• 瀏覽: 36,485
  • 回覆: 427
+12
憑乜嘢去告?

說白一點 ...... 彼此彼此 jor

順帶一提:
中國輸出口罩 ...... 被說是搞口罩外交
台灣輸出口罩俾美國 ...... 
根據一個中國原則, 美國你自己都承認的
台灣 = 中國一部分 ......

所以法律行動理由不成立 

引用:
原帖由 SandyBB1995_2 於 2020-4-7 10:22 AM 發表
美國不滿中國囤積大量醫療裝備,不准有關物品出口,美方正考慮向北京政府採取法律行動。 《紐約郵報》引述白宮官員消息報道,兩間在中國設有廠房的醫療用品生產公司向美國官員投訴,中國政府禁止他們將生產的N95口罩和手套等醫療裝備出口,並以批發價購入所有產品。 報道又指,中國在1月24日至2月29日於全球各地...

https://newsstatic.rthk.hk/images/mfile_15192 ...
老美系點止禁止出口,佢直接搶直接截人胡啦

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2020-4-7 10:23 AM 發表
又話唔買大6野?
係lo 都話唔使向人乞,咁人唔俾你,你告乜嘢呢? 好明顯係發窮惡!

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2020-4-7 10:23 AM 發表
又話唔買大6野?
老尾正屎怱鬼

引用:
原帖由 walkera2006 於 2020-4-7 10:51 AM 發表
美國可以由法院頒令,凍結中方在美國資產作懲罰,對付低端流氓國家,無需客氣
中方凍結返美國資產,睇下邊個傷d反正中國在美投資不多

中國政府做得對, 現在唔限, 比老尾搶購晒D物資, 等其他國家要求老尾賣比佢哋, 仲要用高價及看老尾面色

自己禁出口就得,人地做就多多意見,雙重標準

引用:
原帖由 judylam651 於 2020-4-7 10:26 AM 發表
《紐約郵報》引述白宮官員消息報道,兩間在中國設有廠房的醫療用品生產公司向美國官員投訴,中國政府禁止他們將生產的N95口罩和手套等醫療裝備出口,並以批發價購入所有產品。

邊兩間 ? 點解唔開名 ? ...
疫症期間, 醫療物資涉及戰略及國家安全, 由政府統一收購調動, 好正常喎, 有咩問題?

引用:
原帖由 thunderpig 於 2020-4-7 11:19 AM 發表
憑乜嘢去告?
莫需有 ...... 這就是政治
而且 基於一個中國原則 (美國你自己都承認)
台灣 = 中國一部分

事實 ~ 已經由 台灣省 俾口罩你美國 la !

禁止出口,老味想搶都冇得搶

引用:
原帖由 walkera2006 於 2020-4-7 10:51 AM 發表
美國可以由法院頒令,凍結中方在美國資產作懲罰,對付低端流氓國家,無需客氣
有班曱甴話寧願食屎都唔用中國貨,但曱甴主人又搶住要中國貨。仲要搶住買,人地唔賣就發爛渣,點解嘅點解嘅

引用:
原帖由 SandyBB1995_2 於 2020-4-7 10:22 AM 發表
美國不滿中國囤積大量醫療裝備,不准有關物品出口,美方正考慮向北京政府採取法律行動。 《紐約郵報》引述白宮官員消息報道,兩間在中國設有廠房的醫療用品生產公司向美國官員投訴,中國政府禁止他們將生產的N95口罩和手套等醫療裝備出口,並以批發價購入所有產品。 報道又指,中國在1月24日至2月29日於全球各地...

https://newsstatic.rthk.hk/images/mfile_15192 ...
美共仇恨,關香港乜事!你不要把他們的問題帶到香港。香港要和平安定繁榮。

如果禁出口,歐洲買的口罩是咩地方的??

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]