• 瀏覽: 70,541
  • 回覆: 808
  • 追帖: 2
+14

【本報訊】社交戒嚴令一出,食肆生意飽受重擊。有灣仔茶餐廳早餐時段的生意已經較平日下跌兩至三成,又因疫情推出多項開源節流措施。另有部分食肆未有遵守規定,餐桌之間距離不足一點五米,亦見有食肆繼續容許四人以上同枱用膳。食物環境衞生署、警方、民政事務署及控煙辦公室至昨日凌晨巡查了三千七百多個處所,攤檔、酒吧、戲院、浴室及遊戲機中心,食環署、警方分別發出一百一十個及五十五個勸喻提示,暫時未有檢控個案。

在灣仔軒尼詩道屹立卅年的檀島咖啡餅店的東主楊先生表示,受疫情影響,生意與以往相距甚遠,昨日是新措施實施首個工作日,直言:「早市生意已跌兩、三成。」無奈之下將樓面伙記人數由昔日七、八人,減至現時最低三人左右。他又指,前日有七人家庭聚餐,亦自律分開兩張枱坐,又指已作出不少開源節流安排,如提早了兩小時關舖及推出八五折外賣優惠,而近日外賣訂單的確有所增加,但嘆謂:「但都幫補唔到。」他認為政府應帶頭幫助業界,卻慨嘆說︰「唔知我等唔等到,盡力捱啦。」

另一茶餐廳「8號冰室」老闆楊小姐亦稱,社交戒嚴實施前生意已下跌不少,實施後更加慘淡,並說︰「之前每日生意都有六千蚊,依家二千蚊左右。」她指因周日附近寫字樓無人上班,生意太少故並無營業,又提到大業主一直無減租,每月要交十多萬元租金,希望政府可帶頭幫有困難食肆交租,直言:「交兩、三個月租都好,至少唔開都可以捱過個疫情。」

真係人都癲!已經好多野煩!

新聞來源連結:
https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20200331/00176_023.html

引用:
原帖由 棉花木有糖 於 2020-3-31 10:13 AM 發表

//orientaldaily.on.cc/cnt/news/20200331/photo/0331-00176-023b1.jpg

【本報訊】社交戒嚴令一出,食肆生意飽受重擊。有灣仔茶餐廳早餐時段的生意已經較平日下跌兩至三成,又因疫情推出多項開源節流措施。另有部分食肆未有遵守規定,餐桌之間距離不足一點五米,亦見有食肆繼續容許四人以上同枱用膳。食物環境衞生署、警方、民政事務署及控煙辦 ...
已失業的又怎辦?

傳:由政府俾埋最低利潤好嗎?
利申:不要蝕住做!害己害人!

美國播毒,應該向美國索賠

政府可立例唔比D商戶開門做生意,但又唔立例要業主減租?買得鋪都係有錢人,看到政府只要求租店的被迫不能開門,但又不幫助解決問題,正無能政府

政府代交租? 咁我都開餐廳啦,反正唔使交租。 都係蝕政府。。。。

引用:
原帖由 棉花木有糖 於 2020-3-31 10:13 AM 發表

//orientaldaily.on.cc/cnt/news/20200331/photo/0331-00176-023b1.jpg

【本報訊】社交戒嚴令一出,食肆生意飽受重擊。有灣仔茶餐廳早餐時段的生意已經較平日下跌兩至三成,又因疫情推出多項開源節流措施。另有部分食肆未有遵守規定,餐桌之間距離不足一點五米,亦見有食肆繼續容許四人以上同枱用膳。食物環境衞生署、警方、民政事務署及控煙辦 ...
d 業主應該係 香港人
點解唔同業主傾 免租
不是 香港人幫香港人嗎
平時就大聲叫 為下一代 為香港人
宜家出事,無理由睇知 人死
又話要團結,為將來
咪搵翻 業主幫忙

呢個時候就分商人 普通市民?
無乜事就一起對抗政府 打中央
宜家先知 商人服侍既對象只係客人
政府服侍既對方先係市民
平日屌政治 屌得咁爽?

引用:

政府已經比左20萬所有食市好似仲有擔保借貸,仲要比咩你吖?有好多其他行業一蚊都冇吖,再講好多住宅區食市不知幾好生意

引用:

代交租, 盞益咗地產霸權. 叫地產霸權減租才出對策!

引用:
原帖由 lam1252 於 2020-3-31 11:41 AM 發表
政府可立例唔比D商戶開門做生意,但又唔立例要業主減租?買得鋪都係有錢人,看到政府只要求租店的被迫不能開門,但又不幫助解決問題,正無能政府 ...
立例餐廳唔比開,業主期間不能向餐廳收租,銀行/財仔向業主要收少 2 星期釘。

人人想共產

時代甲命,叫民間幫
民間要的今天齊曬

摺左佢囉 唔做生意會死?!

美國肺炎, 集體向美國索賠啦

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]