• 瀏覽: 6,718
  • 回覆: 116
假設某店有10張枱,及有10個客人。
原本每人可以各佔用一張枱,不用和陌生人搭枱。

現在新例生效,要每張枱距離1.5米,於是店鋪只能擺3或4張枱,
10個客人不能各佔一張枱,被迫要和陌生人搭枱。
增加了傳染的風險。

那我建議樓主你別堂食
現在有疫情
你就別挑刺挑骨頭

引用:
原帖由 lampho 於 2020-4-1 09:54 AM 發表

現在新例生效,要每張枱距離1.5米,於是店鋪只能擺3或4張枱,
增加了傳染的風險。 ...
政府好多嘢
理論上,管理上講到曉飛天
執行上基本上係一pat屎
枱與枱之間距離至少1.5米
和人與人之間距離至少1.5米
根本係兩回事

尋日我去麥**
因為要符合新規定
餐廳中間幾張大枱不放座椅
結果所有顧客都堆在旁邊細枱搭枱
全部面對面

引用:
原帖由 wsp 於 2020-4-1 10:33 AM 發表

政府好多嘢
根本係兩回事

尋日我去麥**
因為要符合新規定
全部面對面 ...
咁就外賣啦
啊何柏良話飛抹噴八米 (美大人麻省理工研究黎架)
其實你只要唔係對住牆都係死
呢兩日我都由堂食變成外賣

引用:
原帖由 wsp 於 2020-4-1 10:33 AM 發表

政府好多嘢
根本係兩回事

尋日我去麥**
因為要符合新規定
全部面對面 ...
法例係死既, 人係生既, 立法亦冇可能具細無遺
如果唔識自律, 唔識思考, 唔識判斷咩行為應該做, 咩唔應該做, 下下要政府規管, 便等同一條咸魚

樓主題目既情景, 我今早岩岩遇到, 平時食早餐既茶記, 要搭枱, 咁點? 驚咪唔堂食,外賣攞返公司先食囉,
如果係要坐埋去, 又話政府迫搭枱, 咪係一條咸魚, 中左招都唔使可憐

我直頭覺得香港人有啲係刁民 自己應該要儘下市民嘅責任 明知疫症咁嚴重 就盡量買外賣啦 仲要話政府逼你哋坐埋一齊 大佬呀 每個差人嚟看住啲食肆好唔好 呢啲嘢要自律啦 如果做嘢唔自律嘅話 無論政府落乜嘢政策 如果個人冇防護意識㗎喎 事倍功半

引用:
原帖由 lampho 於 2020-4-1 09:54 發表

新例生效下一間得3-4張檯嘅店,
Double咗都係得6-8張檯,
唔限制嘅話,10嗰客一定會搭台坐滿。

假設10個客人有5個有腦袋嘅話,
嗰5個會外賣回家食,
剩下嘅應該係有事冇事都戴口罩面罩頭盔緊身防護衣,
子彈都唔怕嘅,你又擔心啲乜?

點解一定要堂食

引用:
原帖由 絕世小魚 於 2020-4-1 10:26 AM 發表
那我建議樓主你別堂食
現在有疫情
你就別挑刺挑骨頭
我是否堂食,不影響政府政策的質素,香港政府實在太差了。

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2020-4-1 10:48 AM 發表

法例係死既, 人係生既, 立法亦冇可能具細無遺
如果唔識自律, 唔識思考, 唔識判斷咩行為應該做, 咩唔應該做, 下下要政府規管, 便等同一條咸魚

樓主題目既情景, 我今早岩岩遇到, 平時食早餐既茶記, 要搭枱, 咁點? 驚咪唔堂食,外賣攞返公司先食囉,
如果係要坐埋去, 又話政府迫搭枱, 咪係一條咸魚, 中左招都唔使可憐 ...
你即係叫人唔好堂食,大家一齊遷就政府的低劣政策。
你變相咪指責政府無L用囉。
仲要俾個名佢,叫做"法例係死既, 人係生既",你真係完全無做人的原則,係一條咸魚。

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2020-4-1 11:03 AM 發表
我直頭覺得香港人有啲係刁民 自己應該要儘下市民嘅責任 明知疫症咁嚴重 就盡量買外賣啦 仲要話政府逼你哋坐埋一齊 大佬呀 每個差人嚟看住啲食肆好唔好 呢啲嘢要自律啦 如果做嘢唔自律嘅話 無論政府落乜嘢政策 如果個人冇防護意識㗎喎 事倍功半 ...
你叫香港人自律和盡責任?自律得既話,唔使立法啦。
立法就係要解決有人唔想外賣而想堂食嘛。
係你既世界,自律同教育就解決問題,唔使立法!咁離地。

引用:
原帖由 kw_lam 於 2020-4-1 11:35 AM 發表
點解一定要堂食
香港人要堂食既原因好多架喎,講唔晒。
依家係討論"如果要堂食....",唔係"一定要堂食"。

引用:
原帖由 lampho 於 2020-4-1 09:54 AM 發表

黃店店長:“寧為英國犬,不做中國人。”

引用:

政府主要係叫人咪出街呀!!!
食飯一係叫外賣,一係自己煮呀!
明未呀!

引用:
原帖由 lampho 於 2020-4-1 02:27 PM 發表

我是否堂食,不影響政府政策的質素,香港政府實在太差了。
咁你有乜更好既方法可以增加人既距離?
定又係只識講呢個係政府既責任個種刁民態度?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]