• 瀏覽: 3,570
  • 回覆: 16
個人認為香港應該取消雙重國籍

起碼少咗好多漢姦 冇事就舉美國旗 有事就叫港府包機

引用:
原帖由 denchan888 於 2020-4-2 05:47 發表
自由民主養狼狗

97前居英權係傾好咗嘅
其他嘅都唔應該留

引用:
原帖由 denchan888 於 2020-4-2 05:47 AM 發表
中國係冇雙重國籍
有香港身分證只係永久居民 (permanent resident),冇國藉 (citizenship)

林鄭第一個反對!

引用:
原帖由 denchan888 於 2020-4-2 05:47 AM 發表
咁,林鄭咪要成家返英國。

引用:
原帖由 denchan888 於 2020-4-2 05:50 AM 發表
起碼少咗好多漢姦 冇事就舉美國旗 有事就叫港府包機
嘓班人有鬼美國國籍。

中國唔承認雙重國籍,香港出世既永久性居民如果無申報外國國籍在境內國藉係中國公民。用海外護照入境外地自認身份就係外國人唔係中國公民,就算有香港身分證中國領事館無責任幫你,香港政府亦應該唔理呢啲人因為佢哋用外國護照旅遊唔係用特區護照。

引用:
原帖由 richardli008 於 2020-4-2 01:47 PM 發表
中國唔承認雙重國籍,香港出世既永久性居民如果無申報外國國籍在境內國藉係中國公民。用海外護照入境外地自認身份就係外國人唔係中國公民,就算有香港身分證中國領事館無責任幫你,香港政府亦應該唔理呢啲人因為佢哋用外國護照旅遊唔係用特區護照。 ...
在外國點處理冇大爭議
最大問題是在本港的權利和福利, 已移民外國, 擁有外國國籍的, 返來香港又照樣攞福利,
擁有外國國籍(即已宣誓效忠外國)的人, 可以在香港擁有投票權, 甚至可以做某些界別的議員, 就很荒謬

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2020-4-2 02:41 PM 發表

在外國點處理冇大爭議
最大問題是在本港的權利和福利, 已移民外國, 擁有外國國籍的, 返來香港又照樣攞福利,
擁有外國國籍(即已宣誓效忠外國)的人, 可以在香港擁有投票權, 甚至可以做某些界別的議員, 就很荒謬 ...
只有係香港永久居民,就已經可以攞福利同有投票權,而香港永久居民仲包括埋本來係外國藉同外國出世的,唔係中國公民,真係好雜.

香港應該修法,徹底查清雙重國籍問題。
1、取締雙重國籍現象。
2、對外國國籍者,凡符合法律申請條件的,可以給予香港永久居留權。但永居權只有基本的社會和經濟福利與義務,沒有任何參與政治的權利。
3、對違反香港的外國籍人士,政府可以取消其永久居留權、限期離境或驅逐出境。

回歸前在香港出世,同時持有香港永久性居民身份證,
也可以申請用繁體字的「人民共和香港特別行的特區護照。

引用:
原帖由 absdorfhq 於 2020-4-2 03:12 PM 發表

只有係香港永久居民,就已經可以攞福利同有投票權,而香港永久居民仲包括埋本來係外國藉同外國出世的,唔係中國公民,真係好雜.
這就是當年起草基本法時種下的禍根
很多國家, 居民權利分三種, 正式公民, 永久性居民, 非永久性居民
只有公民才可以享有所有權利及福利, 有外國國籍的, 最多只能做永久性居民, 不能擁有所有公民權
香港卻把公民與永久性居民合併

引用:
原帖由 andrewidv 於 2020-4-2 03:55 PM 發表
回歸前在香港出世,同時持有香港永久性居民身份證,
也可以申請用繁體字寫的「中華人民共和國香港特別行區」的特區護照。
你無申請過 ?

中 國 公 民
任 何 人 如 果 是 香 港 居 民 , 並 且 符 合 以 下 條 件 , 即 被 視 為 中 國 公 民 :
( 一 ) 具 有 中 國 血 統 , 並 於 香 港 或 中 國 其 他 地 區 出 生 ; 或
( 二 ) 符 合 《 中 華 人 民 共 和 國 國 籍 法 》 訂 明 的 中 國 國 籍 條 件 。
但 假 如 有 關 人 士 已 申 報 變 更 國 籍 , 而 不 再 是 中 國 公 民 , 則 不 符 合 資 格 申 請 香 港 特 別 行 政 區 護 照 。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]