• 瀏覽: 2,222
  • 回覆: 37
黃毓民1951年出生
---字誼道
---社會民主連線創黨主席、普羅政治學苑創辦人。
---網台“毓民踩場‘’主持人。
====
最近我留意到他不斷在其網台攻擊民主派,又鼓吹不需要今年選舉爭取立法會議席。
---
本帖子針對其中一個毓民踩場節目。
我對那一集裏邊的言論的評論:
。。。他假設了立法會選舉這個戰場只是泛民Vs 建制派。
。。。事實上,市民的怨氣是腐敗政府,而建制派支持政府。
。。。所以,首要任務是市民的槍口一致對外。
。。。該節目把這個“一致對外”的決心分薄了。
。。。重點是:怎麼樣為年輕人討回公道+ 如何防止 制度暴力再肆虐殘害市民。

2007年,一位明報記者問我:競選落敗的感想,下一步怎麼做。我說,會繼續在網上推揚理念,如果有志同道合者,也許會根據社團條例成立一個論政組織,名叫“寶光社,以愛國愛港為宗旨。
人無人格-何以論政
黃毓民搞癲狗日報時欠下印刷公司巨額印刷費還沒找數。連人家血汗錢都呃嘅人會有幾高人格?
多次和朋友因錢銀反目,案例多的是、鄭經翰、 蕭若元、向氏家族,特別係 蕭若元形容呢個人係賤人。
蘋果嘅肥佬黎之前咪一樣同呢條粉人稱兄道弟。咪一樣因財失義。

黃毓民嘅「誼字」用錢建立?

樓主就係喜歡用無人格嘅人嚟論政。
黃毓民嘅唔要面同樓主一樣。
物以類聚。

[mart1212
你再看清楚一樓的內容。
裏邊的哪一句讓你覺得我是支持黃毓民。
====
至於你說的人格,你是否很支持香港政府?
你是否也同時支持 自由平等博愛?
你的人格咋樣?

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2020-4-1 11:58 AM 發表
[mart1212
你再看清楚一樓的內容。
裏邊的哪一句讓你覺得我是支持黃毓民。
====
至於你說的人格,你是否很支持香港政府?
你是否也同時支持 自由平等博愛?
你的人格咋樣? ...
睇下政府咩政策囉!
(每一個政府施政都唔可能滿足所有人。)
到目前政府施政無咩大問題。
我支持逃犯法、23條.我支持香港警察。
我絕對唔博愛,我會擇善,拒絕濫愛「博愛有可能變成濫愛,盲目地愛」對黑暴極之憎恨。
我覺得係香港已經好自由唔需要特別強調。
平唔平等自己有眼睇。

我嘅人格絕對比樓主好。

一個有人格嘅人唔會對其他人指指點點。

回覆mart1212
你說的:‘’一個有人格嘅人唔會對其他人指指點點。 “
之前你不是說 浪裏白條網友拉黑網友,所以你不喜歡他的人格。
現在你又說這個原因。
------
囘歸主題,你是否反對一樓說的東西。

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2020-4-1 12:36 PM 發表
回覆mart1212 :
你說的:‘’一個有人格嘅人唔會對其他人指指點點。 “
之前你不是說 浪裏白條網友拉黑網友,所以你不喜歡他的人格。
現在你又說這個原因。
------
囘歸主題,你是否反對一樓說的東西。 ...
拉黑係你嘅人格有問題,你嘅話題有point自然有人支持,但結果係點你自己知。

你呢一帖嘅論點無一可取。
你唔係要我好似你咁去評論一個同你一樣無人格嘅人?

引用:
原帖由 mart1212 於 2020-4-1 12:56 PM 發表 拉黑係你嘅人格有問題,你嘅話題有point自然有人支持,但結果係點你自己知。你呢一帖嘅論點無一可取。你唔係要我好似你咁去評論一個同你一樣無人格嘅人? ...
論壇是有版規的。總版規說,你必須環繞每個帖子的主題發表意見,而不是天馬行空。
你所說的“你嘅話題有point自然有人支持,但結果係點你自己知。”,但是你說的那些人只是離題,人身攻擊,文宣,搗亂,+ 肆意侮辱而沒有觸及各該帖子的主題。
你想不想證明你有這種能力。【你自忖有沒有犯了人身攻擊+ 肆意侮辱】
就用本帖子做一個試驗場。
你說本標題沒有討論價值,那麼為啥進來多管閒事,獻醜。

