• 瀏覽: 98,904
  • 回覆: 966
  • 追帖: 4
+8

特首林鄭月娥今(8日)召開記者會,交代新一輪抗疫防疫基金細節。其中,包括推出800億保就業計劃,政府會向合資格僱主提供工資補貼,每名僱員最高補貼額9000元,為期6個月,料涵蓋150萬僱員:

.向合資格僱主提供工資補貼,以保留其僱員,但僱主須承諾不會裁員

.所有為僱員作強積金供款的僱主均符合資格
.工資補貼以五成工資計算,計算的上限以每月1.8萬元為基礎,為期6個月

.分兩期支付予僱主,第一期不遲於6月發放
.向飲食、建造及運輸(的士、紅色小色司機)3個行業的僱主提供支援

.向自僱強積金供款者(約21.5萬人)提供一筆過資助

.放寬綜援計劃下的資產上限,以協助更多失業者,為期半年

.未來兩年在公私營界別創造3萬個有時限的職位,總值60億元

.支援8億元的工作提升項目,讓員工學習新技能,或讓企業應用更多科技

政府又建議港鐵7月1日起的半年車費下調20%,一半損失由政府支付。

希望大家共渡時艱,等疫情過去,生活就可以回復正常生活,可以外出。

新聞來源連結:

https://news.mingpao.com/ins/港聞/ ... 00元工資補貼-為期半年-須承諾不裁員

金融市場只有盜賊,一定唔會有好人,好人一定係騙子。

都冇生意
留員工出量有咩意思

比僱主有撚用呀? 直接比打工仔好過啦on99

老闆發達 1星期叫人返2,3日  都算合資格

引用:
原帖由 日行千里 於 2020-4-8 06:38 PM 發表
https://fs.mingpao.com/ins/20200408/s00001/7bad1bae96d4373210d27f881452df23.jpg
特首林鄭月娥今(8日)召開記者會,交代新一輪抗疫防疫基金細節。其中,包括推出800億保就業計劃,政府會向合資格僱主提供工資補貼,每名僱員最高補貼額9000元,為期6個月,料涵蓋150萬僱員:

.向合資格僱主提供工資補貼,以保留其僱員,但 ...
🤔問題係政府係比錢僱主,咁我地點知僱主有冇申請呢?佢收左錢話冇申請,人工照扣,冇薪假照放,咁點呢?

引用:
原帖由 宇宙浪漫的核心 於 2020-4-8 06:40 PM 發表
應該有得舉報既

應該全香港。每人一萬消費券。有人使錢。老板就唔會關門。使乜搞到咁。又復雜。又有空鑽。。好多無錢既唔去消費。你政府比錢老板都假。比消費者最現實

引用:
原帖由 爛賭仔 於 2020-4-8 06:41 PM 發表

🤔問題係政府係比錢僱主,咁我地點知僱主有冇申請呢?佢收左錢話冇申請,人工照扣,冇薪假照放,咁點呢?
有舉報機制
會公開老細姓名

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2020-4-8 06:46 PM 發表
應該全香港。每人一萬消費券。有人使錢。老板就唔會關門。使乜搞到咁。又復雜。又有空鑽。。好多無錢既唔去消費。你政府比錢老板都假。比消費者最現實 ...
啲官有你咁醒
就不會管到咁

引用:
原帖由 賭爸 於 2020-4-8 06:46 PM 發表

有舉報機制
會公開老細姓名
😑你舉報佢都要知佢有申請先得ga,仲有個問題就係返開日薪既員工,老闆申請錢照收,但冇叫佢開工,又唔比薪金佢,知鬼咩

派錢比老闆?
林鄭幾時上吊?

引用:
原帖由 賭爸 於 2020-4-8 06:47 PM 發表

啲官有你咁醒
就不會管到咁
事實系啊。你倒貼老板。但好多人已經失業。錢又唔多。點會出去消費。。張d錢帶動源頭。老板見有生意做。點會關門。。千奇未派錢。派錢好多人收埋或出國玩。一樣無用

引用:
原帖由 宇宙浪漫的核心 於 2020-4-8 06:40 PM 發表
顧主出一半糧
政府出一半糧
除非顧主亂來 欺騙政府
根本冇請人返工
但係刑事

為期6個月, 希望能捱過疫情。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]