• 瀏覽: 2,273
  • 回覆: 16
+2
其實如果用用腦、花花時間查證,你會發現,原來一具無人認領的屍體,並非隨隨便便就可以躺進沙嶺公墓。先要警方到相關住址追查,再提取指紋、掌紋、DNA樣本及身上衣物資料作存檔,再由警方聯絡其近親,政府法醫也會進行驗屍確定死因,遺體存放一個月仍無人認領,入境處就會批出死亡證,殮房便通知食環署決定土葬或火葬。

所以,躺在沙嶺公墓的亡靈都經過一連串嚴謹程序處理,而不是黃絲想像中的亂葬崗。最可笑是,食環署公佈二〇一九年六月至二〇二〇年三月,香港共有二百六十七具無人認領屍體葬於沙嶺公墓,當中二百多人是六十歲以上,七個為初生嬰兒,四十歲以下的死者,是零個。
https://hd.stheadline.com/news/columns/398/20200407/846303/專欄-人生馬拉松-60歲的手足
甲由出醜何時了? 惡事知多少? 小人昨夜犯鬼憎, 恰似一堆糞青向墳頭

多謝黃絲,到時到候總會搞一些新意思讓我們重新認識香港,之前教識我們上水有個地方叫「新屋嶺」,那是一個廢置的非法入境者扣留中心,最近又教曉我們原來北區有個特別墳場「沙嶺公墓」。

如果不是一班黑衣人清明節浩浩蕩蕩去沙嶺公墓搞公祭,放下頭盔豬嘴花束零食,說要拜祭那些修例風波以來消失的手足,我都不知道,原來文錦渡附近、羅湖管制站旁邊的沙嶺,有這樣一個專門埋葬無人認領屍體的墳場。

沙嶺好猛架,真係唔好亂拜⋯⋯

去拜個班黑衣人滋擾亡靈,一定會有報應,到時畀亡靈糾纏,一世冇運行

引用:
原帖由 一一一木木木 於 2020-4-7 06:38 PM 發表
沙嶺好猛架,真係唔好亂拜⋯⋯
鬼認人好叻, 曱甴瞓唔著

引用:
原帖由 smart889 於 2020-4-8 09:50 AM 發表
去拜個班黑衣人滋擾亡靈,一定會有報應,到時畀亡靈糾纏,一世冇運行
搵替身此其時

附件

maxresdefault.jpg(181.84 KB)

引用:
原帖由 qfa3150 於 2020-4-8 06:10 PM 發表

2020東京奧運絕世靚抽!

新屋嶺係文錦渡管制站附近,非禁區!絕不可怕!

2月20日先去過!
當然不可怕, 曱甴才敢去冒犯, 但後果自負

個個月31號都吾知拜乜

幫到無主孤魂找到替身, 仲算佢地有點用

引用:
原帖由 chunglun 於 2020-4-13 11:40 AM 發表
個個月31號都吾知拜乜
拜空氣!
曱甴死老豆都冇咁孝心

引用:
原帖由 劉婕 於 2020-4-7 11:11 AM 發表
其實如果用用腦、花花時間查證,你會發現,原來一具無人認領的屍體,並非隨隨便便就可以躺進沙嶺公墓。先要警方到相關住址追查,再提取指紋、掌紋、DNA樣本及身上衣物資料作存檔,再由警方聯絡其近親,政府法醫也會進行驗屍確定死因,遺體存放一個月仍無人認領,入境處就會批出死亡證,殮房便通知食環署決定土葬或火葬。

所以,躺在沙嶺公墓的亡靈都經過一連串嚴謹程序處理,而不是黃絲想像中的亂葬崗。最可笑是,食環署 ...
咪係囉,寫上面篇野果位除咗無用腦無查證啦,仲要係邏輯混亂,甚至有啲思覺失調黑警做事係跟程序依法辦事既話都唔會搞到今時今日都收唔到科啦,唔怪得啲仆街成日俾人話佢地好似活喺平衡時空咁

引用:
原帖由 習總隻狼 於 2020-4-14 04:06 PM 發表

咪係囉,寫上面篇野果位除咗無用腦無查證啦,仲要係邏輯混亂,甚至有啲思覺失調黑警做事係跟程序依法辦事既話都唔會搞到今時今日都收唔到科啦,唔怪得啲仆街成日俾人話佢地好似活喺平衡時空咁 ...
原來你係單眼佬睇一半唔睇一半

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]