• 瀏覽: 64,050
  • 回覆: 808
  • 追帖: 5
引用:
原帖由 棉花木有糖 於 2020-3-31 10:13 AM 發表

//orientaldaily.on.cc/cnt/news/20200331/photo/0331-00176-023b1.jpg

【本報訊】社交戒嚴令一出,食肆生意飽受重擊。有灣仔茶餐廳早餐時段的生意已經較平日下跌兩至三成,又因疫情推出多項開源節流措施。另有部分食肆未有遵守規定,餐桌之間距離不足一點五米,亦見有食肆繼續容許四人以上同枱用膳。食物環境衞生署、警方、民政事務署及控煙辦 ...
點解唔諗下要求政府強制業主收一半租???

熱賣及精選
四大仆街財團揸撚干小市民一分一毫

回覆 引用 TOP

李+×即刻加租100%

回覆 引用 TOP

又係問政府攞! 其他國家可貨幣寬鬆印銀紙,香港係冇呢支歌仔唱㗎!

回覆 引用 TOP

轉行做口罩吖!笨

回覆 引用 TOP

如果政府要代商戶交租, 咁係咪要出埋糧俾失業人士?
資助, 補貼等方案可以考慮, 但代交租會唔會諗多咗?
如果係咁即係將生意嘅風險轉嫁俾政府...

回覆 引用 TOP

ON 居.........中國輸出武漢肺炎給全世界, 是否全世界都向中國索償..... 

唔係喎,大把黃店不知幾好生意!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 棉花木有糖 於 2020-3-31 10:13 AM 發表

//orientaldaily.on.cc/cnt/news/20200331/photo/0331-00176-023b1.jpg

【本報訊】社交戒嚴令一出,食肆生意飽受重擊。有灣仔茶餐廳早餐時段的生意已經較平日下跌兩至三成,又因疫情推出多項開源節流措施。另有部分食肆未有遵守規定,餐桌之間距離不足一點五米,亦見有食肆繼續容許四人以上同枱用膳。食物環境衞生署、警方、民政事務署及控煙辦 ...
汁左佢啦 阻住曬 點攬炒呀

回覆 引用 TOP

頂唔住咪唔好做囉
引用:

由始至終閣下的言論都虛無飄渺.一丁點實質證據也提供不出來.似夢囈多過舉證.
或者等你真有實證(或瞓醒)再來吧

回覆 引用 TOP

供樓捱唔到,盼政府代供樓咩。
On9

引用:
原帖由 lam1252 於 2020-3-31 11:41 AM 發表

政府可立例唔比D商戶開門做生意,但又唔立例要業主減租?買得鋪都係有錢人,看到政府只要求租店的被迫不能開門,但又不幫助解決問題,正無能政府 ...
你咁快想一國一制學大陸呀?
香港係行自由經濟架
保住招牌,唔好亂嚟呀

阿馬里 哈失吐,斯骨爾,其諾丹基,斯里星,昂依納得,斯熱確虛,哈虎文缽英
                                                               --『九陰真經總章』
引用:
原帖由 如果我變成回憶 於 2020-3-31 11:42 AM 發表

d 業主應該係 香港人
點解唔同業主傾 免租
不是 香港人幫香港人嗎
平時就大聲叫 為下一代 為香港人
宜家出事,無理由睇知 人死
又話要團結,為將來
咪搵翻 業主幫忙

呢個時候就分商人 普通市民?
無乜事就一起對抗政府 打中央
宜家先知 商人服侍既對象只係客人
政府服侍既對方先係市民
平日屌政治 屌得咁爽? ...
吾怕 有黃色經濟圈

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 sniderayy 於 2020-3-31 11:43 AM 發表

政府已經比左20萬所有食市好似仲有擔保借貸,仲要比咩你吖?有好多其他行業一蚊都冇吖,再講好多住宅區食市不知幾好生意
我剛剛打電話想訂位食午餐,但已經無位了!(尖沙咀)

引用:

如果政府要代交租, 咁要代香港所有業主供樓才合理

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]