• 瀏覽: 12,629
  • 回覆: 188
+18
美國肺炎繼續萎大,特狼普病毒美國優先。西毛快D返美國舔主子屎忽。

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2020-3-26 07:51 AM 發表

呢度都成日殘繁混合架啦
你都穿個崩啦
可唔可以有啲智慧

你哋反中嘅人都故意將“中”寫成“中”,故意將中國地區簡體字化

嗰個醫生亦係反中人士,佢既然寫得簡體字,又點會反而將武漢寫番繁體字呀

中國及世衛基本上是沒辦法阻止別人說(武漢肺炎)的🙄
他們只可以(自說自話)

毒果又努力製做仇恨

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-3-26 06:00 AM 發表
源於湖北武漢、擴散至全球各地的「武漢肺炎」,讓不少中國人玻璃心碎得一地,連身在澳洲的中國人,亦因為這名字而感到被冒犯。澳洲一名女子因為胸悶及心跳問題,到來自香港的心臟科醫生診所求醫。可是,因為在診所的提醒短訊中出現「武漢肺炎」四個字,女子竟然與診所職員用手機短訊爭執,這名女子...

https://appledaily-hk-appledaily-prod.cdn.arcpublishing ...
不是中國人玻璃心,是尊重,正如人地話你老母同狗交配一樣,概然冇呢件事,你又冇痛冇傷,又點解要打柒人地一樣,識是尊重,一種意式,出口傷人隨時大打出口,我認為不可用武漢一名詞形容。

提示: 違規內容已被屏蔽
武漢肺炎就武漢肺炎啦 冇一個國家好似大陸咁撚煩,成撚日話人歧視,玻璃心到死

引用:
原帖由 十大惡人 於 2020-3-26 08:19 AM 發表

不是中國人玻璃心,是尊重,正如人地話你老母同狗交配一樣,概然冇呢件事,你又冇痛冇傷,又點解要打柒人地一樣,識是尊重,一種意式,出口傷人隨時大打出口,我認為不可用武漢一名詞形容。 ...
「武漢肺炎」邊一個位侮辱或者歧視?又唔見德國麻疹出嚟嘈?又唔見日本腦炎出嚟嘈?又唔見中東呼吸綜合症出嚟嘈?
用地名命名係非常合理 玻璃心又唔認

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-3-26 08:24 AM 發表

我都聽到人哋話你老母同狗4P交配,生咗你呢隻雜種狗,其實你會唔會祖宗十八代都係雜種狗?有冇咁嘅事呢?
在冇咁嘅事下,我亦唔會嬲,只會覺你不尊重,意適形態上你係接受同狗或多p去玩,因為你不會感到羞恥,而想去分享,正如你老母享受過傳比你,你就想公開分享。

Apple dont read

引用:
原帖由 briankss 於 2020-3-26 08:29 AM 發表

「武漢肺炎」邊一個位侮辱或者歧視?又唔見德國麻疹出嚟嘈?又唔見日本腦炎出嚟嘈?又唔見中東呼吸綜合症出嚟嘈?
用地名命名係非常合理 玻璃心又唔認 ...
要尊重,因為已正確名稱。

排華就岩啦,好想見到香港人過去旅遊被打

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-3-26 06:00 AM 發表
源於湖北武漢、擴散至全球各地的「武漢肺炎」,讓不少中國人玻璃心碎得一地,連身在澳洲的中國人,亦因為這名字而感到被冒犯。澳洲一名女子因為胸悶及心跳問題,到來自香港的心臟科醫生診所求醫。可是,因為在診所的提醒短訊中出現「武漢肺炎」四個字,女子竟然與診所職員用手機短訊爭執,這名女子...

https://appledaily-hk-appledaily-prod.cdn.arcpublishing ...
香港曱甴

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2020-3-26 07:16 AM 發表

診所係香港人用繁體好正常
完全唔覺武漢肺炎有乜問題
用中文當然叫武漢肺炎
點會無啦啦打 Covid19
師兄省口氣吧,呢度藍屍眾多呀

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]