• 瀏覽: 2,258
  • 回覆: 55
本帖子是我對共產黨的觀察。但是我強調,雖然共產黨做過很多壞事,但是共產黨也做過很多好事。
可能,大抵是“功過相抵”吧!
--------
1. 碰瓷文化
2. 雙重標準
3,注重維穩,尤其是盡量避免“亡黨亡國”,一切政策首先考慮執政權可否延續。
4. 文宣功夫是一流的;
5. 遏止反動力量于萌芽狀態。
6.未富先驕
7. 從不認錯
8. 視人命如草芥
9. 【只是以香港政客為例,沒有涉及內地幹部】把小小功績盡量擴大,甚至自吹自擂。
10. 因循苟且。
--------
我的評論:
這些只是一般評論,並非指全部共產黨人/建制派。
在我眼中,好人包括{陳獨秀,張國燾,周恩來,朱鎔基,習近平,李克強,汶川地震中為人民犧牲的人,曾鈺成}

2007年,一位明報記者問我:競選落敗的感想,下一步怎麼做。我說,會繼續在網上推揚理念,如果有志同道合者,也許會根據社團條例成立一個論政組織,名叫“寶光社,以愛國愛港為宗旨。
先生所言甚是。

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2020-3-29 09:37 AM 發表
本帖子是我對共產黨的觀察。但是我強調,雖然共產黨做過很多壞事,但是共產黨也做過很多好事。
可能,大抵是“功過相抵”吧!
--------
1. 碰瓷文化
2. 雙重標準
3,注重維穩,尤其是盡量避免“亡黨亡國”,一切政策首先考慮執政權可否延續。
4. 文宣功夫是一流的;
5. 遏止反動力量于萌芽狀態。
6.未富先驕
7. 從不認錯
...
唔止中共係咁

係普遍中國人都係咁

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2020-3-29 12:14 PM 發表 唔止中共係咁。係普遍中國人都係咁
這個是很普遍的:碰瓷文化:
碰瓷原屬北京的方言,泛指一些投機取巧,敲詐勒索的行為。例如故意和機動車輛相撞,以騙取賠償

人無人格-何以論政

不要問國家做了什麼,問下自己對國家做了什麼?

誰人執政無犯錯?
中國碰邊個國家嘅瓷?
連外國嘅醫學家都講如果感染病毒寧願留在中國。
足證中國重視人命。
咁邊個國家視人民生命為草芥?

只有漢奸論政者說國家嘅不是。

引用:
原帖由 mart1212 於 2020-3-29 02:12 PM 發表
人無人格-何以論政

不要問國家做了什麼,問下自己對國家做了什麼?

誰人執政無犯錯?
中國碰邊個國家嘅瓷?
連外國嘅醫學家都講如果感染病毒寧願留在中國。
足證中國重視人命。
咁邊個國家視人民生命為草芥?

只有漢奸論政者說國家嘅不是。 ...
【武漢肺炎】湖北二氧化硫污染爆錶  網民:燒1.4萬屍體才有這濃度

中國重視人命?????????????????????????????????????!

咁都UP得出.....

To:#5 mart1212
告訴大家:
一樓哪一點你最反對。

引用:
原帖由 渡五郎 於 2020-3-29 02:41 PM 發表

【武漢肺炎】湖北二氧化硫污染爆錶  網民:燒1.4萬屍體才有這濃度

中國重視人命?????????????????????????????????????!

咁都UP得出.....
唔通西方文明重視人命咩?

呢啲咁嘅超級殺人武器,全部中國人發明㗎?
當有疫情發生嘅時候,大家一齊集體免疫?

事實上共產黨得到政權,就係有班無知嘅群眾,相信共產主義,民主,結束一黨專政!

其實你覺得你自己同1949年之前嘅中國人有咩分別呢,你咪一樣咁無知!

引用:
原帖由 渡五郎 於 2020-3-29 02:41 PM 發表

咁都UP得出.....
1.4萬屍?邊度嘅資訊?大紀元。

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2020-3-29 02:49 PM 發表
To:#5 mart1212
告訴大家:
一樓哪一點你最反對。
我唔會評論國家。呢啲係國民應有態度。
亦唔會用呢種態度去評論其他國家。亦無資格。
你能了解其他國家國情?民生 ?有資格去評論?

你話中國碰瓷?碰邊個國家嘅瓷?證據呢?

你做左咁多錯事,你有認過咩?
未富先驕?現在真的富起來。驕是應得嘅,有錯咩?你叫美國驕囉!單靠量化寬鬆去支持經濟。

引用:
原帖由 mart1212 於 2020-3-29 02:56 PM 發表 我唔會評論國家。呢啲係國民應有態度。
亦唔會用呢種態度去評論其他國家。亦無資格。你能了解其他國家國情?民生 ?有資格去評論?
只要你“拍心口”反對一樓的論點,你就不是 批評中國共產黨。
願不願意?

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2020-3-29 03:02 PM 發表
只要你“拍心口”反對一樓的論點,你就不是 批評中國共產黨。
願不願意?
唔願意。點解要評論國家?你俾個理由我。
我講嘅只有漢奸先會對國家批評。

引用:
原帖由 mart1212 於 2020-3-29 03:04 PM 發表 唔願意。點解要評論國家?你俾個理由我。
你唔願意反對一樓的論點,那麼你默認一樓說的是正確的。

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2020-3-29 12:14 發表

唔止中共係咁

係普遍中國人都係咁
呢句說話是承認中共統治的合法性,樓主你怕唔怕人閻蒸發?

引用:
原帖由 mart1212 於 2020-3-29 03:04 PM 發表

唔願意。點解要評論國家?你俾個理由我。
個國家核突咪批評囉

國家唔批評得

你哋中國人有句古語叫做大義滅親

如果國家係邪惡,莫講話批評,滅咗佢都應該

主題標籤 #曾鈺成
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]