• 瀏覽: 13,729
  • 回覆: 204
+2
廣東省上周五(27日)實施新的入境措施,所有人士經口岸入境均需接受醫學觀察14天,但運送急需物資的跨境司機及船員暫不需隔

廣東省上周五(27日)實施新的入境措施,所有人士經口岸入境均需接受醫學觀察14天,但運送急需物資的跨境司機及船員暫不需隔離,惟要接受核酸檢測。不過,今(2日)有消息指內地突然「加碼」管控,本周六(4日)凌晨起,所有跨境貨車司機疑須持有由香港政府提供的14天有效期內健康證明,方能入境內地。跨境司機名單須供深圳市政府備案,非備案人員須一律進行14天集中隔離醫學觀察。                                                

運輸業界人士指出,由於醫管局曾明言不會發出健康證明,憂心上述司機難以取得相關證明而無法入境內地,最終或影響香港糧食和日常用品等供應。香港陸路客貨運輸業議會主席蔣志偉表示,業界今午約3時將與運輸及房屋局局長陳帆會面及討論對策。

香港依家疫情失控, 深圳驚香港呢邊的貨車司機[運毒]返深圳, 所以要司機出示[清白]証明書.
呢單嘢深圳係明玩香港, 港燦又要去超市搶廁紙喇, 街市1斤菜心賣50蚊.
其實深圳可以為中港貨車司機搞一個健康綠碼卡, 因為司機都有大陸電話號碼.

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20200402/bkn-20200402121123390-0402_00822_001.html

就是祖國

引用:
原帖由 強國人民 於 2020-4-2 03:02 PM 發表

就是祖國
This is China.

私家醫生好似唔會出架...

引用:
原帖由 skwongskwong 於 2020-4-2 03:12 PM 發表
私家醫生好似唔會出架...
中港兩地法律唔同, 香港醫生唔會出健康證明書, 因為驚奶嘢畀人告, 原因係病毒有潛伏期.

人地見到我地香港人咁樣抗疫仲唔驚咩

又唱k,又打邊爐,又打麻雀

健康碼主要封小區捉人去隔離, 將目標人物轉成紅碼黃碼, 封唔到香港小區, 所以禁止港人進入大陸才是正路.

我以前因工作需要而去政府診所照肺, 收據上只寫[有需要時再照肺], 唔會寫個肺係正常, 因為驚奶嘢.

又要中聯辦出手協調。

引用:
原帖由 masasa 於 2020-4-2 03:19 PM 發表
健康碼主要封小區捉人去隔離, 將目標人物轉成紅碼黃碼, 封唔到香港小區, 所以禁止港人進入大陸才是正路.
大陸健康綠碼卡已經係全國統一標準, 唔係只係在小區用.

入得大陸就要守大律法規,健康證明可由政府發出唔難做。

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2020-4-2 03:22 PM 發表

大陸健康綠碼卡已經係全國統一標準, 唔係只係在小區用.
全咩國, 都話咗香港唔適用, 有幾多住係香港人用緊 你無睇清楚我講咩.

香港依家疫情咁嚴重, 可能要實施貨車去到海關轉司機揸車.

無問題啊, 去驗身迷出到羅. 

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2020-4-2 03:26 PM 發表
香港依家疫情咁嚴重, 可能要實施貨車去到海關轉司機揸車.
部車都可能要隔離幾日消毒先得哦!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]