• 瀏覽: 45,676
  • 回覆: 434
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 benleung12 於 2020-4-2 10:36 AM 發表

100片,寫錯咋,25台呼吸器就唔知算唔算多。
https://www.bbc.com/news/world-asia-india-52106565

"....At least two Indian companies make ventilators at present, ..... One of them, AgVa Healthcare, plans to make 20,000 in a month's time. India has also ordered 10,000 from China, but that will meet just a fraction of the potential demand..."

印度需求用萬計, 捷克點都要幾百吧??

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
見中國做到嘢,立刻搵台🐸出嚟扮晒嘢!台🐸自己都唔夠用,仲捐畀人?🤭

回覆 引用 TOP

假新聞無人做校對

回覆 引用 TOP

臺灣很想得到其他國家的認可, 但係冇計, 唔係攞 D 口罩就可以解決嘅問題。

回覆 引用 TOP

不知真定假

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 *克羅斯* 於 2020-4-2 09:29 AM 發表

台灣對抗武漢肺炎(新冠肺炎)疫情成果受到國際重視,今(1)日更宣布捐贈1000萬片口罩給疫情嚴重國家,展現參與世界衛生組織的理念「台灣能幫忙」。繼美國與台灣制定防疫合作框架後,捷克也與台灣發布聯合聲明,成為首個與台灣合作防疫的歐洲國家。另外,台灣提供捷克25台呼吸器和100片口罩
https://image.cache.storm.mg/styles/smg-800x533-fp/s3/medi ...
中国人民ok喎

回覆 引用 TOP

比25台呼吸器及100片口罩咁多?????真係比乞衣都多過佢。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tesrofder 於 2020-4-2 10:16 AM 發表

禮貌上都要多謝既。唔通話100片口罩,你當我乞兒呀!
咁捷克又真係幾乞兒既

以柔克剛、以靜制動、以小勝大、以慢打快。
圖為:獵戶座
台灣人唔好出來7啦,25台同100片

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 *克羅斯* 於 2020-4-2 09:29 AM 發表

台灣對抗武漢肺炎(新冠肺炎)疫情成果受到國際重視,今(1)日更宣布捐贈1000萬片口罩給疫情嚴重國家,展現參與世界衛生組織的理念「台灣能幫忙」。繼美國與台灣制定防疫合作框架後,捷克也與台灣發布聯合聲明,成為首個與台灣合作防疫的歐洲國家。另外,台灣提供捷克25台呼吸器和100片口罩
https://image.cache.storm.mg/styles/smg-800x533-fp/s3/medi ...
捷克分到一百片口罩已經咁高興

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 benleung12 於 2020-4-2 10:36 AM 發表

100片,寫錯咋,25台呼吸器就唔知算唔算多。
我做人過得人過得自己既.

呢個係捷克原文:
https://www.facebook.com/zdenek.hrib.primator/posts/573618846581121
Tchaj-wan daruje Česku 25 plicních ventilátorů a 100 zdravotnických ochranných masek pro boj s epidemií koronaviru.

用GOOGLE TRANSLATE就變成:
台灣將向捷克共和國捐贈25台肺呼吸機和100套醫用防護口罩,以對抗冠狀病毒的流行。

GOOGLE話100套防護口罩, 唔係話100盒口罩,

有能力的國家,都應以人道立場施出援手!

難道要中國一個國家去救全球嗎?

回覆 引用 TOP

呆灣真係笑料!
純粹刷下存在感。

香港曱甴
時代垃圾

回覆 引用 TOP

其實係咪打少咗兩個0?100片口罩算什麼?大家肯周圍搵吓的話,香港都有大把貨!

願平安歸警察
願監倉歸暴徒

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 鬼屋門口食花生 於 2020-4-2 10:25 AM 發表

漏咗個省字,中國一省助養一國呀。

全城戴CU口罩支持香港政府

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]