• 瀏覽: 45,462
  • 回覆: 440
  • 追帖: 2
+6

與酒吧相關的新冠肺炎確診個案上月激增,政府上周擬推「禁酒令」,即惹來業界強烈反彈,其後僅推「限聚令」,過去一周先後宣布關閉9類「高危場所」,但與酒吧有關的確診個案至昨日未有遏止,政府昨晚宣布酒吧今傍晚6時起,主要售賣或供應酒類的餐飲業處所及會址須關閉14日。香港酒吧業協會副主席錢雋永批評做法不公,措施只針對酒吧及酒館而未涵蓋大小食肆,並強烈要求政府盡快推出第二輪紓困措施,包括賠償酒吧員工八成薪金及期間租金。

政府昨晚刊憲公告有關修訂,食衛局長陳肇始昨晚8時召記者會解釋措施,指上月19日至昨日的573宗新確診個案中,23%、即135宗屬本地感染,當中逾半涉酒吧等處所,包括中環、尖沙咀及灣仔酒吧,並有群組爆發,部分更出現第二、三代傳播,包括一名40日大嬰兒,而該嬰兒疑被一名曾到過酒吧的確診者感染,衛生防護中心建議將酒吧關閉。陳多次被問到,第二、三代感染非第一天出現,今日才關酒吧的決定是否太遲,她僅重複表示當局一直有密切留意酒吧情況,近日科學數據反映高風險,重申會不時適時調節。

就酒吧場所定義,食環署副署長黃淑嫻表示,公告已有定義,營運業者領牌時也會清楚自己所屬類別,執法人員亦會視乎具體情況執法。

唔係啊嘛?!咁去大排檔都飲得架啦,一係一齊禁!!

新聞來源連結:
https://www.am730.com.hk/news/新聞/酒吧今晚起須封兩周-業界批不公促賠償-214004

酒吧只影響特定人群既『消閒娛樂』,你認為要食肆陪佢一齊禁既話,我ok呀,你o唔ok? 禁晒全港店舖

咁唔可以酒吧同食肆相題並論,始終一個係「娛樂」,一個係「必須」(或至少生活上較需要)。

全禁係無奈嘅,大家都唔想,咪頂14日囉。

直接全港宵禁最公平?攬炒思維?

支持

最緊要有賠償!

引用:
原帖由 謝老4發脾4 於 3-4-2020 09:18 AM 發表

與酒吧相關的新冠肺炎確診個案上月激增,政府上周擬推「禁酒令」,即惹來業界強烈反彈,其後僅推「限聚令」,過去一周先後宣布關閉9類「高危場所」,但與酒吧有關的確診個案至昨日未有遏止,政府昨晚宣布酒吧今傍晚6時起,主要售賣或供應酒類的餐飲業處所及會址須關 ...
擺明yuk9 D 酒吧佬!😹

泰國政府將所有娛樂場所百貨公司全部禁止營業!公司同員工生計都有影響,但絕對唔會有人話要什麼政府賠償!呢啲就係強勢政府同弱雞政府嘅分別!

支持政府做法,酒吧始終唔係生活必需,如果唔係啲酒喺酒吧都唔洗賣得比食店貴!食得鹹魚抵得渴!做生意包你賺?賠償?在你洒吧感染的,洒吧又會賠償客人嗎?

引用:
原帖由 謝老4發脾4 於 2020-4-3 09:18 AM 發表

與酒吧相關的新冠肺炎確診個案上月激增,政府上周擬推「禁酒令」,即惹來業界強烈反彈,其後僅推「限聚令」,過去一周先後宣布關閉9類「高危場所」,但與酒吧有關的確診個案至昨日未有遏止,政府昨晚宣布酒吧今傍晚6時起,主要售賣或供應酒類的餐飲業處所及會址須關 ...
好好記住邊個攪屎棍 政府要好好考慮 之後仲出唔出酒牌

先要填一份表格,如支持欖炒的話將不會獲得援助。
然后拿表格到民政處宣誓。

附件

Screenshot_20200330_212916_com.huawei.browser.jpg(90.1 KB)

引用:
原帖由 謝老4發脾4 於 2020-4-3 09:18 AM 發表

https://d2e7nuz2r6mjca.cloudfront.net/2020/4/1585859612_wO-1280w.jpg

人人疫情都要政府賠,政府睬佢都on9

又唔見我地的祖國封城會賠償給所有業界? 香港必須聽黨話跟黨走唔賠!

呢個垃圾政府,朝令夕改,廢到無倫

👉美容院
上午話禁
下午話唔禁
第日下午又話禁

👉禁酒
上星期話禁
上星期話唔禁
今日又話禁

👉卡拉ok又
又話禁,又話唔禁,又話禁

鍵盤翻頁