• 瀏覽: 24,886
  • 回覆: 358
+21
衛生緊急項目執行總監瑞安(Mike Ryan)表示,無特定證據顯示大眾戴口罩有任何潛在好處,反而不當使用會有反效果。他指,全球的口罩和其他醫療用品也出現短缺,現時面對病毒最高風險的是每日每秒會接觸到病毒的前線醫護人員。

世衛的傳染病流行病學家范克爾克霍夫(Maria Van Kerkhove)指出,要將口罩留給最有需要使用的人士,重申不建議在社區戴口罩,除非生病,用來阻止病毒蔓延。她表示,只建議生病或要照顧患者的人士戴口罩。

雖然我知佢係因為想將口罩資源分配比醫護及病人屋企人
但咁講會令人誤會口罩既作用囉
呢隻病最大既問題係病左冇病徵 但同時有傳染能力
唔戴肯定做成社區傳播too bad

新聞來源連結:

https://www.hk01.com/即時國際/454770/新冠肺炎-世衛不建議市民戴口罩-不當使用有反效果

健康人戴口罩做防備無可厚非

on9

死鬼害L死人

一般市民保持安全距離米半,唔好講嘢 。

呢屆世衛好能廢……🤒🤒

問題係好多新冠患者早期係冇病徵, 傳左比人都唔知
等到有病徵至戴口罩, 可能已經傳左比幾百甚至幾千人, 你睇歐洲同美國咁大劑就知啦
戴口罩好處除左防人哋之外,亦都係防止自己傳比人

引用:
原帖由 stkwok1985 於 2020-3-31 09:51 AM 發表
衛生緊急項目執行總監瑞安(Mike Ryan)表示,無特定證據顯示大眾戴口罩有任何潛在好處,反而不當使用會有反效果。他指,全球的口罩和其他醫療用品也出現短缺,現時面對病毒最高風險的是每日每秒會接觸到病毒的前線醫護人員。

世衛的傳染病流行病學家范克爾克霍夫(Maria Van Kerkhove)指出,要將口罩留給最有需要使用的人士,重申不建議在社區戴口罩,除非生病,用來阻止病毒蔓延。她表示,只 ...
西人以打獵為生,思維上係資源有限,留俾有需要既人..

中國人農耕,不懼天地,開田地闢,鑿山引水,唔夠既想辦法生產,而家中國復工,每日生產口罩超過二億,
加上全市監控和健康碼制度,中國內地對口罩需求大降,仍然有社區爆發地區,根本唔知邊個係帶病毒者,
最保險係去到一些室內地方,或室外人與人距離難以保持2米以上既,都要戴口罩...

引用:
原帖由 ff2456 於 2020-3-31 11:51 AM 發表
呢屆世衛好能廢……🤒🤒
世衛今次講既野其實可以理解
因為大部分地區連醫護人員既口罩都保障唔到
只可以咁建議

信你一成。。。

鬼老爆到七彩仲未知錯喺邊

引用:
原帖由 lung_block 於 2020-3-31 11:56 AM 發表

西人以打獵為生,思維上係資源有限,留俾有需要既人..

中國人農耕,不懼天地,開田地闢,鑿山引水,唔夠既想辦法生產,而家中國復工,每日生產口罩超過二億,
加上全市監控和健康碼制度,中國內地對口罩需求大降,仍然有社區爆發地區,根本唔知邊個係帶病毒者,
最保險係去到一些室內地方,或室外人與人距離難以保持2米以上既,都要戴口罩... ...
今朝返工行過藥房, 中國口罩岩岩到貨, 160/盒......竟然冇人排隊

都好MAKE SENSE呀...

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]