• 瀏覽: 848
  • 回覆: 10
政府晚上在facebook「添馬台 Tamar Talk」發文澄清,高鐵未有恢復通車日期。帖文表示,網上流傳一張顯示4月由武漢到香港高鐵車票已全部售罄的截圖來源不詳,亦與事實不符。帖文呼籲市民不要再轉發有關信息,以免引起誤解。

高鐵估計 4 月不會開番。
5 月 7 日左右,因大陸來香港坐 14 日是 2 月 8 日起,為期 3 個月。

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/ins/港聞/article/20200325/s00001/1585145399717/政府澄清高鐵未恢復通車-網傳4月車票售罄非事實

內地疫情已受控, 做咩唔開得 ? 

連登仔特登做假新聞, 就係要你政苦出來話唔開. 

當時記者係去大陸旅遊網試出黎, 應該唔會假
但我信唔會4月8開返, 12306根本就無班次(個記者又唔熟大陸高鐵運作), 有可能係高鐵站重開, 而個D班次本來終點站係西九, 第三方網站無改, 但實質上係唔會到西九?

如果高鐵真係重開的話, 有關單位同政府都會高調宣佈重開日期同時間吧...

在攜程顯示是售罄,在12306是無服 務,d人戇尻尻無腦

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2020-3-25 11:23 PM 發表
高鐵同港珠澳大橋浪費咗好多香港人錢
起多條海底隧道好過啦
邊個位可以起呢?

發布假新聞,罪名好大,可以殊連九族。

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2020-3-25 11:23 PM 發表
高鐵同港珠澳大橋浪費咗好多香港人錢
起多條海底隧道好過啦
亞爺話起,香港點敢不起?

引用:
原帖由 紫郢 於 2020-3-25 11:34 PM 發表
當時記者係去大陸旅遊網試出黎, 應該唔會假
但我信唔會4月8開返, 12306根本就無班次(個記者又唔熟大陸高鐵運作), 有可能係高鐵站重開, 而個D班次本來終點站係西九, 第三方網站無改, 但實質上係唔會到西九? ...
第三方網站對停運或者運行圖調整暫停發售的列車都是顯示售罄,只有12306官方網站的資訊才是最正確的

引用:
原帖由 johnwong9394 於 2020-3-26 10:20 AM 發表

亞爺話起,香港點敢不起?
亞爺話起,但點起香港自己話事(港鐵係咪大陸人開?)
亞爺無話要全地底同埋入西九, 你要用8年10年先起好係你嘅事,
阿爺諗過條橋摻埋深圳一齊玩,仲可以攤分成本, 香港人當年想獨食迫深圳另起爐灶係自已嘅事

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]