• 瀏覽: 1,353
  • 回覆: 13
  • 追帖: 1
外面搶到一個口罩都冇!現在靠香港寄出到外國,香港人都係醒到冇朋友。

甚麼WHO, CDC, 一班專家,竟然不及一衆嬸嬸伯伯,當日排足一晚買口罩。

今日老銅藥店門口,可以見到全世界口罩買。當日笑香港的歐洲美加人,反過來親身去掃口罩。

【明報專訊】疫情爆發初期,不少海外親友寄防疫物資到港助港人抗疫,現時疫症全球肆虐,不少港人反過來要寄防疫物資給海外親友。昨午速遞公司DHL荔枝角分店外有10多人排隊寄件,超過一半是寄口罩。有婆婆的兒子在美國做醫生,因擔心兒子外科口罩用光,親手縫製布口罩,並排隊寄特快空郵給千里之外的兒子備用。

從事資訊科技業的徐先生準備寄4盒口罩給表妹的家公家婆。他說兩老70多歲,居於法國南部小城市,「真係一個口罩都無」,擔心外出會受感染。他說速遞公司運費要700多元,「計落仲貴過啲口罩」,不過公司承諾一周可送抵,比郵政局預計要3周快,令他較安心。他說疫情出現時「香港人搶口罩,可能係全球最快」,因此比起歐洲各國,香港的口罩貨源或更充足。

而家周街炒價,$200up/50個,真係買唔落手呀,希望政府可以採購到口罩,再賣俾市民,等我哋唔駛再硬食炒價啦

引用:
原帖由 BabySoul520 於 2020-4-4 09:13 AM 發表
而家周街炒價,$200up/50個,真係買唔落手呀,希望政府可以採購到口罩,再賣俾市民,等我哋唔駛再硬食炒價啦
唔好咁天真啦!屋企長期起碼要有4,5盒存貨,低過$200就買

引用:
原帖由 BabySoul520 於 2020-4-4 09:13 AM 發表
Russia made 都450一盒!$200盒,我要1000盒please....

公司一人一日用一個口罩!一千人公司,一日用20盒!1000盒都係用50日!你想想香港公司對口罩的需求你就明白!

3M CEO, 佢地7*24生産,再增產能50%都唔夠全世界用!

引用:
原帖由 褲浪白條 於 2020-4-4 11:18 AM 發表

唔好咁天真啦!屋企長期起碼要有4,5盒存貨,低過$200就買
我本身二月頭買咗2盒,但而家開始用得7788,嗰時仲未算炒價,之後疫情開始後,口罩就愈嚟愈貴,c hing講得啱,低過$200就買,屋企真係要有4-5盒存貨,暫時供應咁緊張,短期內應該都冇咩機會買到$200以下嘅口罩

港產口罩唔知有冇咩新消息呢

引用:
原帖由 SandyBB1995_2 於 2020-4-4 05:40 PM 發表

Russia made 都450一盒!200盒我要1000盒please....

公司一人一日用一個口罩!一千人公司,一日用20盒!1000盒都係用50日!你想想香港公司對口罩的需求你就明白!

3M CEO, 佢地7*24生産,再增產能50%都唔夠全世界用! ...
Russia made都咁貴

近排睇新聞好似有好多香港生產的口罩,但唔知幾時先開售,不過應該都好搶手,好難先買到

引用:
原帖由 BabySoul520 於 2020-4-4 05:53 PM 發表

Russia made都咁貴

近排睇新聞好似有好多香港生產的口罩,但唔知幾時先開售,不過應該都好搶手,好難先買到
你想下要開工,公司沒法冇口罩!

引用:
原帖由 BabySoul520 於 2020-4-4 05:51 PM 發表

我本身二月頭買咗2盒,但而家開始用得7788,嗰時仲未算炒價,之後疫情開始後,口罩就愈嚟愈貴,c hing講得啱,低過$200就買,屋企真係要有4-5盒存貨,暫時供應咁緊張,短期內應該都冇咩機會買到$200以下嘅口罩

港產口罩唔知有冇咩新消息呢 ...
Ching 其實認真既,我覺得美國遲早會黎香港掃口罩,就算$6一隻,只要印二億美元已差不多可以掃清香港市面口罩。但係身邊冇人認同。所以而家寧願最多浪費千零蚊都要買個保障。

引用:
原帖由 褲浪白條 於 2020-4-5 03:10 AM 發表

Ching 其實認真既,我覺得美國遲早會黎香港掃口罩,就算$6一隻,只要印二億美元已差不多可以掃清香港市面口罩。但係身邊冇人認同。所以而家寧願最多浪費千零蚊都要買個保障。 ...
咦,到時班笨土友會唔會對美國佬踢"口急"?
美國佬除非響香港曉飛,否則中央點會俾美國搶口罩?
政府資助口罩生產線講到明唔准出口......

引用:
原帖由 褲浪白條 於 2020-4-5 03:10 AM 發表

Ching 其實認真既,我覺得美國遲早會黎香港掃口罩,就算$6一隻,只要印二億美元已差不多可以掃清香港市面口罩。但係身邊冇人認同。所以而家寧願最多浪費千零蚊都要買個保障。 ...
今日在藥房見到口罩價錢回落,$150,我買了4盒

這一刻當然無問題!!不過我認為keep 兩至三個月貨比較合適!現在是因為學生不用上課,否則大量貴貨肯定搶手。而且,有第一次搶,到現在,差不多三個月,早前買的,用得七七八八。唯一利淡是有本地生産!!

引用:
原帖由 BabySoul520 於 2020-4-4 05:51 PM 發表

港產口罩唔知有冇咩新消息呢 ...
我返工經過藥房, 上個月日日未開門就有人排隊....呢幾日返工經過藥房大把,160 冇人買

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2020-4-6 05:14 PM 發表

我返工經過藥房, 上個月日日未開門就有人排隊....呢幾日返工經過藥房大把,160 冇人買
是呀,最近口罩價格終於回落咗,我吃飯時間買了4盒,共$600,真係要趁平的時候入定多啲

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]