• 瀏覽: 1,091
  • 回覆: 15
已買十五公斤米以防萬一

上次黃瓜誠叫人炒米買紙巾,已堆積成山。
(被人指住笑,今次又幾多智將上當)

引用:
原帖由 laws168 於 2020-4-4 03:24 PM 發表
上次黃瓜誠叫人炒米買紙巾,已堆積成山。
(被人指住笑,今次又幾多智將上當)
今次唔同, 如果大陸入唔到原材料, 佢都生產唔到足夠食物,
舉例, 大陸八成大豆都係入口, 而豬要食大豆, 油要用大豆做.

所以係環球供應鏈問題, 醒目好似我咁梗係買定柴米油盬以備不時之需,
而且買左一定無壞, 之後好多食品都係狂加價.

引用:
原帖由 加藤玲奈子 於 2020-4-5 08:34 AM 發表

舉例, 大陸八成大豆都係入口, 而豬要食大豆, 油要用大豆做.

所以係環球供應鏈問題, 醒目好似我咁梗係買定柴米油盬以備不時之需,
而且買左一定無壞, 之後好多食品都係狂加價. ...
貿易戰已經令中國增加大豆產量,唔會完全無供應,只係選擇少左。
大陸作為世界工廠點都解決到,其他國家就困難了

適可而止,會變壞

引用:
原帖由 加藤玲奈子 於 2020-4-5 08:34 AM 發表

而且買左一定無壞, 之後好多食品都係狂加價. ...
大豆祗會減少唔會冇無哂,貿戰開始,中國已超優惠獎勵農民種大豆,並在俄羅斯租地種植...
退一萬步一粒豆都冇,最多無哂豬肉食,基本營養維生糧食大米,蕃薯,花生......大把...........

X 2 ! 環球供應鏈已經斷咗,所以贊成貯量,起碼兩三個月..

其實所謂貯糧都是很自然的,因為避疫很多人在家工作,減少外出,自然多貯些糧食,日用品之類..

引用:
原帖由 judylam651 於 2020-4-5 09:09 AM 發表

大豆祗會減少唔會冇無哂,貿戰開始,中國已超優惠獎勵農民種大豆,並在俄羅斯租地種植...
退一萬步一粒豆都冇,最多無哂豬肉食,基本營養維生糧食大米,蕃薯,花生......大把...........

X 2 ! 環球供應鏈已經斷咗,所以贊成貯量,起碼兩三個月.. ...
中國大豆遠遠滿足唔到需求, 但睇個勢最大入口國美國巴西都有排搞
如果環球供應鏈斷, 糧食會大幅加價, 人民會不斷搶, 咁就真係會糧食緊張,
所以唔好聽官方話充足, 其實係唔充足, 所以我而家一趁大減價就搏命買.

而家法國芝士已經加左三四成價, 而且呢批只係存貨, 好快香港就無晒供應.所以加價一倍以上完成係肯定.
其他食物都係一樣.

引用:
原帖由 加藤玲奈子 於 2020-4-5 09:28 AM 發表

中國大豆遠遠滿足唔到需求, 但睇個勢最大入口國美國巴西都有排搞
如果環球供應鏈斷, 糧食會大幅加價, 人民會不斷搶, 咁就真係會糧食緊張,
所以唔好聽官方話充足, 其實係唔充足, 所以我而家一趁大減價就搏命買.

而家法國芝士已經加左三四成價, 而且呢批只係存貨, 好快香港就無晒供應.所以加價一倍以上完成係肯定.
其他食物都係一樣. ...
中國絕對不會斷糧,因為中國人人都有鄉下可以退守,有地耕種點都唔會餓死,何況農業耕種早已科技化,重點是農民收入是免稅的,這是共產黨的德政,所以在大陸農村戶口比城市戶口矜貴..
香港就完全唔同,所有糧食都依靠進口,近日深圳規定中港貨運司機的檢疫法,而家都唔知點..
越南米不是禁止進口香港,而係重新簽約乘機加價,最重點是老美無限量QC,港元幣值自然不斷貶值,所以如你說各樣賣哂存貨,物價會飛漲...而家早已經係咁...

點可能令你香港出事呀⋯⋯儍強

除咗大豆,中國其他農產品都可以自給自足,進口純粹是滿足對更高品質追求的群體。
中國不但是工業產值世界第一,農業產值也是世界第一

https://www.youtube.com/watch?v=X4KnZQug6Xs
擔心糧食問題???中國人在沙漠上種水稻都得啊,不過口感無咁好咁解姐。要是遇到糧食問題那口感就沒什麼要求了。

主題標籤 #新冠肺炎
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]