• 瀏覽: 710
  • 回覆: 14
  • 追帖: 1
群體免疫論下,只要有六成以上的人有抗體,就會壓抑制病毒傳播,但多數傳染病要更高的抗體比例才能壓止傳播。

而且群體免疫論本身,並不意味沒有抗體的人被感染而不發病。而係帶病毒的人不易傳比沒有抗體的人。但現代人生活交流廣,接觸的人非常多,即使病毒不變種也難以保証。

本來全民戴口罩下,按香港的實踐,有限的社區感染尚未失控,我個人就唔係好明,追捧群體免疫的人,點解要以大量人口死亡去代替戴口罩。

引用:
原帖由 054D 於 2020-4-7 17:40 發表
群體免疫論下,只要有六成以上的人有抗體,就會壓抑制病毒傳播,但多數傳染病要更高的抗體比例才能壓止傳播。

而且群體免疫論本身,並不意味沒有抗體的人被感染而不發病。而係帶病毒的人不易傳比沒有抗體的人。但現代人生活交流廣,接觸的人非常多,即使病毒不變種也難以保証。

本來全民戴口罩下,按香港的實踐,有限的社區感染尚未失控,我個人就唔係好明,追捧群體免疫的人,點解要以大量人口死亡去代替戴口罩。 ...
因為這個covid_19和沙士唔同。
sars係病發後才有強傳染性,而且愈年輕愈死得快(因為自身免疫系統)。

但covid_19就係未有病徵傳染比人而且係死老人家多。

咁,有些黑心的國家咪想清洗人口囉,留返年輕力壯的人發展國家,老人家就讓他們自生自滅囉!

引用:
原帖由 hkc9 於 2020-4-7 05:51 PM 發表

因為這個covid_19和沙士唔同。
sars係病發後才有強傳染性,而且愈年輕愈死得快(因為自身免疫系統)。

但covid_19就係未有病徵傳染比人而且係死老人家多。

咁,有些黑心的國家咪想清洗人口囉,留返年輕力壯的人發展國家,老人家就讓他們自生自滅囉! ...
但係西方青年又take野又隊草,堅懷疑佢地高估左當地年輕人的體質。

引用:
原帖由 054D 於 2020-4-7 18:05 發表

但係西方青年又take野又隊草,堅懷疑佢地高估左當地年輕人的體質。
同香港班黃人曱甴一樣。

香港暴徒隊草take野還有天使,攪到20幾度都話低溫症😰

引用:
原帖由 hkc9 於 2020-4-8 09:41 AM 發表

同香港班黃人曱甴一樣。

香港暴徒隊草take野還有天使,攪到20幾度都話低溫症😰
黃人即係假西。

點樣搞群體免疫, 都要避免醫院同時接收大量病人, 即係一樣都要減緩傳播速度

宜家個勢, 無論點防, 最終都係變左群體免疫
一個月爆晒出黎死 10% 唔出奇
攤開十年八年可能只係 0.5-1%
過弓兩年出到疫苗的話仲可以再低少少
用各種方式, 包括全民戴口罩, 去爭取疫苗同其他治療方式既時間, 將群體免疫過程拖長, 成本絕對比由得佢死低得多

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-4-8 11:01 AM 發表
點樣搞群體免疫, 都要避免醫院同時接收大量病人, 即係一樣都要減緩傳播速度

宜家個勢, 無論點防, 最終都係變左群體免疫
一個月爆晒出黎死 10% 唔出奇
攤開十年八年可能只係 0.5-1%
過弓兩年出到疫苗的話仲可以再低少少
用各種方式, 包括全民戴口罩, 去爭取疫苗同其他治療方式既時間, 將群體免疫過程拖長, 成本絕對比由得佢死低得多 ...
雖然我個人認為有疫苗最好打疫苗,但係想掃你興。

因為流感疫苗到而家都無長效疫苗,因為流感年年變種。

亦舉過唔啱聽的例子,愛滋到而家都無疫苗,一樣要靠物理方式 即係帶套。

新冠病毒可能存在所謂 ADE 效應,即係第一次得病存在的抗體,第二次得病有一定比例可能係加重病情。

基於流感疫苗的時效短,及其他潛在風險,物理及社會手段先係正路。

最後,天花鼠疫等其實致死性從無降低。

引用:
原帖由 054D 於 2020-4-8 11:12 AM 發表

雖然我個人認為有疫苗最好打疫苗,但係想掃你興。

因為流感疫苗到而家都無長效疫苗,因為流感年年變種。

亦舉過唔啱聽的例子,愛滋到而家都無疫苗,一樣要靠物理方式 即係帶套。

新冠病毒可能存在所謂 ADE 效應,即係第一次得病存在的抗體,第二次得病有一定比例可能係加重病情。

基於流感疫苗的時效短,及其他潛在風險,物理及社會手段先係正路。

最後,天花鼠疫等其實致死性從 ...
流感雖然年年變種,但係疫苗不時都比病毒爆發先一步,差在有幾多人打。
ADE 並唔係普遍現象. 咁多類既病毒有幾多隻有先?

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-4-8 11:40 AM 發表

流感雖然年年變種,但係疫苗不時都比病毒爆發先一步,差在有幾多人打。
ADE 並唔係普遍現象. 咁多類既病毒有幾多隻有先?
疫苗不時比病毒先爆發一步,即係你都知呢個唔一定係做得中,而事實上亦唔入維年年估得中。

另外,Sars的研究發現,Sars存在ADE效應的可能。科學上需要更多証據証明新冠是否在ADE效應。

群體免疫本來就係流感唔存在,而流感疫苗時效性短亦未能保証完全封應流行的病毒下,未有確設醫學成果前,針對已經係病理性徵上係歐洲已經產生一定變異的新冠(例如失去味覺),未來路向難料。

環保,
解決老人,
趕走啲對國家冇忠誠嘅黃色曱甴!!

講到英國,由頭到尾都係個人利益主義,講嘅係競爭嘅公平,唔係照顧!!

根本關鍵問題, 病毒不要某人的生命, 但可能要某人的未來

據美國數據, 有可能美國年輕人重症比例較高, 如果染病的年輕人, 本來就TAKE 野隊草等不良習慣
可能會有好大後遺症, 毀了一代人

所以, 自然淘汰其實某程度上係唔正確的

引用:
原帖由 054D 於 2020-4-7 06:05 PM 發表

仲有酗酒/濫交/痴肥, 死得啦!!!
美國人均壽命連年下降, 不無道理!!!
肺炎非一般傷風感冒, 就算好番, 但肺部難免有疤痕, 肺功能會下降(即所謂傷元氣), 影響長遠健康, 未老先衰, 不應隨便玩群體免疫!!!

其實睇而家環境,美國,英國都知道群體免疫,應該行唔通,周圍都開始封!!

其實,都好少講疫情嘅嘢,只喺度觀察,想知道美國仲有冇,第二次世界大戰咁樣,後發先至嘅能力!!

想知道,今時今日嘅美國,綜合解決問題實力,同埋國家動員力有幾大,呢樣嘢,將會決定好多人對美投資嘅取向!!

香港的社區感染情況,昨天降到一人,由酒吧群組的二代感染。

証明口罩確實可以延緩及制止社區傳播。

西方寧可用群體免疫都唔肯用口罩,根本係反人類。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]