• 瀏覽: 11,911
  • 回覆: 77
+4
香港人洗唔洗走難返大陸?
物資供應會係點? 配給?

中美開戰輸贏,香港都冇運行。而且呢個係假命題,兩個擁核大國點會打起身。

上合組織把美國恐怖分子連根拔起
穆斯林解放巴勒斯坦
美帝崩潰一帶一路成真
中國和香港千年國運到了

打美國的老闆以色列
美國玩完

引用:
原帖由 unsc 於 2020-4-7 07:35 PM 發表
香港人會乘機通街打曱甴

我其實想問開戰嘅時候香港會點?  

假如香港可能會被襲擊

解放軍接管香港?  宵禁?  停工停市要物資配給?  定要走難返國內?  

香港有好多反中嘅人會點?   普通市民又會點?

引用:
原帖由 unsc 於 2020-4-7 07:35 PM 發表
需要,逃到大陸中西部、地廣人稀的農村地區會好一些。
如果是常規導彈戰爭,敵方不會攻擊地廣人稀的沒有戰略價值的地帶。
如果是核戰爭,中西部地區有很多地下防空洞,能容納的人不太多,可以試一試。沒有防空洞,可以在遠離城市的山區,受到的輻射小一些

香港咁多基建,投放導彈有本有利,十分高危

連登啲白痴仔話:「美軍前來我帶路」

引用:
原帖由 後不見來者 於 2020-4-8 12:05 AM 發表

需要,逃到大陸中西部、地廣人稀的農村地區會好一些。
如果是常規導彈戰爭,敵方不會攻擊地廣人稀的沒有戰略價值的地帶。
如果是核戰爭,中西部地區有很多地下防空洞,能容納的人不太多,可以試一試。沒有防空洞,可以在遠離城市的山區,受到的輻射小一些 ...
要去到中西部咁遠? 廣東省農村是否可以, 到時我估鐵路會成襲擊目標, 可能火車都無, 去唔到咁遠

引用:
原帖由 maoleitau 於 2020-4-8 09:45 AM 發表

外地運送至香港會受影響, 內地生產會向戰爭傾斜, 香港生活一定受影響.
至於司法或執法, 情況可能有幾個, 但肯定反中人士同媒體一定無運行 :

1. 到時會直接執行內地法律, 架空立法會同法院(本地刑事案除外) ;
2. 執行軍法, 違反禁令直接槍斃 ;

總之走返國內同留係度無乜分別. ...
如果到時直接執行內地法律及軍管, 咁班在港漢奸曱甴應會大規模被捕

雖然無乜分別, 但香港可能係主要襲擊目標

如果走唔到或唔俾走,咁物資咪好大機會配給

打到槍山丶窩打老道軍營,理大浸大,覺士道九龍塘豪宅很難倖免於難。
老解跑上獅子山大帽山持久戰,截斷電網供水,阻止敵人推進。

引用:
原帖由 unsc 於 2020-4-8 11:08 AM 發表

要去到中西部咁遠? 廣東省農村是否可以, 到時我估鐵路會成襲擊目標, 可能火車都無, 去唔到咁遠
行去惠東農村都應該可以。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]