• 瀏覽: 45,526
  • 回覆: 440
  • 追帖: 2
+6
我讚成香港自由出入,自由開鋪,班廢柴曱甴搞唔到㰖炒就政府幫幫你地

_
引用:
原帖由 gdbyeung1988 於 2020-4-3 10:06 AM 發表
度度都話要賠, 做生意賺左唔計既?
錢就得一舊, 分得幾多人
生意賺蝕系東主嘅事,
不過系自由經濟底下,用行政措施要人關門.
理應要作出補償,咁先系負責任政府.
小商戶為其麼要用自己錢來為政府付社會負任?
你唔攞自D己錢付社會負任?
政府唔系無錢,系唔肯用錢.
德國政府行家居令唔駛返工
下令東主不準炒人,政府代支60%薪金
東主唔怕蝕錢關門,僱員唔怕斷去生計.
社會隠定齊心抗疫,呢D就系負責任政府.

其他國家一炮過禁,冇人敢出聲
呢個政府弱勢到咁

引用:
原帖由 34304 於 2020-4-3 09:39 AM 發表
直接全港宵禁最公平?攬炒思維?
齋宵禁? 直頭14日內無人俾出街算啦,我OK。
但內地封城封社區時要求企業正常出人工,問過啲企業肯唔肯先啦?

做生意點會包你實賺? 閂十四日就嘈喧巴閉, 咁之前晚晚爆場又唔見你出嚟嘈?

引用:
原帖由 香港地盤佬 於 2020-4-3 09:23 AM 發表
酒吧只影響特定人群既『消閒娛樂』,你認為要食肆陪佢一齊禁既話,我ok呀,你o唔ok? 禁晒全港店舖
小學雞話點解罰我唔罰佢,香港人根底就係鍾意攬炒。

幾時香港變成咁架。做生意既一定要個個有profit。冇就屈9政府賠。

引用:
原帖由 謝老4發脾4 於 2020-4-3 09:18 AM 發表

https://d2e7nuz2r6mjca.cloudfront.net/2020/4/1585859612_wO-1280w.jpg

與酒吧相關的新冠肺炎確診個案上月激增,政府上周擬推「禁酒令」,即惹來業界強烈反彈,其後僅推「限聚令」,過去一周先後宣布關閉9類「高危場所」,但與酒吧有關的確診個案至昨日未有遏止,政府昨晚宣布酒吧今傍晚6時起,主要售賣或供應酒類的餐飲業處所及會址須關 ...
賠賠賠!賠llm呀賠!

引用:
原帖由 Darklords 於 2020-4-3 12:17 PM 發表
其他國家一炮過禁,冇人敢出聲
呢個政府弱勢到咁
可能外國都有人要求賠償,不過... 香港媒體係唔會報導的

垃圾政府就有垃圾市民,人地外國連街都吾俾出

引用:
原帖由 captkkk 於 2020-4-3 09:38 AM 發表
其實政府真係超軟弱, 疫情面前, 跟本大多數嘅人命關天, 使乜同你講咩公平, 人權?
一刀切全部關門, 冇賠償, 邊個搞事就開槍, 唔高興就去西方極樂世界, 果邊一樣係咁,地球好危險嘅, 唔鐘意就去 IFC 直落, 唔送. ...
認同,應該宵禁啦,8點後仲出街就送曬去新屋嶺😎

學菲律賓宵禁囉, 唔聽話便開槍
一定冇人敢出聲

引用:
原帖由 謝老4發脾4 於 3/4/2020 09:18 發表

https://d2e7nuz2r6mjca.cloudfront.net/2020/4/1585859612_wO-1280w.jpg

與酒吧相關的新冠肺炎確診個案上月激增,政府上周擬推「禁酒令」,即惹來業界強烈反彈,其後僅推「限聚令」,過去一周先後宣布關閉9類「高危場所」,但與酒吧有關的確診個案至昨日未有遏止,政府昨晚宣布酒吧今傍晚6時起,主要售賣或供應酒類的餐飲業處所及會址須關 ...

以後牌費加多樣……保障基金收費

問飯民啦,佢最大聲要求關酒吧,卡拉ok,而家又唔出聲撐?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]