• 瀏覽: 1,025
  • 回覆: 10
美國總統特朗普和英國首相約翰遜的抗疫工作做得很爛,美國周二單日有二點六萬人確診,英國單日三千人確診,數字驚人,但他們的民意支持高企。據英...

西方知名的日裔美國學者福山(Francis Fukuyama)忍不住出聲,「看來許多民主國家的領導人出於各種各樣的壓力,而在淡化疫情的危險,不論是為了避免傷害經濟,還是保護他們個人的利益。」福山甚至認為,正因如此,特朗普在過去兩個月一直沒準備好去防疫
https://hd.stheadline.com/news/columns/417/20200402/845328/專欄-巴士的點評-福山理論困局-民粹主義VS效率主義

從來都知道民主制度的終結,就是民粹主義,當年德國的納粹黨,都係利用呢種民粹主義而上台執政,進而利用民粹去屠殺猶太人、發動二次大戰而禍害世界。中國的制度係以整體人民的利益為重點,唔係個人主義,所以今次疫情就可以迅速作出有效對策。今次疫情一對比出來,好明顯歐美這些民主國家,都只係重視經濟而忽視人命,所以遲遲都不敢作出暫停經濟活動的策略,只係到疫情嚴重而無法控制後,才會作出封城甚至停止經濟活動的政策。

新聞來源連結:
https://hd.stheadline.com/news/columns/417/20200402/845328/專欄-巴士的點評-福山理論困局-民粹主義VS效率主義

而家哩一刻嘅世界都係支持以西方國家所行嘅路,對於中國而家特式社會主義始終唔多認同。好多人見到中國崛起,但視而不見,尤其係今次疫情可以反映得到。所以中國嘅疫情得到有效控制,但西方嘅疫情卻一發不可收拾。

對抗疫情, 有d野要做唔慳得, 唔做咪自己受...
簡單得很...

引用:
原帖由 songsong17 於 2020-4-2 12:35 PM 發表
對抗疫情, 有d野要做唔慳得, 唔做咪自己受...
簡單得很...
但西方唔係我哋中國咁諗,佢哋係民主自由人權不可分開,唔會受中國嗰一套去做。
所以到而家佢哋都係攪唔掂,有部分國家要搵中國出手幫佢哋攪。

引用:
原帖由 scottie_csp 於 2020-4-2 12:39 PM 發表

但西方唔係我哋中國咁諗,佢哋係民主自由人權不可分開,唔會受中國嗰一套去做。
所以到而家佢哋都係攪唔掂,有部分國家要搵中國出手幫佢哋攪。 ...
是鬼但, 唔做咪自己受... 時間人命都係佢地自己的...

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 9797abc 於 2020-4-2 01:12 PM 發表
根本一早就諗住要D老弱窮嘅去死,1月知道疫情嚴重仲乜都唔做,冇口罩又叫國民冇必要戴,等到病毒散播左兩個月先出嚟抗疫,呢次死返一百幾十萬冇買醫保嘅老弱同窮人,又可以幫政府省錢 ...
無計,西方政客無論任何時候都唔會理人民嘅生命安全,選票永遠係排第一!

應對疫情不力,國民只有等死後被抬上雪藏貨櫃卡車

引用:
原帖由 chaolininin 於 2020-4-2 01:18 PM 發表
老美謀殺國民

引用:
原帖由 chaolininin 於 2020-4-2 01:18 PM 發表
早排展示的凍櫃車應該裝滿了,有紐約醫院流出視頻黑色屍袋放滿幾個房間!美國肺炎吖,的屍體不及早處理,死人更多

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]