• 瀏覽: 566
  • 回覆: 8
  • 追帖: 1
無可否認,疫情影響係廣泛的。

但係,大陸點解可以快速恢復呢?首先,大陸糧食安全,並唔係靠農地咁簡單,因為中國農民多,人均農地少。所以大陸要實行小農經濟集體土地,流轉係有限制的。

另外,更重要係保障農資,即係種子化肥及農業生產設備供應。呢相關農業生產資本,係由微利保本的全國供銷總社負責的。國家可以有第一手數字,調動相關資源,不會產生短缺或農業物資價格暴漲。

外國近日部份地區指出現糧食供應跟唔上,物資受阻,某程度上反映體制不同下對必要物資組織能力的差異。

另外,例如香港,無堂食就要生要死咁 講到尾就係外賣跟唔上,而外賣要跟得上就涉及移動支付手機及配送系統。

香港網購未成規模,結果超市缺貨就成為社會恐慌,但係大陸即使疫情最艱難時刻,除湖北外,除左各級政府要落場睇著超市補夠貨,網購及互聯網物配送亦發揮關鍵作用。

大陸信息化由農資,到末端配送的信息化高效體系下運作,所以疫情下,全國半封城狀態下都可以保持物資供應及價格持平  ,民眾沒有恐慌。

世界其他地方,事後估計都會有相關分析。但係香港,除左抹黑就係抹黑,應該唔會分析社會組織及信息科技的關鍵作用。

你要知道,香港大多數媒體都唔會點報道中國先進既地方,無線都系講下一帶一路比較商業性的
大多數香港人繫心裡深處睇唔起中國內地,覺得中國所有野先進都系假,唔係都系抄美國日本

再睇下剛引人既支付好,比幾多香港人抺黑睇唔起就知道,仲要吹八達通
而好多ON9香港人,連中國有類似八達通既都唔知道,以為八達通系全世界最先進
你話香港人ON9到咩程度?
引用:
原帖由 054D 於 2020-3-31 11:40 AM 發表

但係,大陸點解可以快速恢復呢?首先,大陸糧食安全,並唔係靠農地咁簡單,因為中國農民多,人均農地少。所以大陸要實行小農經濟集體土地,流轉係有限制的。

另外,更重要係保障農資,即係種子化肥及農業生產設備供應。呢相關農業生產資本,係由微利保本的全國供銷總社負責的。國家可以有第一手數字,調動相關資源,不會產生短缺或農業物資價格暴漲。

外國近日部份地區指出現糧 ...

引用:
原帖由 054D 於 2020-3-31 11:40 AM 發表

部份同意
1/ 老友記”飲茶+嘆報紙+吹水”好難搞, 佔佢哋生活好高優先序

2/ 香港猶其比較年長人口依頼實體舖多D, 地理關係一落樓咩都有, 逛街文化未完全改變

3a/ 香港生活成本貴, 變得物流成本高我最近網上訂左本日本雜誌, 比去開尖沙咀日本平廿幾, 但因疫情寄SF櫃收我30....何不自己順便逛街

3b/ 相關物流成本, 步兵/倉務貴得泥又吸引吾到人入行, 物流automation 地方吾大又冇效益....

一句講晒, 以”港九新界”為單位泥講嘅物流/供應鏈產業除非市場習慣有大改變否則好難搞

引用:
原帖由 daimonster 於 2020-3-31 02:24 PM 發表

部份同意
1/ 老友記”飲茶+嘆報紙+吹水”好難搞, 佔佢哋生活好高優先序

2/ 香港猶其比較年長人口依頼實體舖多D, 地理關係一落樓咩都有, 逛街文化未完全改變

3a/ 香港生活成本貴, 變得物流成本高我最近網上訂左本日本雜誌, 比去開尖沙咀日本平廿幾, 但因疫情寄SF櫃收我30....何不自己順便逛街

3b/ 相關物流成本, 步兵/倉務貴得泥又吸引吾到人入行, 物流automation ...
其實我會咁睇,如果夠量,好似某快遞公司咁多服務點,或者快遞櫃的認受性更高,各屋苑可以比快遞櫃,相關成本可以下降。

我記得香港順豐早前有通告,疫情下由於大型快遞櫃多左人用,如果要係櫃取大件貨要等吉櫃。我認為可見關鍵係配套上。

而外賣同網購,都係經過一段發展試錯適應期。

而行街堂食文化,大陸都無改變,但係比重細左好多。但疫情下,大陸的互聯網模式, 有利於要強制改變原有生活習慣為前題,例如足不出戶,居民可以係唔點降低生活水平下而可以適應,降低負面影響,維持社會運作同安定人心。

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2020-3-31 12:13 發表
你要知道,香港大多數媒體都唔會點報道中國先進既地方,無線都系講下一帶一路比較商業性的
大多數香港人繫心裡深處睇唔起中國內地,覺得中國所有野先進都系假,唔係都系抄美國日本

再睇下剛引人既支付好,比幾多香港人抺黑睇唔起就知道,仲要吹八達通
而好多ON9香港人,連中國有類似八達通既都唔知道,以為八達通系全世界最先進
你話香港人ON9到咩程度?:smil ...
香港國201幻人自大自私,自以為是。個個都是狗紅黃之鋒公民文主黨肥老黎戴妖廷。

引用:
原帖由 054D 於 2020-3-31 02:37 PM 發表

其實我會咁睇,如果夠量,好似某快遞公司咁多服務點,或者快遞櫃的認受性更高,各屋苑可以比快遞櫃,相關成本可以下降。

我記得香港順豐早前有通告,疫情下由於大型快遞櫃多左人用,如果要係櫃取大件貨要等吉櫃。我認為可見關鍵係配套上。

而外賣同網購,都係經過一段發展試錯適應期。

而行街堂食文化,大陸都無改變,但係比重細左好多。但疫情下,大陸的互聯網模式, 有利於要強制改變原有生活習慣 ...
師兄你另一篇攬炒失勢, 其實若干部份真係事實.

呢度淨講物流零售供應.  都話只以港九新界為一個社會規模嚟發展相比中,台,日都要落後.  地價地域, 成本, 工資限制太大.

日本樓宇設計好多已經為宅配預留左架拒, 根本吾駛暫存櫃, 台灣超商(便利店)宅配運用比香港早....

呢個生態改變同攬炒炒燶......吾知邊個先....

咩地價成本工資唔系一個限制
北京,上海這些地區都無問題
而"外賣文"化,唔會唔好影響行街堂食文人,主要原因體驗唔同,但當然都要有點改變,如要有更好既服務
可以參考海底勞
引用:
原帖由 daimonster 於 2020-3-31 03:44 PM 發表

師兄你另一篇攬炒失勢, 其實若干部份真係事實.

呢度淨講物流零售供應.  都話只以港九新界為一個社會規模嚟發展相比中,台,日都要落後.  地價地域, 成本, 工資限制太大.

日本樓宇設計好多已經為宅配預留左架拒, 根本吾駛暫存櫃, 台灣超商(便利店)宅配運用比香港早....

呢個生態改變同攬炒炒燶......吾知邊個先.... ...

引用:

其實係香港,駱主任已經不知不覺間做咗野。
佢去見完啲中資後,大米同廁紙補貨已經立即到位。
跟住供樓只供息不供本又係中銀帶頭攪,係香港咁嘅資本環境下已經睇到駱主任高手出招!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]