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2020-4-1 01:04 PM 發表
論壇是有版規的。總版規說,你必須環繞每個帖子的主題發表意見,而不是天馬行空。
你所說的“你嘅話題有point自然有人支持,但結果係點你自己知。”,但是你說的那些人只是離題,人身攻擊,文宣,搗亂,+ 肆意侮辱而沒有觸及各該帖子的主題。
你想不想證明你有這種能力。【你自忖有沒有犯了人身攻擊+ 肆意侮辱】
你說本標題沒有討論價值,那麼為啥進來多管 ...
我係你另一帖已經對你嘅十點正面回應。
結果得出嘅答案係拉黑。
拉黑唔表示你有人格,代之嘅係你嘅技窮。
一個有才能嘅人會言辯八方。
你嘛...

引用:
原帖由 mart1212 於 2020-4-1 01:14 PM 發表 我係你另一帖已經對你嘅十點正面回應。
結果得出嘅答案係拉黑。拉黑唔表示你有人格,代之嘅係你嘅技窮。一個有才能嘅人會言辯八方。
你嘛...
重點:你想不想證明你有這種能力。【你自忖有沒有犯了人身攻擊+ 肆意侮辱】
===
至於另一個帖子那十點,你只是搬龍門【離題】說美國的東西而不是討論該帖子的主題。你現在可以回去那裡再試試。

我個十點係搬龍門?
你能反駁我嗰十點?
該帖我已表明不會評論國家。
你不停嘅指指點點,又無實質證據支持。
美國同有嘅問題唔可以討論?要集中討論你嘅無論據嘅十點?

回覆 mart1212
我說了,你想申訴,請回去那個帖子。
在這裡,你說說一樓“我的評論”那一段。
謝謝。

本帖子針對其中一個毓民踩場節目。
我對那一集裏邊的言論的評論:
。。。他假設了立法會選舉這個戰場只是泛民Vs 建制派。

1、呢樣係佢個人假設唔值得討論.

。。。事實上,市民的怨氣是腐敗政府,而建制派支持政府。

2、政府如何腐敗?
逃犯法?
事實係黑暴對政府不滿,而不能代表全部市民。

。。。所以,首要任務是市民的槍口一致對外。

3、唔覺得係市民槍口一致對外囉!
起碼我個人支持政府、警察、對黑暴嚴懲。(呢點樓主無權代表全港市民)

。。。該節目把這個“一致對外”的決心分薄了。

4、上面已經講咗係黃毓民自己嘅假設,到選舉日選民會自己決定。

。。。重點是:怎麼樣為年輕人討回公道+ 如何防止 制度暴力再肆虐殘害市民。

5、社會欠年輕人什麼?政府每年投放咗幾多錢培育呢班年輕人?(呢班年輕人對社會貢獻過什麼?未貢獻先破壞?)
樓主要還年輕人什麼公道?7個月來你所謂嘅年輕人破壞咗幾多社會設施?打傷幾多個唔同政見嘅市民?(其中上水清潔工仲要賠上性命。樓主有無為呢位清潔亞伯取回公道?)
到底係呢班人殘害緊市民定政府?

樓主要追究嘅就應該譴責呢班不知所嘅社會人渣、黑暴。

呢段回應已經表述一樓嘅不知所謂嘅點。

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2020-4-1 03:27 PM 發表
回覆 mart1212 :
我說了,你想申訴,請回去那個帖子。
在這裡,你說說一樓“我的評論”那一段。
謝謝。
你嘅評論我已經逐點駁斥。你還要補充什麼?

引用:
原帖由 mart1212 於 2020-4-1 10:42 PM 發表 你嘅評論我已經逐點駁斥。你還要補充什麼?
謝謝你遵守了版規。
但是另一條版規你還是不斷違反:不可挑起罵戰。
你每次參與我的帖子,劈頭第一句就貶損我,說“XX人格”。
請你回返樓上和修訂之,並且答應以後不會再犯。
----
你說“駁斥”了我。
你知否“駁斥”的中文意思?
駁斥”一詞的意思是指正方通過證據指出反方的論證是錯誤的或不正確的。
你做到了沒有?
====
當你修訂了你在樓上的侮辱字眼之後,我就會回應你所謂的“駁斥”論點。

引用:
原帖由 mart1212 於 2020-4-1 10:42 PM 發表

你嘅評論我已經逐點駁斥。你還要補充什麼?
Someone advised me not to tangle with masturbators. I did not listen and I regretted it, after wasting many minutes of my time. My friend, let it be and  we will see who get the last laugh.

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]