• 瀏覽: 971
  • 回覆: 29
+2
【本報訊】勞工處昨日提醒外傭由今日起,將被禁止於公眾地方群組聚集。以往每逢周日外傭休假即坐滿公園及天橋的景象,今日料不再復見。該處同時提醒僱主及外傭可自行商討休息日的安排,包括另定休息日,避免參與社交活動引致的健康風險;惟僱主若要求對方在休息日工作,須在原定休息日後的三十天之內安排另定休息日予外傭。有僱主協會人士批評署方安排令僱主無所適從。

發現違規聚集的女傭,應該怎麼辦?

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/勞處籲外傭-放假留僱主家休息-214500198.html

其實D外傭平時好多都用手機傾計啦, 疫情下見少D面應該問題不大的

看到女傭聚集要報警嗎?

呢個政府, 實事唔去做, 到呢個時候, 仲要做埋呢的無謂show....又話要關閉機竇, 健身室, 桑拿, 又唔比公眾地方多過四個年人聚集。。。。頭先我落街先見到, 的哈哈笑沐足全部正常營業, 咁呢的屬唔屬於桑拿? 政府介定又唔清晰, 執法又軟弱。。。。如果肯一早全面封關, 全部人都唔比入境, 疫情一定唔會去到而家咁嚴重, 不如今日大家估下又幾多新確疹?

每日幾十個確診走唔甩

引用:
原帖由 kymk 於 2020-3-29 09:11 AM 發表
其實D外傭平時好多都用手機傾計啦, 疫情下見少D面應該問題不大的
平日因主人返了工,於是蛇王用手機同其他姊妹傾視像。
但假日主人放假,仲要而家疫情下,主人放假都留在家中,如果外傭又留在家中,間屋又細,在家中對住主人又督眼督鼻,即使有些主人願意以錢代假,叫外傭留在家中不要外出 (可能甚至只是留家中,不用工作的好人),但好多外傭都不想對住主人又督眼督鼻。

引用:
原帖由 smallcannon2002 於 2020-3-29 09:32 AM 發表
呢個政府, 實事唔去做, 到呢個時候, 仲要做埋呢的無謂show....又話要關閉機竇, 健身室, 桑拿, 又唔比公眾地方多過四個年人聚集。。。。頭先我落街先見到, 的哈哈笑沐足全部正常營業, 咁呢的屬唔屬於桑拿? 政府介定又唔清晰, 執法又軟弱。。。。如果肯一早全面封關, 全部人都唔比入境, 疫情一定唔會去到而家咁嚴重, 不如今日大家估下又幾多新確疹? ...
桑拿要牌,足浴不用牌。
所以要差佬要做嘢,又不是查牌,因真是沒有牌可查。

引用:
原帖由 johnwong9394 於 2020-3-29 09:38 AM 發表

平日因主人返了工,於是蛇王用手機同其他姊妹傾視像。
但假日主人放假,仲要而家疫情下,主人放假都留在家中,如果外傭又留在家中,間屋又細,在家中對住主人又督眼督鼻,即使有些主人願意以錢代假,叫外傭留在家中不要外出 (可能甚至只是留家中,不用工作的好人),但好多外傭都不想對住主人又督眼督鼻。 ...
有邊個唔想好似疫情前咁自由出入, 放假就放假, 想見咩人就見咩人, 三五成羣, 但疫情下只能忍耐一下吧

引用:
原帖由 kymk 於 2020-3-29 09:43 AM 發表

有邊個唔想好似疫情前咁自由出入, 放假就放假, 想見咩人就見咩人, 三五成羣, 但疫情下只能忍耐一下吧
如果個個都識為他人設想,就不會出現帶手帶出街食嘢甚至去老蘭。

引用:
原帖由 smallcannon2002 於 2020-3-29 09:32 AM 發表
呢個政府, 實事唔去做, 到呢個時候, 仲要做埋呢的無謂show....又話要關閉機竇, 健身室, 桑拿, 又唔比公眾地方多過四個年人聚集。。。。頭先我落街先見到, 的哈哈笑沐足全部正常營業, 咁呢的屬唔屬於桑拿? 政府介定又唔清晰, 執法又軟弱。。。。如果肯一早全面封關, 全部人都唔比入境, 疫情一定唔會去到而家咁嚴重, 不如今日大家估下又幾多新確疹? ...
香港會死

引用:
原帖由 johnwong9394 於 2020-3-29 09:46 AM 發表

如果個個都識為他人設想,就不會出現帶手帶出街食嘢甚至去老蘭。
師兄, 明白的, 嗰D人係自私, 冇為其他人著想, 但大部人應該要向正確方向去行, 保護自己及其他人才正確

引用:
你知唔知咩叫桑拿?
咩叫沐足?

引用:
又一個成日話封關既白痴,帶毒返黍係香港人,明知有疫情仲旅行

引用:
原帖由 maskman2020 於 2020-3-29 10:00 AM 發表

你知唔知咩叫桑拿?
咩叫沐足?
我淨係知二樣都有全身手按摩, 所以咪希望政府再仔細的介定下, 比個更清晰嘅指引, 大家都同樣有全身按摩, 點解有的可以開, 有的就要停業十四日?

引用:
原帖由 1223456 於 2020-3-29 10:11 AM 發表

又一個成日話封關既白痴,帶毒返黍係香港人,明知有疫情仲旅行
明知個疫情咁嚴重, 重要去旅行, 話之你乜人, 更加應該唔比入境, 帶病毒返嚟害人, 不過, 而家講乜都係馬後炮, 太遲啦, 的病毒己經係世界各地返晒嚟, 日日幾十單確疹, 呢班人, 唔自律, 有病毒重要周圍走,有佗衰, 冇帶挈!

主題標籤 #勞工處
鍵盤翻頁
左右