• 瀏覽: 32,538
  • 回覆: 5
+3
引用:
原帖由 唔睇大台 於 2020-3-25 09:39 AM 發表
新冠肺炎疫情擴散全球,令原定本年7月舉行的東京奧運會無法如期舉行。日本首相安倍晉三周二(24日)與國際奧委會(IOC)主席巴治通電話,提出奧運會延期一年舉行的建議,獲巴治採納,這是現代奧運會舉行124年以來首次延期。安倍晉三指,巴治同意最遲明年夏天舉行奧運會,惟具體時間需由IOC開會再決定。

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/aeanews/20200324/photo/b ...
日本真係慘,畀班食野味的大陸仔累死。

引用:
原帖由 simpson777 於 2020-3-25 11:45 AM 發表

今朝睇大陸新聞,東京奧運選手村是新樓盤,一早賣晒,而且遲交樓比業主,可能要賠一大筆錢,還有好多場館原定完奧運後改做會展,明年參展商比晒定金,交唔到場又要賠錢。
日本點解咁快收定賣樓,因為需要錢來搞奧運囉,而且偷雞唔到蝕榨米。 ...
日本無得唔去,因爲申辦2016奧運已經洗左一大筆錢。
本來2016年有機,但比大陸冼,四維叫d國家唔好投比日本,結果巴西跟大陸聯合使橫手奪得主辦權(之後巴西一身蟻,女總統被彈劾下台)。
日本之後再凝聚力量,狂打311地震苦情牌,結果拿下2020奧運。

引用:
原帖由 ATA6038 於 2020-3-25 12:08 PM 發表

大6要你生就生,死就死
明明已經社區大爆發,仲要繼續舉辦萬人宴,不停春運。
呢d叫有效防控疫情。
黑柴話要讚。

引用:
原帖由 simpson777 於 2020-3-25 12:20 PM 發表

如果停辦食白果,真是欲哭無淚
其實我覺得奧運應該照去,7月底一係受控,再唔係全人類可能都全部感染。
d運動員口話唔參加,其實一講到獎牌,邊個運動員會捨得?
虛僞居多,同埋呢d運動員本身無準備好。
有準備同快要退役的運動員係唔會想延遲。

引用:
原帖由 514k 於 2020-3-25 01:55 PM 發表

舉辦一個冇現場觀眾奧運會
電視觀衆都係觀衆。
況且展示聖火叫d人唔好去,咪一樣大把人去睇。

你睇下東京個live cam,大把人賞櫻。
d人邊度喝得住架。

https://youtu.be/WJvFqdfWc7M

引用:
原帖由 揚州 於 2020-3-25 12:34 PM 發表

所以特朗普仲話中國公佈疫情遲, 真係擘大口講大話,當全美國啲人都係大白痴
有講錯咩?
其實去年12月TBB,香港各大傳媒已經開始有報道跟進華南海鮮市場單野,官方就死口唔認。
之後d大陸濕9專家仲大放厥詞可防可控,最終個條濕9專家王廣發都染埋病。
一路要拖到一月中上邊有命令落來,先開始公佈。前後大大話話一個多月。
不要自欺欺人啦。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]