• 瀏覽: 1,644
  • 回覆: 18
新型冠狀病毒肺炎(COVID-19)疫情在全球持續蔓延,在巴西,總統博爾索納羅(Jair Bolsonaro)遭批評應對疫情不力。政府拒絕發布宵禁令,里約熱內

當地媒體3月24日報道,里約熱內盧多處貧民窟居民收到呼籲,晚上必須留在家中。報道引述當地黑幫指出,實行宵禁的原因,是因為無人認真對待疫情,並指若政府無能力採取行動,幫派就會協助解決。

他們警告,若有民眾晚上在街上亂逛或散步,將有人現身糾正他們。有貧民窟居民表示,當地衛生條件非常糟糕,他們不但缺乏自來水洗手,更沒有肥皂和清潔劑。

巴西至今至少有2201人感染新型冠狀病毒,當中46人死亡。病毒極有可能在擁擠的貧民窟中傳播,引起重大的公共衛生挑戰。

---------

自從上一任大力打擊黑幫既政府被美國用係茉莉花革命方式拉落台之後
成個巴西政府變左垃圾
變成黑幫治國了

新聞來源連結:

https://www.hk01.com/即時國際/452599/新冠肺炎-巴西政府不作為-里約熱內盧黑幫自行宣布宵禁

引用:
原帖由 stkwok1985 於 2020-3-26 10:01 AM 發表
新型冠狀病毒肺炎(COVID-19)疫情在全球持續蔓延,在巴西,總統博爾索納羅(Jair Bolsonaro)遭批評應對疫情不力。政府拒絕發布宵禁令,里約熱內

當地媒體3月24日報道,里約熱內盧多處貧民窟居民收到呼籲,晚上必須留在家中。報道引述當地黑幫指出,實行宵禁的原因,是因為無人認真對待疫情,並指若政府無能力採取行動,幫派就會協助解決。

他們警告,若有民眾晚上在街上亂 ...
比佢老美搞過嘅國家冇好結果。巴西有L條件搞防疫咩,都唔知有冇足夠試劑,學佢老美個套,窮鬼就早d染病早d死,唔好浪費社會資源啦。

呢d新聞真實報導自由民主,一人一票的巴西衛生差到。。,連洗手水都欠缺俾居民,政府連領導抗疫能力都冇。。。。。

班曱甴,班假西又怎敢細讀呢

連民生,連衛生都攪唔掂!

香港大學班教棍及毒果班趴明明氹大家話民主自由係靈丹妙藥喎?怎解攪到由巴西已至美國都杏+橙架?

犯民老吹的民主莫非係世紀大編局?

今次疫情好似是民主大話的照妖鏡

亦多次暴露了民主美國領導習慣了謊言統治,所以連抗疫都以大話處理,懶理國人死活,亦顯示了美國人命不如富豪的身家重要!

引用:
原帖由 stkwok1985 於 2020-3-26 10:01 AM 發表

他們警告,若有民眾晚上在街上亂逛或散步,將有人 ...
犀利

巴西嘅天然資源 絕對行比美國差 但係點解搞成咁 有留意喺美洲 除咗加拿大嘅生活重過得去 所有國家都係貧困嘅 冇王管嘅 真係唔知點解

引用:
原帖由 cwilson1 於 2020-3-26 10:49 AM 發表
呢d新聞真實報導自由民主,一人一票的巴西衛生差到。。,連洗手水都欠缺俾居民,政府連領導抗疫能力都冇。。。。。

班曱甴,班假西又怎敢細讀呢 ...
因為多得美國 搞到巴西差D破產

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2020-3-26 11:13 AM 發表
巴西嘅天然資源 絕對行比美國差 但係點解搞成咁 有留意喺美洲 除咗加拿大嘅生活重過得去 所有國家都係貧困嘅 冇王管嘅 真係唔知點解
上一任總理想將黑幫消滅 而事實上都差唔多消滅左
但黑幫有大部分係美國支持用黎賣毒品既
美國就炒作前總理貪污
煽動平常反抗
但由於當時巴西將所有錢用黎搞澳運
在澳運前幾個月時
跟本冇辦法另外攞錢出黎搞舒困政策
跟手就比美國用FB同whatapps組織反政府活動

甚至巴西block左whatapps後
美國政府出面施壓
最後果任政府落台
跟手巴西就仆左街啦

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2020-3-26 11:13 發表
森林內有很多蛇蟲鼠蟻,開發難度甚高,以前有美國首富都試過,失敗收場

暴徒話香港民不聊生麻,仲留係度做咩?移民去巴西啦

林政府拖泥,平民自組封城軍

引用:
原帖由 cwilson1 於 2020-3-26 10:49 AM 發表

班曱甴,班假西又怎敢細讀呢 ...
就算敢讀,都唔敢信,因為冇咗精神寄託。

因為無人認真對待疫情,並指若政府無能力採取行動,幫派就會協助解決。

主題標籤 #新冠肺炎
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]