• 瀏覽: 685
  • 回覆: 6
聯合國有五常,而五常都有核武。

對核大國而言,中國式的防疫動員原則上先係超級大國常規操作,法國因應Sars, 曾經儲備15億個口罩, 但係因為過去十年,所謂市場主導錢行先呢個原則,所以無補充儲備。(而且亦都要指出,美國幾年錢陰阿爾斯通而被通用收購,唔排除係有目的地削弱法國關鍵核心領域的能力)

對英國而言,提出所謂群體免疫,面對疫情居然舉白旗,某程度上亦反映其國家思維同動源能力倒退到二線國家水平。當然對比法國,法國重可以獨立研究洲際導彈,英國就只係同美國買,足已說明一齊。

俄軍援助意大利,反映俄軍戰備水平依然係世界一流。

美國,金錢資本家誤國,但既然其民眾依然繼續搞黨爭,人死十萬已經代表政府做得好好的話,咁都無野好講。
對美國資本家來說,因為疫情而導致央行量寛佢地吐現可能先係最重要

從地緣政治嘅角度嚟,歐洲幾個小國攻擊中國嘅抗疫物資,而法,德,意尼啲大國卻博命入貨,再以歐盟主的地位進行分發。現象怪異,政治啲水好深。

引用:
原帖由 明日平平美人 於 2020-4-2 12:03 PM 發表
從地緣政治嘅角度嚟,歐洲幾個小國攻擊中國嘅抗疫物資,而法,德,意尼啲大國卻博命入貨,再以歐盟主的地位進行分發。現象怪異,政治啲水好深。 ...
大國風範,要照顧小弟,所以法國如果係佢有能力的情況下支援歐洲其他國家先係正常操作。

但係,德國攔截醫療物資足以反映,大難臨頭各自飛。

而其實歐洲歷史上從來都唔團結,可況呢D小國郁下就條件反射式地反華,所以呢D 小國會借故制造嘈音,亦都係正常操作。

但嘈音亦點醒中國的出口商,同外國做生意,要諗埋比人抽後腳。由於小國欠大局觀唔收口,中國一出口就搞事,中國廣大出口商先無中老美為代表的資本家圈套。

引用:
原帖由 054D 於 2020-4-2 12:24 PM 發表

大國風範,要照顧小弟,所以法國如果係佢有能力的情況下支援歐洲其他國家先係正常操作。

但係,德國攔截醫療物資足以反映,大難臨頭各自飛。

而其實歐洲歷史上從來都唔團結,可況呢D小國郁下就條件反射式地反華,所以呢D 小國會借故制造嘈音,亦都係正常操作。

但嘈音亦點醒中國的出口商,同外國做生意,要諗埋比人抽後腳。由於小國欠大局觀唔收口,中國一出口就搞事,中國廣大出口商先無中老美為 ...
説白佐就係,中國唔可以幇佢D細啲,歐洲有大佬。發動媒體提醒你。

英國晨早就係二流國家
差少少就變三流, 好在鐵娘子托住.

二戰果時英軍對日軍既戰績, 只可以話係恥辱, 甚至同國軍有得比...

引用:
原帖由 明日平平美人 於 2020-4-2 12:03 PM 發表
從地緣政治嘅角度嚟,歐洲幾個小國攻擊中國嘅抗疫物資,而法,德,意尼啲大國卻博命入貨,再以歐盟主的地位進行分發。現象怪異,政治啲水好深。 ...
攻擊完佢地都係要買

小國反中其實係美歐之間既角力

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-4-2 05:21 PM 發表

攻擊完佢地都係要買

小國反中其實係美歐之間既角力
所以睇通佐就一笑置之,隨之起舞咪傻仔囉。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]