• 瀏覽: 32,527
  • 回覆: 221
+3
引用:
原帖由 aiiijima 於 2020-3-25 12:09 PM 發表

日本無得唔去,因爲申辦2016奧運已經洗左一大筆錢。
本來2016年有機,但比大陸冼,四維叫d國家唔好投比日本,結果巴西跟大陸聯合使橫手奪得主辦權(之後巴西一身蟻,女總統被彈劾下台)。
日本之後再凝聚力量,狂打311地震苦情牌,結果拿下2020奧運。 ...
如果停辦食白果,真是欲哭無淚

今年冇乜人有心情睇奧運🤭

大陸食野味班仆街,搞到武漢肺炎全球擴散,累人累物,吊!

一年夠喇咩?

引用:
原帖由 aiiijima 於 2020-3-25 12:12 PM 發表

明明已經社區大爆發,仲要繼續舉辦萬人宴,不停春運。
呢d叫有效防控疫情。
黑柴話要讚。
所以特朗普仲話中國公佈疫情遲, 真係擘大口講大話,當全美國啲人都係大白痴

唔怕!有台灣,香港皇軍後裔無限支援,只要開放關口,規定每人帶一條999黃金買日本永續國債,每日每人洗費1萬YEN,獲得免簽証旅遊,大把人排住隊回鄉救國,一定撐起經濟,捱到2021年。日本唔會破產!

引用:
原帖由 核心老西瓜 於 2020-3-25 10:57 發表
上次取消是因爲抗戰,這次取消因爲疫情。東京這個地兒不適合奧運會。
簡直就係天意😰

附件

mmexport1585111295625.jpg(93.13 KB)

引用:
原帖由 skwongskwong 於 2020-3-25 12:18 PM 發表
好過停
好難講。。。睇個勢歐美都唔很防疫,分分鐘出年都未完 你睇西班牙已經搶物資,講緊係真搶,突然間睇清個世界,錢只係印出黎,物資先係最緊有

引用:
原帖由 虎影俠 於 2020-3-25 12:45 發表

好難講。。。睇個勢歐美都唔很防疫,分分鐘出年都未完 你睇西班牙已經搶物資,講緊係真搶,突然間睇清個世界,錢只係印出黎,物資先係最緊有 ...
不過我就好樂觀...呢d病毒去到5,6月北半球天氣一熱就會影都無...病毒既野唔會永遠與人為敵..當人類習慣左與佢並存就會和平共處...你當佢朋友時佢又當你朋友..

只有1964年正常

引用:
原帖由 simpson777 於 2020-3-25 12:20 PM 發表

如果停辦食白果,真是欲哭無淚
其實我覺得奧運應該照去,7月底一係受控,再唔係全人類可能都全部感染。
d運動員口話唔參加,其實一講到獎牌,邊個運動員會捨得?
虛僞居多,同埋呢d運動員本身無準備好。
有準備同快要退役的運動員係唔會想延遲。

引用:
原帖由 唔睇大台 於 25-3-2020 09:39 發表
新冠肺炎疫情擴散全球,令原定本年7月舉行的東京奧運會無法如期舉行。日本首相安倍晉三周二(24日)與國際奧委會(IOC)主席巴治通電話,提出奧運會延期一年舉行的建議,獲巴治採納,這是現代奧運會舉行124年以來首次延期。安倍晉三指,巴治同意最遲明年夏天舉行奧運會,惟具體時間需由IOC開會再決定。

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/aeanews/20200324/photo/b ...
東京奧運延期是第一次,但亦曾經因武漢而停辦東奧,1940年日軍攻武漢,聯大通過抵制當年的東奧,最終停辦。

2021後,咁下屆係2024?還是2025?

引用:
原帖由 siuhung 於 2020-3-25 11:02 發表
萬大事都有開始的一天,所以押後一年先舉行奧運真係乜冇問題囉!
但係基於尊重歷史,今次奧運只係延期不改稱為2021東京奧運,照舊稱2020東京奧運,因為夏季係指定係4倍數年份舉行

引用:
原帖由 flafymama 於 2020-3-25 12:54 發表
2021後,咁下屆係2024?還是2025?
冇影響,因為一定要係4既倍數,今次亦唔會改稱2021奧運,2021只係執二攤,唔會影響後面,照舊2024、2028

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]