• 瀏覽: 16,085
  • 回覆: 193
+7
引用:
原帖由 加燦 於 2020-3-26 02:07 AM 發表

希望你家人能節哀順變.
舊號碼冇用好多年,終於捨得cut

香港記者可能真係當少一個號碼就當香港死左一個人架,

不過香港有二千萬個手機號碼登記,

香港記者真係會當香港有二千萬人?

引用:
原帖由 Hung196108 於 2020-3-26 01:09 AM 發表
員工智力有問題,當然「無得留低」。
其實,該下跌的數字應該是「戶口數目」,不是用戶人數咁簡單。
大陸即使用「實名制」,都重可以「一卡多號」「一人多戶口」。
用量大,人都識計數,爆左數據時,用多個戶口抵,定額外買數據會抵D啦!
有D人打機,係幾部機一齊打,又有製造LIKE數字的業務。
經濟唔好要縮皮,當然縮左D唔重要的野先啦!無業務,重留戶口咩,要俾錢㗎! ...
去年12月, 齋三大電訊商移動業務客戶有16億以上. 啲黃絲又唔睇下, 點解客戶數多過人口數幾億.
內地可以一個人在一間電訊公司有最多5個號. 另外, 可以在不同台上.
當然, 內地人無咁誇個幾個號. 不過, 都唔少人有雙卡, 一公一私. 滴滴, 外賣, 淘寶店等, 開個號接單用.

即係假設果幾百萬用戶死之前會去cut電話戶口?
佢講完唔覺白痴先好野

一間公司D員工乜質素,係好影響到間公司係社會上別人對佢既觀感

引用:
原帖由 鐘覺霧 於 2020-3-26 12:14 AM 發表
最主要臆測725萬戶消失,暗指可能在疫情中死去,中移動有效率順便取消用戶?!
其實,電訊商有無禁快知道個客戶死咗??

引用:
原帖由 沙頭角原住民 於 2020-3-26 02:12 AM 發表
因為好多人轉5G,以前好多3G,4G卡當然收返,你地去買果D幾日流量卡,本身都帶號碼的
而大陸上年又搞 攜號轉臺, 所以霸主中移動流失客戶好正常
好多人一人幾個號碼,我自己就有4個大陸號碼,見養住平,無去注銷 ...
頭兩點都不能成為合理解釋.
- 如果係由原本4G轉5G, 一減一加, 客戶數應該無變.
- "攜號轉臺, 中移動流失客戶好正常"
    --> 三大電訊商,整體都有下跌. 超過1000萬客戶.

主要都係內地人會搞雙卡, 一公一私, 公司/滴滴/外送接單. 當然又會唔同台辦個號都有.

黑記抵炒。

引用:
原帖由 andonlyu 於 2020-3-26 02:27 AM 發表

去年12月, 齋三大電訊商移動業務客戶有16億以上. 啲黃絲又唔睇下, 點解客戶數多過人口數幾億.
內地可以一個人在一間電訊公司有最多5個號. 另外, 可以在不同台上.
當然, 內地人無咁誇個幾個號. 不過, 都唔少人有雙卡, 一公一私. 滴滴, 外賣, 淘寶店等, 開個號接單用. ...
黃屍反應:明知中國人口有十六億,又唔早D講!
佢地會覺得,手抱嬰兒都應該有手機?

引用:
原帖由 asimple 於 2020-3-26 12:09 AM 發表
有線電視財經資訊台上周五在網上發布新聞帖文,提到中移動用戶人數一個月內大跌超過725萬人,帖文提出疑問「咁多人,去咗邊?」,又在帖文中的ha...

油條新聞收視大跌,咁多人,去咗邊?
原因只有一個。

新聞來源連結:
ht ...
出境全部都兩邊隔離各14日,
淨係港澳咭外遊咭都cut唔少。

CABLE黃黑妓唔使怕, 咁有幻想力可以轉行去寫科幻, 咸濕小說, 唔使食屎住.......

引用:
原帖由 亂9咁ban人 於 2020-3-26 01:29 AM 發表
有線喎,唔係曱甴竇咩?
中移動為有線商業夥伴,有向有線購入節目。

引用:
原帖由 中秋失控的白襪 於 2020-3-26 12:27 AM 發表
我想知而家點搵工?

垃圾有線
抵9死

引用:
原帖由 andonlyu 於 2020-3-26 02:34 AM 發表

頭兩點都不能成為合理解釋.
- 如果係由原本4G轉5G, 一減一加, 客戶數應該無變.
- "攜號轉臺, 中移動流失客戶好正常"
    --> 三大電訊商,整體都有下跌. 超過1000萬客戶.

主要都係內地人會搞雙卡, 一公一私, 公司/滴滴/外送接單. 當然又會唔同台辦個號都有. ...
是的,轉5G,服務費高左,當然考慮養少張卡

移動做生意,出5G,當然也會收返好多平價3G, 4G卡,整縮市場

而你去淘寶,你就見一大班人在賣流量卡,如果一排賣不出或用左,D卡會收返,本身呢D卡都帶號碼

有人話疫情有人死,當然有,但邊有甘快取消到手機服務,香港都無甘快啦,有合約架

又人一黃 腦便亡例子。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]