• 瀏覽: 5,609
  • 回覆: 45
整個西方都爆到七彩,特別係米國好似無底洞咁
假如解放軍現在出動收回台灣

西方會出兵阻攔?
西方會經濟制裁中國內地?
我估只會出口術譴責,哀悼台灣偽政權之死

本人分析:

1)中央政府是把台灣當成了引誘美國出兵的棋子,如果現在武力收復台灣,美國是無力出兵的。

2)美國不出兵援台,中央政府就達不到全殲美國駐亞洲的美軍,無法驅逐美軍離開亞洲,無法把美國降級成美洲大國。

3)中央還是會繼續維持兩岸狀態,讓台灣半死不活的苟延殘喘。

4)中國收回台灣的同時一定會讓美軍撤出亞洲、日本韓國徹底倒向中國(甚至是由中國軍隊接替美國在日本、韓國駐軍)。

講真,窮L地方收返黎仲要養班窮L島民,你估佢仲係寶島咩。大陸三線城市都不如。我係老共就唔會出手,日日戰機繞島嚇佢慢慢玩咪仲好。

引用:
原帖由 愛炫美樓奴 於 2020-4-4 02:27 AM 發表
講真,窮L地方收返黎仲要養班窮L島民,你估佢仲係寶島咩。大陸三線城市都不如。我係老共就唔會出手,日日戰機繞島嚇佢慢慢玩咪仲好。
台灣省人均gdp其實不低,但這不是重點。更重要的是戰略位置,收回台灣島可保東南沿海安全。

中國攻佔臺灣是下下策
穆斯林解放巴勒斯坦是上上策
盯著上合組織去阿富汗反恐就一切成真

引用:
原帖由 starr 於 2020-4-4 12:42 AM 發表
整個西方都爆到七彩,特別係米國好似無底洞咁
假如解放軍現在出動收回台灣

西方會出兵阻攔?
西方會經濟制裁中國內地?
我估只會出口術譴責,哀悼台灣偽政權之死 ...
印度。

普京放棄出兵烏克蘭
普京炸平美國恐怖分子
普京幫伊朗解放巴勒斯坦
美國的老闆在以色列
以色列一死 世上再沒有[列強]了

del
請版主刪除

引用:
原帖由 starr 於 2020-4-4 10:26 AM 發表

台灣省人均gdp其實不低,但這不是重點。更重要的是戰略位置,收回台灣島可保東南沿海安全。
玩死台灣其實只需制造兩岸緊張局勢 台灣自然島內資本外逃
96台海危機當時島內好多跑去外國

民心未向,攻陷都冇用。如果好似克里米亞,公投成功再出兵,就合情合理。

引用:
原帖由 discuss-wing 於 2020-4-4 01:59 PM 發表
民心未向,攻陷都冇用。如果好似克里米亞,公投成功再出兵,就合情合理。
永遠唔會可能發生,宜家班新生代更加反共,祗會越走越遠就有份。想回收台灣島,必定係武統至可成功。

引用:
原帖由 天下唯攻 於 2020-4-4 02:58 PM 發表

永遠唔會可能發生,宜家班新生代更加反共,祗會越走越遠就有份。想回收台灣島,必定係武統至可成功。
只係最近香港暴亂被蔡省長利用作為競選宣傳,先好似多咗反共人仕。正常人都係想避免戰爭,和平搵錢。市儈咗!係安居樂業!

米國沒有利益所得是不會出兵的

馬上再向中國訂購口罩,呼吸機。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]