• 瀏覽: 70,671
  • 回覆: 808
  • 追帖: 2
+14
唔怪得D業主唔減租,原來等正苦

點解現在無人起義罷工,,阻港鐵列車關門,黑衣人氣勢去咗邊?
理想去咗邊?

美帝是不是要好好的算算這筆賬

引用:
原帖由 棉花木有糖 於 2020-3-31 10:13 AM 發表

//orientaldaily.on.cc/cnt/news/20200331/photo/0331-00176-023b1.jpg

【本報訊】社交戒嚴令一出,食肆生意飽受重擊。有灣仔茶餐廳早餐時段的生意已經較平日下跌兩至三成,又因疫情推出多項開源節流措施。另有部分食肆未有遵守規定,餐桌之間距離不足一點五米,亦見有食肆繼續容許四人以上同枱用膳。食物環境衞生署、警方、民政事務署及控煙辦 ...
大把黃店同地主。等政府比$,不過弱勢政府最後都系被迫,好似最近2o萬援助。。政府好廢

引用:
原帖由 flafymama 於 2020-4-5 09:18 AM 發表
理想去咗邊?
又話罷市
又話攬炒
而家真係炒,又要政府出手幫?

自己人生自己負責,乜都要政府畀,錢從何來?

食肆恐「捱唔到」 盼政府代交租!
租客 仲要對 記者 這咁樣講!
業主更加唔會 減租 啦,
唔好咁傻啦, 業主最識利用別人幫自己賺錢! 更識得把握時機, 賺到盡!

引用:
原帖由 288328832883 於 2020-4-4 02:13 PM 發表
用立稅人錢咁派法

各行各業各人也抓正苦補助

禾是一名私營公司文職小薯仔農曆后初7被炒
試問正苦有冇岩嘅援助給禾
申請咗抗疫緩助未??

引用:
原帖由 大添二 於 2020-4-5 08:31 AM 發表
唔怪得D業主唔減租,原來等正苦
你係業主(地產商)都係咁做啦~

引用:
原帖由 flafymama 於 2020-4-5 09:18 AM 發表
理想去咗邊?
俾黑警無差別襲擊呀?!

佢係咪跌親個腦呀?賺錢嗰陣時唔同大家一齊分享?而家唔夠生意,就叫政府畀租金!真係企業良心啊!呢間嘢要快啲執咗,就唔使咁多困難。

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2020-4-5 12:12 PM 發表

申請咗抗疫緩助未??
諗緊點抓最多最盡

引用:
原帖由 288328832883 於 2020-4-5 12:37 PM 發表

諗緊點抓最多最盡
搵區議員諗盡去啦~

引用:
原帖由 A1000 於 2020-4-5 12:24 PM 發表
佢係咪跌親個腦呀?賺錢嗰陣時唔同大家一齊分享?而家唔夠生意,就叫政府畀租金!真係企業良心啊!呢間嘢要快啲執咗,就唔使咁多困難。
中港貨車司機咪又係;拗緊政府幫佢地俾深圳要求的檢測費呀!!

佢地又唔係揸政府車輛既政府司機,因乜事叫政府負擔佢地既,日常「營運成本」??!

https://news.mingpao.com/pns/要聞/article/20200403/s00001/1585853107052

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]