• 瀏覽: 79,474
  • 回覆: 671
  • 追帖: 3
+19
無症患者又點驗出係有症狀啊?無就無架啦!係要有先準?到驗出重症又話唔合格,即係點?𨳒你!

呢個同講唔講究無關係,主要係個 Test Kit 嘅 Basic Method 係乜。
簡單啲講,要 TEST 乜嘢 Gene 同幾多種 Gene。
引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2020-4-8 05:39 AM 發表

只能驗出重症患者,

會唔會能驗出重症既係A款試劑,驗輕症既要用B款,驗無症狀既要用C款,咁講究呢!

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2020-4-8 05:49 AM 發表
呢個同講唔講究無關係,主要係個 Test Kit 嘅 Basic Method 係乜。
簡單啲講,要 TEST 乜嘢 Gene 同幾多種 Gene。

...
即是沒有一種萬用試劑,要用很多款來驗,是嗎?

呢個做法,其實係一向西方社會無賴嘅style...

總之攞咗你啲貨先, 但係由於之前完全冇講過規格, 總之收到貨之後再定一啲所為規格, 我哋亞洲人正常嘅諗法就係唔啱末做到啱, 褪返批貨過嚟畀過一批你合乎你所講嘅規格. Deal!

但係西方嘅做法就係, 話你啲嘢唔合規格跟住可以 Refund, 但係攞咗嘅貨就唔會畀返你 (佢哋會話攞去報銷..其實際係點自己諗😓)
咁都又可以攞你啲貨, 又唔使畀錢...

美國佬就更上一層樓, 攞咗你啲貨, 話你唔合規格唔畀錢, keep住你啲貨之餘, 告返你轉頭再要你賠一大筆錢...

即係搶完你嘢, 再問你攞錢, 底褲都唔留番畀你著 ..

引用:
原帖由 wonderful2night 於 2020-4-8 03:18 AM 發表
英國疫情持續,英國向中國訂購350萬份新型冠狀病毒肺炎(新冠肺炎)試劑,希望能作大規模測試。不過,英媒報道指,英國公共衛生部指,從中國進口的試劑無法通過測試,只能驗出重症患者,無法驗出輕度症狀及無症狀

https://static01-proxy.hket.com/res/v3/image/content/2610000/2612136/20200407_test_1024.png

中共又賣 ...
咁咪唔撚好買囉!驗嚟做乜?反正英國佬都係玩集體感染啦!中咗唔死咪有抗體囉!

英國十成係唔信中國政府 所以直接從山寨公司入貨

引用:
原帖由 wonderful2night 於 8-4-2020 03:18 AM 發表
.....
中共又賣假野,疫情過後一定比人清算,全世界排華就梗係。
.....報道指,牛頓表示,這批試劑只能驗出重症患者,無法檢測輕度症狀及無症狀患者,而由於英國政府希望驗出輕度症狀的患者,當局需要一些比這個更好的試劑,作大規模檢測。
英國首席醫學顧問惠蒂(Chris Whitty)周一指,有效的試劑可能需要幾個月的時間才成功研發。.....

即係話,這批試劑不是假貨,只是靈敏度不足,只能驗出重症患者,無法檢測輕度症狀及無症狀患者
惠蒂自己都話,有效的試劑需要幾個月的時間才可能研發出來,即係目前還未存在,佢想買的係一項未來產品

引用:
原帖由 ngcaddy 於 2020-4-8 04:11 AM 發表

不如用美國試濟....
美國就算有,總統都唔俾出口,

引用:
原帖由 巴士大榴槤 於 2020-4-8 04:40 AM 發表
咁叻自己諗辦法
英國人話當佢冇到!信則有,不信則無

毒媒無處不在,最過癮的係西人仲不斷地向中國落單

英國係咪唔知買左D咩?

其實快速試劑同 正式試劑係兩樣野黎架喎

快速試劑只可以用黎搵出一定症狀既病人

原來我miss左重點

重點原來係呢句 no test is better than a bad test
只要唔驗 就唔會有人染左新冠

----

牛頓是英國衛生大臣夏國賢(Matt Hancock)任命,所負責監管進行病毒檢測的人士。夏國賢曾指,「沒有檢測比糟糕的檢測好」(no test is better than a bad test)

報道指,牛頓表示,這批試劑只能驗出重症患者,無法檢測輕度症狀及無症狀患者,而由於英國政府希望驗出輕度症狀的患者,當局需要一些比這個更好的試劑,作大規模檢測。

引用:
原帖由 cwbguy 於 2020-4-8 06:01 AM 發表

.....報道指,牛頓表示,這批試劑只能驗出重症患者,無法檢測輕度症狀及無症狀患者,而由於英國政府希望驗出輕度症狀的患者,當局需要一些比這個更好的試劑,作大規模檢測。
英國首席醫學顧問惠蒂(Chris Whitty)周一指,有效的試劑可能需要幾個月的時間才成功研發。.....

即係話,這批試劑不是假貨,只是靈敏度不足,只能驗出重症患者,無法檢測輕度症狀及無症狀患者 :smile_4 ...
英國政府叫人民有病都要居家隔離, 唔好去醫院, 想要驗到輕症患者黎做乜?

引用:
原帖由 ENASDE 於 2020-4-8 04:15 AM 發表
咁把閉唔好用啦
成班牛鬼蛇神為反宜反,成日係到搞搞陣
唔好用喇!
又要用又吵鬥,收皮喇!
死鬼佬!
😡

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]