• 瀏覽: 32,512
  • 回覆: 221
+3
日本今次真係蝕死,原定日子的酒店機票廣告各類開支,改了期不一定原裝照搬,總有改期後出席不到,或是新日子酒店客房有差異,好多數目加加減減,煩過乜咁。

取消奧運,勞財傷民

引用:
原帖由 紫郢 於 2020-3-25 03:56 PM 發表
1940年日軍攻打武漢令東京奧運取消(嚴格黎講日本當時無資格搞奧運比左芬蘭)
60年後武漢疫症又再令東奧延期
呢個世界可能真係有天意
咁邪牌😰,睇黎今年係大清算之年

引用:
原帖由 這種籃孩子 於 2020-3-27 11:52 AM 發表
延期都好麻煩
希望下年順利搞得成
俾選手住果d地方又要空左一年.

選手嚟講
有人快樂有人愁
好多今屆最後機會
訓練到高峰好難維持一年
好多接近入選,本來無份
多一年操練變成有機

Mol

引用:
原帖由 唔睇大台 於 2020-3-25 09:39 AM 發表
新冠肺炎疫情擴散全球,令原定本年7月舉行的東京奧運會無法如期舉行。日本首相安倍晉三周二(24日)與國際奧委會(IOC)主席巴治通電話,提出奧運會延期一年舉行的建議,獲巴治採納,這是現代奧運會舉行124年以來首次延期。安倍晉三指,巴治同意最遲明年夏天舉行奧運會,惟具體時間需由IOC開會再決定。

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/aeanews/20200324/photo/b ...
點都好,日本呢次都算係攞左個第一!

引用:
原帖由 simpson777 於 2020-3-25 09:43 AM 發表
原來東京奧運取消過一次
今次如果取消
就應該創造兩次申辦成功而取消城市,呢個健力士記錄好難有城市抄破
乜原來1964年果次唔係東京首次舉行奧運會架?咁原本果次應該係幾時架?

引用:
原帖由 核心老西瓜 於 2020-3-25 10:57 AM 發表
上次取消是因爲抗戰,這次取消因爲疫情。東京這個地兒不適合奧運會。
今次不是取消,是延期

引用:
原帖由 wallace tam 於 2020-3-27 04:49 PM 發表

乜原來1964年果次唔係東京首次舉行奧運會架?咁原本果次應該係幾時架?
1940年日本侵華期間, 日本當年好想用奧運粉飾太平+展示國力
始終亞洲第一次,民國雖然同緊日本打緊仗都無反對, 但最後都係被取消舉辦資格

引用:
原帖由 紫郢 於 2020-3-27 05:03 PM 發表

1940年日本侵華期間, 日本當年好想用奧運粉飾太平+展示國力
始終亞洲第一次,民國雖然同緊日本打緊仗都無反對, 但最後都係被取消舉辦資格
謝謝講解!👍

唔延期又如何

乜嘢新冠,武漢就武漢啦

引用:
原帖由 BritHK1842 於 2020-3-25 09:46 AM 發表
中國人傳播武漢肺炎,搞到奧運破例延期
中國又贏,強國崛起了
支持

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]