金細節。其中,包括推出800億保就業計劃,政府會向合資格僱主提供工資補貼,每名僱員最高補貼額9000元,為期6個月,料涵蓋150萬僱員:

.向合資格僱主提供工資補貼,以保留其僱員,但 ...
我3萬蚊人工個喎!咁而家得9000蚊即係點呀

引用:
原帖由 Amateur_1 於 2020-4-8 07:01 PM 發表
有老板一早炒咗員工,仲合唔合資格因炒剩的員工收工資補貼?
政府只係資助老闆一半員工薪金
不是全資喎
想清楚
本身都冇生意請員工返來擺設

今朝政協求派錢救亡,下午就話派,當市民、lCAC死的,直接利益輸送大財團

點解一定要跟外國做法?個個地方唔同

引用:
原帖由 bz88 於 2020-4-8 07:04 PM 發表

租租大救亡
即租金不減反加

引用:
原帖由 宇宙浪漫的核心 於 2020-4-8 06:40 PM 發表
老闆發達 1星期叫人返2,3日  都算合資格
李老闆,之後再食4日補貼

引用:
原帖由 Amateur_1 於 2020-4-8 07:01 PM 發表
有老板一早炒咗員工,仲合唔合資格因炒剩的員工收工資補貼?
要睇仲有無供強積金

半年…… 等睇曱甴大三罷呀

.向自僱強積金供款者(約21.5萬人)提供一筆過資助

香討吹水員都有援助

引用:
原帖由 爛賭仔 於 2020-4-8 06:49 PM 發表

😑你舉報佢都要知佢有申請先得ga,仲有個問題就係返開日薪既員工,老闆申請錢照收,但冇叫佢開工,又唔比薪金佢,知鬼咩
咁你申請得就要冇野做都要個僱員返工出糧比佢架啦,否則僱員可舉報

引用:
原帖由 pherrows 於 2020-4-8 07:04 PM 發表

我3萬蚊人工個喎!咁而家得9000蚊即係點呀
你究竟明唔明?

自僱人士邊啲人會代表出聲

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]