• 瀏覽: 1,518
  • 回覆: 23
光州事件,與反修例運動何其相似,已成為南韓民主化的里程碑。
當年以「止暴制亂」之名,充當獨裁者爪牙的軍警,早已被釘在歷史的恥辱柱上,而抗爭者,今日則獲公認為國家英雄。

係咩?

香港上面有中國, 南韓冇喎.

引用:
原帖由 Myfather 於 2020-3-29 12:48 AM 發表
當年以「止暴制亂」之名,充當獨裁者爪牙的軍警,早已被釘在歷史的恥辱柱上,而抗爭者,今日則獲公認為國家英雄。 ...
如果當日大家同意袋住先方案,香港民主已經有進程,大家一人一票選特首,唔使而家係度羨慕南韓!

引用:
原帖由 邊際流星 於 2020-3-29 02:24 發表
黃蟲 有人願意自燌嗎?
焚-1:用火燒山林宿草。引申為燒。2:古刑名。 3: 乾。 4:通「僨」。斃。    
燌-1:燒。2:同「炃」。火豔。

ps:(自焚)其實你打完字有無覺得個字有問題

咁犯民又黑警又報警?

黃絲還好意思爭取「五大訴求」?去年暴亂堵路燒地鐵,市民無法上下班,飲食零售受打擊,警方不知去了哪裡,時黃絲警告解放軍不要出來,否則「一國兩制」失敗,結果解放軍不會幫香港人。很多人都未經歷這恐怖現象。後來,隨新警務處長上任,情況有改善。
最近新冠病毒重挫各業,市民搶購廁紙米,股市大跌,港人連基本日常生活都不能維持,(警告黃絲:香港四周被大陸包圍),恐怖進一步加劇,黃絲唯一選擇只是「攬炒」。

引用:
原帖由 正恩fans 於 2020-3-29 02:31 AM 發表

如果當日大家同意袋住先方案,香港民主已經有進程,大家一人一票選特首,唔使而家係度羨慕南韓!
民主係手段唔係目標,南韓為例,d權貴玩殘嗮女明星,全民要求嚴懲,結果咪l用都無。南韓總統一個全身而退都無,已經證明並非乜野健康政治生態,韓國自殺率低生育率都係全世界名列前茅,仲有傻仔以為韓國有民主就一定好馨香

選舉好,選舉妙
選乜出來最重要
香港人,好鬼醒
冇當選民係盲丙

拖呀拖,吵呀吵
香港就嚟被拖倒
爭呀爭,鬥呀鬥
鬥到香港變臭肉

砸地鐵,燒銀行
堵路放火炸彈放
手握鎅刀講民主
自由禁錮私了你

佢哋講乜都有理
唔聽就會起你底
邊個壞,邊個好
真心市民己知曉

選舉好,選舉妙
選乜出來最重要
香港人,好鬼醒
冇當選民係盲丙

引用:
原帖由 霏菲飛 於 2020-3-29 03:36 AM 發表

民主係手段唔係目標,南韓為例,d權貴玩殘嗮女明星,全民要求嚴懲,結果咪l用都無。南韓總統一個全身而退都無,已經證明並非乜野健康政治生態,韓國自殺率低生育率都係全世界名列前茅,仲有傻仔以為韓國有民主就一定好馨香 ...
佢哋開帖只係做標題黨,叫口號,根本唔會討論,一討論就撐,撐唔掂就講我唔信中國,一句唔信大曬,根本無道理可言,所以再見呢啲標題黨根本唔駛再理佢哋。

沒得比較,韓國人愛國的,黑暴L一心要亡國,日后中國或香港如何發展也不會歸功於漢奸的,一日漢奸一世漢奸就實在的算在那些卜街頭上了。

引用:
原帖由 Myfather 於 2020-3-29 12:48 AM 發表
當年以「止暴制亂」之名,充當獨裁者爪牙的軍警,早已被釘在歷史的恥辱柱上,而抗爭者,今日則獲公認為國家英雄。 ...
韓國到今日,每個總統都係因貪污或政治理由下台入獄,甚至自殺。無一個有好下場。

引用:
原帖由 4300dtns 於 2020-3-29 03:41 PM 發表
沒得比較,韓國人愛國的,黑暴L一心要亡國,日后中國或香港如何發展也不會歸功於漢奸的,一日漢奸一世漢奸就實在的算在那些卜街頭上了。
南韓人愛國, 黑衣義士愛香港, 本性相同.

飛機打得再多都無用 

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]